Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Pénzbe kerül az ingyenes buszozás

Senki ne induljon pénz nélkül buszozni az emelt szintű járatokon. Olvasónk saját esetéből okult: a nyugdíjasnak is jegyet kell vennie.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

 
– Nagyon meglepődtem. Az jutott eszembe: mi van, ha valaki a pénztárcája nélkül indul útnak? Nyugdíjas vagyok, eddig ingyen utaztam Szentesről Budapestre, most azonban azt kérte a távolsági buszjárat sofőrje, fizessek 235 forint kiegészítő díjat – panaszolta szentesi olvasónk, Makay Andor.

A változást, amellyel a Csongrád megyei utazóközönség egy része csak mostanában szembesül, még tavaly harangozta be közleményben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A tárca úgy határozott, hogy olyan tarifarendszert alakít ki, amely a vonatjegyhez hasonló buszjegyárakat alkalmaz. Néhány járatot az úgynevezett emelt szintű országos szegmensbe soroltak, ezeken kell kiegészítő jegyet váltani, tudatta a Tisza Volán Zrt. személyszállítási értékesítési osztályvezetője, Biczókné Fodor Ildikó.

– A szabályozás országos érvényű, és egyes meghatározott járatokon lépett életbe az új fizetési kötelezettség. Az utasok a részletekről a társaságunk honlapján tájékozódhatnak, de a menetrendi tájékoztatóban, illetve az éves menetrendben is feltüntettük a módosítást – fogalmazott.

Korábban az M5-ös autópályán Szegedről Budapestre, illetve Szegedről Hévízre tartó buszokra, március 15-étől azonban már a Budapest–Kecskemét–Csongrád–Makó, illetve a Budapest–Kecskemét–Szeged–Makó/Hódmezővásárhely járatokon sem lehet teljesen ingyen utazni.

A kiegészítő jegy ára övezetenként változik, 100 kilométerig – akkor is, ha csak egy megállót utazunk – 150 forint, a Tisza Volán Zrt. által közlekedtetett járatokon a legmagasabb díjtétel pedig 380 forint. Nem kell azonban kiegészítő jegyet venniük a bérletes utasoknak, a hadirokkantaknak és orvosilag indokolt kísérőjüknek, a hadiözvegyeknek, valamint a 3 évesnél kisebb gyermekeknek.

Olvasóink írták

66 hozzászólás
 • 66. .suhym. 2013. június 19. 07:28
  „Soha nem értettem egyet az ingyenes utazással, de senki nem mer hozzányúlni.
  235.-Ft azért mégsem egy ökör ára, kifizethető ahogy a 380.-Ft sem tétel egy hosszú útra. Fél doboz cigi ára sincs!
  A városi tömegközlekedés többe kerül.”
 • 65. csarabos 2013. április 09. 07:38
  „Látom, az ország hangulatkeltői sikeresek a munkájukban, és nyáj ugrik, ha kijelölik neki, mely társadalmi csoportot utálja. Látom, most a nyugdíjasok vannak soron. Remélem az ilyen finom lélekkel megáldott gyűlölködő is lesz hasonló sorsú nyugdíjas, és sörre,. borra, unokára költi az amúgy keményen megszolgált nyugdíját. Az ingyenes és kedvezményes utazásnál jó lenne áttekinteni, kinek ad a hatalom lehetőséget, és kinél von el a korábbi kedvezményt, miközben szűkíti a közlekedési vállalatok ebből a célból való támogatásának kereteit. Amúgy tényleg nem kellene ingyenes utazást támogatni, csupán hagyni kellene olyan jövedelemhez jutni a zembereket és nyugdíjasokat, amiből igénye szerint utazhat. Akkor nem kellene sem magyar igazolvánnyal, sem családos kedvezménnyel (amiről senki nem tudja miként kell értelmezni), sem nyugdíjas kedvezménnyel, közalkalmazotti, képviselői, rokkant és egyéb címen manipulálva utazni.”
 • 64. nie 2013. április 09. 06:20
  „Nem a nyugdíjasok utazhatnak ingyen, csak akik betöltötték a 65. életévüket, vagy tévedek? Részletes tájékoztatás jó lenne az aktuális változásokról, ehhez udvariasság is kellene, persze a pénzt könnyebb eltenni. A magasabb szolgáltatás biztos ülőhelyet is jelent? Mi van, ha valaki nem fér fel a buszra, mert nincs ülőhely? A volán szerint ez magánügy? Fizetek kicsivel többet, de akkor valós magasabb szintű szolgáltatást kapjak és ne a vérnyomásom emelkedjen!”
 • 63. macs 2013. április 08. 18:26
  „54. történész,
  na itt van a kutya elásva. Az állam nem tesz eleget a kötelezettségének, magyarul nem adja oda a cégeknek, amit oda kéne adnia, de megváltoztatja a tarifarendszert. Persze ezzel kevesen vannak tisztában, mint ahogy azzal se sokan, hogy eddig is és ezután is az állam szabja meg az áram és a gáz árát. :-( Ott a szolgáltatót szidjuk, a közlekedés esetében pedig a nyugdíjasokra vicsorgunk.”
 • 62. szatyi 2013. április 08. 12:41
  „"61. TCHGabika 2013.04.08. 11:31 "
  "Csak bufizel, teny, adat egy szal sincs a hszedben..."

