Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Ötvenöt családhoz megy el idén a Mikulás Szentesen

Szentes - A rendes Mikulások már tegnap este munkába álltak, de még ma is várják őket a gyerekek. Az egyik legtöbbet foglalkoztatott szentesi nagyszakállút lefotóztuk, mielőtt beöltözött volna.
A rendes Mikulások már tegnap este munkába álltak, de még ma is várják őket a gyerekek. Az egyik legtöbbet foglalkoztatott szentesi nagyszakállút lefotóztuk, mielőtt beöltözött volna. Bocskay István szakálla nem igazi, de ez egyelőre a hivatalosan képzett Mikulások esetében sem követelmény.

A városban immár évtizedes hagyománya van a szolgáltatásnak: december elején a művelődési házban meg lehet rendelni a Mikulást. A szülők természetesen összeállítják és átadják a csomagot a művelődésszervezőknek, a nagyszakállú pedig az előre megbeszélt időben megérkezik. Idén összesen ötvenöt családhoz megy el Szentesen a Mikulás, ez a szervezők szerint legalább kétszáz gyermek személyes élményét jelenti ezen a télen. A művelődési ház szolgálatában áll Bocskay István is, aki állítása szerint először tizenöt éve vette fel ezt a jelmezt. A Pankotai Állami Gazdaságnál, a pénzügyi osztályon dolgozott akkoriban, a felkérés pedig a szakszervezettől érkezett.

Bocskay István civilben, indulás előtt.
Fotó: Segesvári Csaba

 – Fiatal voltam, és meggondolatlan – fogalmazott magával kapcsolatban, halvány mosollyal Bocskay, aki azóta képtelen letenni a Mikulás-ruhát. Minden évben december ötödikén és hatodikán házról házra jár, délután négytől este nyolcig, és külön felkéréseket elvétve vállal el. A Wellness Colosseumban egy óvodás csoportot látogatott meg tegnap, amikor lapunknak elárulta: egyáltalán nem szigorú. A Mikulás ugyanis eredendően szereti a gyerekeket, különösen akkor, ha szépen tudnak verset mondani vagy énekelni. Biztos benne, hogy egész évben mindenki jó volt. Ha valamelyik kisgyerek sír, megkéri, hogy mutassa meg a játékát, de a szülők kérésére szívesen szemrevételezi a tisztára mosott csizmákat, vagy belenéz az üzenő füzetbe.

Bocskay István szerint Szentesen egy gond van a Mikulás-piacon: kevesen vállalják a szerepet. Homoki Edward és Vidovics Ferenc kollégájával együtt is alig győzik ezt a munkát. Az volna jó, ha sok Mikulás járna városszerte, és a többiek is többet vállalnának. – A gyermeki kívánság hatalmas és arra nemet mondani bizony nagyon nehéz – állapította meg.

Mikulás-képzés

A Magyar Mikulás Alapítvány tréningeket szervez leendő profiknak. A jelentkezőkkel szemben alapvető követelmény – amit természetesen az amatőröktől is elvárható –, hogy szeressék a gyerekeket és a Mikuláshoz fűződő legendát. A Télapó legyen legalább 180 centiméter magas, de ne legyen 170 centiméternél alacsonyabb. Lehetőség szerint a harmincas éveiben járó, és kissé testes legyen a jelentkező. A képzésben részt vevők bepillanthatnak a gyermekpszichológia és a beszédtechnika területére. Az oklevél kiadásának azonban nem feltétele a valódi szürke szakáll. Hogy a profizmust meg lehet-e szerezni néhány nap alatt, arról még nem született értékelhető tapasztalat, a szentesi Mikulások bizonyítéka viszont elég egyértelmű: a gyerekek mindig elhiszik, hogy akivel találkoztak, az az igazi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliós adomány a Szent György-kápolnára

Szentes - A Lakos József Baráti Társaság még várja az adományokat a Szent György-kápolna… Tovább olvasom