Délmagyar logó

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 18°C | 32°C Még több cikk.

Piát és pénzt lopott a szentesi betörő - nem volt ideje ünnepelni

A szentesi járőrök a polgárőrökkel közösen néhány percen belül elfogtak egy helybeli nőt, aki ismerőse házába tört be a Kurca-parti városban.
A tizennyolc éves gyanúsított 2019. június 29-én reggel ment át ismerőséhez, aki többszöri csöngetésre sem nyitott ajtót. Mivel nem volt otthon senki, a nő úgy döntött, hogy bemegy az ingatlanba. Betörte az ablakot, majd bemászott az épületbe. Onnan egyebek mellett készpénzt, műszaki cikkeket, szeszes italokat lopott el, csaknem háromszázezer forint értékben. - írja a Police.hu.

A ház kamerával felszerelt riasztó berendezése azonban jelzést küldött a távol lévő tulajdonosnak, aki telefonon értesítette a rendőrséget, hogy valaki bent van az otthonában. A szentesi járőrök a polgárőrök segítségével a bejelentéstől számított néhány percen belül a közelben elfogták a feltételezett elkövetőt.

A nő gyanúsítotti kihallgatásán részletes beismerő vallomást tett. Ellene lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás a Szentesi Rendőrkapitányságon.

Amennyiben a szünidőben elutazunk, érdemes gondoskodni otthonaink védelméről, hisz a gondtalan pihenés csak így szavatolható! Ezt több módon is megtehetjük:

Mechanikai védelem

  • A bejárati ajtó keményfából, vagy fémből készüljön, - az ajtólap legyen tömör - csak optikai kitekintő legyen rajta,
  • az ajtólap és a tok záráspontossága ne haladja meg a 2 milimétert,
  • az ajtólap zárását minimum 2 biztonsági zár biztosítsa, még hatékonyabbak a több ponton záródó ajtózárak, vagy az ún. biztonsági ajtók.
  • az ajtókat kiemelés és feszítés ellen is biztosítani kell,
  • cilinderbetéteket, mágnesbetéteket védőpajzzsal kell ellátni, így megakadályozhatjuk azok mechanikai feszítését, törését.

Az elektronikai védelem


A mechanikai védelem és a személyi őrzés fontos kiegészítője, de önállóan is alkalmazható. Míg a hívatlan látogató szorgosan keresi záraink kinyitásának lehetőségeit fontos, hogy a külvilág tudomására hozzuk: valaki jogtalanul be akar hatolni otthonunkba. Egyik lehetőségként felszerelhetünk helyi riasztású hang- és fényjelző készülékeket, melyekre hívjuk fel a szomszédban lakók figyelmét. Másik megoldás az ún. távriasztás, távfelügyelet. Ennek lényege, hogy szinte attól a pillanattól kezdve, hogy a betörő „dolgozni" kezd, otthonunktól távolabb, egy erre szakosodott központ, észleli az eseményt és ún. kivonuló szolgálatot, küld a helyszínre.

Civil szerveződések


Egy megbízható szomszéd mondhatjuk, hogy aranyat ér! Kérjünk meg, hogy távollétünk alatt rendszeresen látogassa lakásunkat, húzza fel a redőnyt, kapcsoljon világítást, rádiót, tévét, ami azt jelzi a környezet számára, hogy van mozgás az ingatlanban, nem lakatlan. A postaláda rendszeres ürítése is fontos teendő, valamint kertes ház esetében az udvaron történő mozgás, pakolás is azt jelzi, hogy az ingatlan felügyelet alatt áll.

Mi a teendő baj esetén?


1. Betörés észlelésekor fontos, hogy a helyszínen a betörő által hátrahagyott nyomokat ne változtassa meg! Így megkönnyíti a rendőrség szakembereinek munkáját.

2. A lehető legrövidebb időn belül értesítse a rendőrséget!

Otthonaik biztonsága érdekében kérjük, látogassanak el a www.bulisbiztonsag.hu/vagyonvedelem oldalra!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó a kapás a horgásztáborban, egy hétig tart a pecás gyerekek földi paradicsoma

Jó a kapás a horgásztáborban, egy hétig tart a pecás gyerekek földi paradicsoma
Húsz gyerek lesi az úszót és bűvöli a vizet a Gerecz Elemér Sporthorgász Egyesület táborában. A fiúk… Tovább olvasom