  Te is csak "idebüfizted" a számaidat, de hivatalos forrást te sem jelöltél meg.
  Becslésekre hivatkozol, amik szintén nem mérvadók!
  Azt, hogy, " Nem dolgoztak, nem jol, es nem eleget" légyszíves a szüleid fejéhez is hozzávágni, és mindezt a gyermekeiddel is -akik majd a te nyugdíjadat(esetleg) megtermelik- tudatosítani.
  Egy mondás illik még ide: "Jön még a kutyára kamion!"”
 • 61. TCHGabika 2013. április 08. 11:31
  „56. tucat 2013.04.07. 23:07

  Csak bufizel, teny, adat egy szal sincs a hszedben. Igy nehez vitatkozni...”
 • 60. istvang58 2013. április 08. 11:12
  „A 65 év felettiek azért nem fizetnek szinte semmiért, mert kell a pénz az onokának sörre,borra, pájinkára.
  Had igyon a kicsike.”
 • 59. dondongó 2013. április 08. 09:17
  „24. qrumpli 2013.04.07. 13:29
  A jókívánságot megköszönve, örülök, hogy kifizethetem az utazásaidat és örülök annak is, hogy a gyermekeim fizethetik vissza kamatostul azokat a hiteleket, amikből neked nyugdíjat fizetnek. Főleg úgy , hogy nekik már nem jön össze majdan a nyugdíj, mert nem lesz, aki fizesse... Sőt: beíratnálak egy helyesírási tanfolyamra is, hogy ne unatkozz annyira...:-)”
 • 58. laalika 2013. április 08. 08:26
  „Szép lassan az összes járat emelt(díj)szintű lesz, ehhez csak az kell, hogy valaki kijelentse, hogy EZ EMELT DÍJAS. De hogy ezért mit szolgáltatnak plusszban?”
 • 57. csarabos 2013. április 08. 07:24
  „Tényleg az előző kormány az oka a menetdíjak átstrukturálásának is. Éppen most magyarázza a keresztény Pálfy a tv-ben hogy a rezsicsökkentést is emiatt kell nyomni. Abban persze nem beszél a pl jövő januártól bevezetendő, és törvénybe iktatott mérnöki óradíjjal számolt tízszeres kéményseprői díjról, mert nem minősül biztosan rezsinek. Amúgy tényleg mindenki jobban jár, ahogy Orbán ígérte a választási, "részletes" kampányában. Nem kell annyit utazgatni, és ha otthon maradunk máris igaz az állítás. Kedves kétharmad tessék nyugodtan fizetni, népszavazás egész biztosan nem lesz róla, mint annak idején a vizitdíjról, hiszen azt is megszavazták, hogy még egyszer ne dumáljon a nagyok dolgába a nyáj.”
 • 56. tucat 2013. április 07. 23:07
  „55. TCHGabika
  A tények és a személyeskedés közötti különbségre tetszik gondolni, aranyos? :) Hát, már hogyne érteném! De magácska talán nem kellően tájékozott a "tény" fogalmának tartalmáról és terjedelméről. Nem baj, nem is feltétlenül szükséges, csak halkan, lábujjhegyen, alázattal jegyzem meg, hogy azokat a hozzászólásokat, amelyeket Ön demagógiának minősített, én inkább a tényközlések sorába tenném. Nem baj, ugye? ;)

