Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Pinceszínházat szeretne Szentesen Szebeni

Kamaraszínházat szeretne a szentesi volt megyeháza pincéjében Szebeni Zoltán, a Tükör Alapítvány elnöke. A múzeumi raktárnak tervezett helyiséget nézte ki, amelyről elvileg lemondana a közgyűjtemény, mert a raktározási gondjaik megoldására nem alkalmas.
Kamaraszínházat szeretne a szentesi volt megyeháza pincéjében Szebeni Zoltán, a Tükör Alapítvány elnöke. A múzeumi raktárnak tervezett helyiséget nézte ki, amelyről elvileg lemondana a közgyűjtemény, mert a raktározási gondjaik megoldására nem alkalmas. A múzeumot fenntartó megyei önkormányzat szívesen segítene – de előbb tisztázni kell az ingatlanok körüli zavaros viszonyokat a megye és a város között.

A semmiből teremtett nyári színházat a szentesi Szebeni Zoltán, a gimnázium irodalom- és drámatanára, a Tükör Alapítvány elnöke. Négy évvel ezelőtt még a polgármesteri hivatal udvarában tartották a nagy sikerű előadásokat, de tavaly már a felújított egykori megyeháza adott otthont a szabadtéri színházi programsorozatnak. A pódium jellegű bemutatók viszont hiányoznak az évadban, mert a szakember szerint a Tóth József Színházterem erre a célra túlságosan nagy. Pinceszínházat szeretne az alapítvány elnöke, ahol irodalmi esteket, koncerteket, drámai tagozatos diákok bemutatóját, gyerekelőadásokat szerveznének.

Csereépület

– Jó lenne, ha valami megoldás születne az ügyben – mondta lapunknak Horváth Ferenc megbízott megyei múzeumigazgató, utalva ezzel a raktározási gondjaikra. Egyébként még alá se írta a megye és a múzeum az átadás-átvételi dokumentumot. Az igazgató nem zárta ki annak lehetőségét, hogy lemondjanak a pincéről. Ehhez azonban az kell, hogy a múzeum kapjon egy megfelelően őrzött épületet a műtárgyak elhelyezésére.

A megyeháza pincéje alkalmas lenne erre a célra, mert a Tükör Alapítvány a programokat az épületben működő kulturális központtal és a gimnázium drámai tagozatával közösen bonyolítaná. Szebeni úgy véli: ha hárman pályáznának anyagi forrásokra a programok lebonyolításához, nagyobb lenne az esély a nyerésre, mintha az alapítvány egyedül tenné.

A gondot az jelenti, hogy a kiszemelt pincerészt a Koszta József Múzeum raktárának tervezték. Igaz ugyan, hogy egyelőre még nem vette azt birtokba a megyei önkormányzat által működtetett intézmény, mert szakértői vélemény szerint a magas páratartalom és a vizesedő falak miatt jelenlegi formájában nem alkalmas műtárgyak tárolására. Pinceszínháznak ellenben nagyon jó lenne. A pinceszínház berendezését és a műsorszervezés költségeit az alapítvány vállalná, egyedül a 80-100 néző befogadására alkalmas helyiség rezsidíjának megtérítéséhez számítanának támogatásra.

A város polgármestere, Szirbik Imre lapunk érdeklődésére jó ötletnek nevezte a kezdeményezést. Az önkormányzat forrásai azonban szűkösek, ezért keresni kell a pinceszínház biztonságos működésének a feltételeit. A városi és a megyei ingatlanok között zavarosak a viszonyok, ezek kibogozását tartja most a legfontosabbnak Halmai László, a megyei közgyűlés tulajdonosi bizottságának szentesi elnöke, aki korábban maga is járt a szentesi megyeháza vizesedő falú pincéjében. Ismeri a múzeum ligeti épületét is, amely a megyei önkormányzat tulajdona. Ennek a sorsáról sem döntött még a megye. Halmai szerint hosszú távú megoldás kell, hozzátette: amikor „képbe kerülnek", megpróbálják kielégíteni a pinceszínház létesítésével kapcsolatos igényeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A réz miatt törték szét a transzformátorokat Szentesen

Összesen nyolc transzformátort tettek tönkre, és ezzel mintegy tizennyolcmillió forintos kárt… Tovább olvasom