Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Őzek dézsmálják a szentesi temető virágait

Szentes - Őzek is látogatják az egyik szentesi temetőt; enni járnak oda, rákaptak a virágokra. Az egyház és a vadásztársaság is próbálja elriasztani a hívatlan látogatókat – egyelőre ők állnak nyerésre.
Szokatlan látogatói vannak Szentesen a hékédi temetőnek: őzek csatangolnak rendszeresen a sírok között. A kis patások rájöttek, hogy a frissen kiültetett töves és a vágott virágok terített asztalként várják őket. Ottjártunkkor a temető gondnoka elmondta, hogy Bambi távoli rokonait az emberek jelenléte sem tartja vissza a portyázástól. Időnként fényes nappal sétálgatnak fel-alá a sírok között, lerágják az egyik kedvencük, az árvácskák fejét, kihúzzák a friss ültetést, de a vázákból is elcsenik a finomabb falatokat.

Talán megoldást jelentene, ha a temető körbe lenne kerítve, de azért sem lehet azt minden oldalon lezárni, mert a hékédi vasútállomáshoz vezető gyalogjárda a kegyeleti helyen halad át. A városrész önkormányzati képviselője, Sipos Antal (Fidesz) karolta fel az ügyet. Szerinte a kerítés nem volna akadály az állatoknak, az elriasztás az egyetlen szóba jöhető megoldás. – A hideg idő beköszöntével, jellemzően a halottak napi sírrendezések táján szoktak felbukkanni – hallottuk a városatyától.

Lerágott virágfejek, patanyomok jelzik, hogy az őzek a temetőben lakmároztak. A szerző felvétele
Lerágott virágfejek, patanyomok jelzik, hogy az őzek a temetőben lakmároztak.
A szerző felvétele

A helyzet megoldása érdekében a város az Új Barázda Vadásztársaságtól is segítséget kért, amelynek elnöke, Kovács György elmondta, hogy már több alkalommal is kiterelték az őzeket a temetőből. – Természetesen mindig visszajönnek, de többet sajnos nem tehetünk. A sírkert belterületen van, úgy vélem, egy megfelelő magasságú kerítés volna az egyetlen megoldás – magyarázta.

A hékédi temető nem az önkormányzat tulajdona, kezelői feladatait a Felsőpárti Református Egyházközség látja el. Gilicze András esperes arról számolt be, hogy olyan, hatékony vadriasztó szert vásároltak, amelyik más városokban már bevált. – Bízom abban, hogy nálunk is megteszi a hatását. Azt biztosan állítom, hogy olyan szaga van, amely nemcsak a vadakat, hanem az embert is távol tartja – jellemezte a készítményt.

Olvasóink írták

 • 4. niemand 2011. december 05. 11:09
  „Az őzeken kívül más nem garázdálkodik senki? Kerítés? Esetleg valami elektromos pásztor? A szeretteink sírjához ki szeretnénk menni néhányan, nemcsak halottak napján.”
 • 3. MIJ 2011. december 02. 23:07
  „Olyan szert vásároltak ami még az embert is távol tartja! Akkor a szeretteink sírjához sem tudunk ki menni?? Ez tényleg jó meg oldás.”
 • 2. balearic 2011. december 01. 20:11
  „Építsenek kerítést. Mit kell ennek annyit agyalni.”
 • 1. nádiposzáta 2011. december 01. 13:12
  „Kálvária temetőben a gondnoki házzal szembeni sír tetejét tyúkok kaparják széjjel ,ha szól valaki a temető gondnoknak azzal védekezik hogy nem az övéké az apró jószág hanem mirhon át a temető utcai házakból jönnek át csúnyán szét kaparni sír tetejét.Minden ősszel szépen megkapálva beültetett árvácskával a sír teteje kigödrösítve virágok kikaparva,,hiába szólunk a temető gondnoknak ,hogy tegyenek már valamit . Remélem az illetékesekhez eljut a panasz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földprogram: bizakodás és kételyek

Enyhítené a kormány a családi gazdaságok földínségét, azok azonban talán nem is áhítoznak annyira a lehetőség után Tovább olvasom