  Aludjunk, hogy regenerálódjunk, és lassabban öregedjünk! :) Meg aztán a minőségi munkavégzés szempontjából is szerfelett nélkülözhetetlen a kellő mennyiségű és zavartalan alvás, már, csak, hogy ne járhassunk úgy, ahogyan a szüleink, nagyszüleink, akik szerintem mégiscsak jó alvók lehettek, mert én elégedett vagyok a teljesítményükkel, és csodálom is azt a kitartást, amellyel nemcsak ezt a szegény, megint épp elhülyülő országot építették fel a romjaiból, hanem bennünket is felneveltek, több-kevesebb hibával, természetesen, amelyeket nekünk már talán butaság lenne elkövetnünk, nemde? ;)

  Jó éjt, aranyos! És békés, boldog öregedést! :) Tessék? Nem, dehogyis rossz kívánság! Azt csak egyetlen módon tudná elkerülni, de szívből kívánom, én, galád, hogy ez Önnek, Gabi mami, soha ne sikerüljön! Másoknak se, ha lehetséges! :D”
 • 55. TCHGabika 2013. április 07. 21:26
  „53. tucat 2013.04.07. 19:43

  Te szemelyeskedsz, en tenyeket, statisztikakat prezentalok. Remelem erted a ketto kozotti kulonbseget.”
 • 54. történész 2013. április 07. 20:30
  „49. macs

  Nos egy tény: az állam az általa adott kedvezményekért(tanuló bérlet,határon túliak ingyenes utazásáért, hadi rokkantakért, 65 év felettiekért )nem igyekszik a Volán társaságoknak fizetni.Valójában a cégek nyereségéből vonja el a kényi-kedvi kocsikáztatást.Ezeknek a cégeknek már nincs pénzük fejlesztésre, és munkabérre sem.A városok több millió jogos pénzeket nem fizettek ki a szolgáltatásért amit megrendelnek(helyi járatok).A dolgozók 20-án akartak mozgolódni mivel a ministereim a kollektív szerződésben bér címen adott juttatásokat nem fizetett.(nem volt béremelés, hanem szetiket jegy stb,,havonta )Tudomásom szerint már valami térítés történt.A közlekedést biztosító cégek saját vagyonukat élik fel a sokfajta ingyenes utazás biztosítása miatt.

  53. tucat
  Ezek az a küli és vidéki öregek ilyenek voltak a múltban is.Köpködték 89-ben Orbánék reform tüntetéseit, ma is ezt teszik csak más színnel.Ez a réteg hisz a gólyában,hisz,hogy ő mindent megúsz majd...és későn felébred.Véleményem szerint nekik a nyugdíjasoknak most ebből a harcból ki kellene maradni...Harcoltak a határon túli Magyarok jogaiért ..rendben én is harcoltam,de hogy az ő nyugdíjukat csökkentsék,hogy a sosem itt dolgozóknak is adjanak....”
 • 53. tucat 2013. április 07. 19:43
  „52. TCHGabika
  Nem tudom, 11 macs együtt tudna-e ilyen demagógiát produkálni! :D
  Aranyos poén volt, Gabika! :)
  Remélem, annak szánta a szülei és nagyszülei bárgyú léhaságára tett megjegyzéseit! Ne aggódjék, én is tudom: a jelenlévők és hozzátartozóik mindig kivételek, +500, okkal-joggal pöffeszkedő-könyöklő nyuggerfigura, némi nagyvonalúsággal. ;) :D
  Ami azt illeti, nekem is eszembe jut ilyenkor néhány csodalény, például az, amelyik nemrég egy agresszívan álldogáló ifjú szájába békésen beletömött egy A/4-es papírlapot, vagy egy másik, keresztényi lelkületű, kb 4x20 esztendős lány nyugger, aki egy, neki nem tetsző felvonuláson résztvevő srác fején verte szét a szent Bibliát, ide nem való (csak, mert témán kívüli :D) erkölcsi intelmekkel bőven ellátva őt... :D
  Hát, igen, sokfélék ezek, a mi nyuggerjeink is! :D De mi is, akik majd ezután kapjuk a szemükbe a metsző böjti szelet, nemde? ;) Már, ha megérjük, persze. :) Igaz, Gabi mama? :D De lehet, hogy a mi nevelésünk jobb lesz, s amikor Ön egy zsúfolt buszon állni kényszerül, közvetlenül egy üldögélő suhanc mellett, az együtt-érzőn megkérdezi majd:
  - Leülne, nénike?
  - Igen, kisfiam, édes! - feleli majd Ön, a reumás térdében máris csökkenő fájdalommal, a srác azonban tisztában van a helyzettel, és nem tud csodát tenni:
  - De hová?

  Pihenjünk, Gabi mama! :)”
 • 52. TCHGabika 2013. április 07. 18:49
  „50. nemtudom11 2013.04.07. 18:42
  49. macs 2013.04.07. 18:21

  Te jo isten, ennyi demagog <moderálva>. Nem dolgoztak, nem jol, es nem eleget, kb. ennyiben lehet osszefoglalni a 3M emberke osszteljesitmenyet... (Tisztelet annak a kb. 400-500k kivetelnek, aki 40 evet dolgozott es felnevelt legalabb ket gyereket.)”
 • 51. pirosmanci 2013. április 07. 18:48
  „Rezsicsökkentés.”
 • 50. nemtudom11 2013. április 07. 18:42
  „toth.andras.akos

  Még mit szeretnél a nyugdíjasokkal fizettetni??? Egy életet ledolgoztak,fizettek mindent,főleg a te ,én és a többi tanulását ,eü ellátását stb.Újjá építettek egy országot.Nem kaptak ilyen olyan segélyt,dolgoztak.Nehogy már még most is ők fizessék a kiadásokat.Kormány biztosítson munka helyet és akkor lesz aki fizessen.
  Gondolkozzunk már....”
 • 49. macs 2013. április 07. 18:21
  „Emlékeim szerint volt egy próbálkozás, hogy a 65 éven felüliek váltsanak regisztrációs jegyet, de azt is sokan lehurrogták, pedig legalább tudnánk, hogy hány utazásról beszélünk, és ez mekkora kvázi bevételkiesését jelent. Azért nem ártana a tényekkel tisztában lenni, mert így csak a vagdalkozás folyik. :-)
  Az idősekre vicsorgók azért gondolhatnának arra, hogy a mai nyugdíjasok, korábban aktívak voltak, és a befizetéseikből finanszírozták az akkori ifjak tanulását, gyógyítását és még sok egyebet. Az akkori ifjak ma aktívak, és az akkori aktívak, ma nyugdíjasok. Szóval, kölcsön kenyér visszajár. :-)”
 • 48. studyfy 2013. április 07. 18:04
  „bánki, kipkop, placcs és a többiek,
  Hasonló összegért (300 Ft-ért) pár éve még népszavazást indítottak. Most részetekről ez a plusz fizetés természetes, sőt üdvözítő. De másként ítélitek meg! Különben sokaknak írom: a 235 Ft-ot nemcsak a nyugdíjasoknak kell fizetni, hanem mindenkinek, akik azon a járaton utaznak, úgy hogy kár ezt a kérdést a nyugdíjasokra kihegyezni, úgy mint anno Rákosi tette.”
 • 47. történész 2013. április 07. 17:32
  „23. szatyi

  Hiába minden ez a Magyar mentalitás.Olyanok mint a farmon a csirkék, tyúkok ha valakit kikezdtek az véresre marják.A legnagyobb gond szerintem az,hogy itt a hangadók ifjú tizenéves titánok. Nem tudott a hazám eltartani? nem...hát odébbálltam ahol enni kapok,de itt legtöbben a sült galambot várják. Az ötvenes évek végén is elmentünk Pestre Dunaújvárosba stb.dolgozni család mellett. Ezekkel az urakkal az a baj,ha nem lennének nyugdíjasok akkor keresnének maguknak mondjuk jobb vagy balkezes vagy barna netán szeplős embereket és ezzel a fröcsögő vak gyülölettel azokat marnák.
  A baj az,hogy az Orbán kormány a nyugdíjasokat és a külföldi Magyar embereket egy utal az utálat célpontjává teszi...és nem velük foglalkoznak...”
66 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egészségügyben látják a jövőjüket

Tizenkét tanulóval indult el ettől a tanévtől az ápoló asszisztensi szakképzés a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskolában. Tovább olvasom