Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Rangot jelent bekerülni a csongrádi alkotótelepre

A csongrádi Öregszőlőkben lévő művésztelep 40, az ott rendezett nyári alkotótelep 25 éves idén. Mindkettő nemzetközi rangot vívott ki magának, amiben kulcsszerepet játszott Aranyi Sándor festőművész és Dudás Sándor szobrászművész.
– Ebben a városban gyerekeskedtem, később is sok időt töltöttem itt, tulajdonképpen ez az egyik oka annak, hogy éppen Csongrádon jött létre a művésztelep –mondta a szegedi Szög Art csoport vezetője, Aranyi Sándor festőművész a napokban a csongrádi galériában a 25. Plein Air-kiállítás megnyitóján. Egyetemistaként lejárt festeni a Körös-torokba, az Öregszőlőkben lévő akkori úttörőház volt a szállásuk. Elhatározták, hogy ott, a természet ölelésében alapítanak egy inspiráló, művészeknek való helyet.

A „szabadon festeni" elv ma már számos országból vonz művészeket, rangot jelent bekerülni a táborba, csak személyes meghívás vagy komoly ajánlás révén tölthet pár hetet ott az alkotó. Az egyik érdekessége, hogy nincs profilja, teljesen szabad, nyitott, univerzális, festő-, szobrász-, grafikai műtermük van, akár bronzot is önthet a művész. Nincs ugyan meghatározott létszám, de kényelmesen 16-17 ember fér el egyszerre. A résztvevők között egyetemi tanárok is vannak, nem számít ritkaságnak az olyan távoli helyről érkezett alkotó, mint Japán vagy Dél-Amerika. Hogy az alkotótábor ilyen hírnevet vívott ki magának, a hozzáértők szerint határozottan Aranyi Sándor nagyszerű szervezőkészségének köszönhető.

Az alkotótelepre a világ minden tájáról jönnek a művészek. Fotó: DM
Az alkotótelepre a világ minden tájáról jönnek a művészek. Fotó: DM

– Azt sem feledhetjük, hogy a Szög Art, valamint Szeged testvérvárosa, Darmstadt is nagy szerepet játszott a nemzetközivé fejlődésben, illetve fordítva: a Plein Air léte is segítette a külkapcsolatok bővülését – mondta Aranyi.

Hármas ünnepet ülhet idén a csongrádi kulturális fellegvár. Negyed évszázados múltra tekint vissza a Plein Air nemzetközi alkotótelep, az annak helyt adó csongrádi művésztelep 40, a bronzszimpózium pedig 15 éves.

– A Vajdaságban születtem. Amikor beüzemelték az öntőműhelyt, engem akkor hívtak ide vendégként. Megismertek Csongrádon, 92 őszén a családdal együtt ide jöttem, 23 éve vezetem a művésztelepet – foglalta össze Dudás Sándor szobrászművész. – Akkor már elég ismert voltam nemzetközi szinten. A hely közösen a városé és az akkori országos művészeti alapé volt, Csongrád később maga vállalta a fenntartását. Ezt mindenképpen ki kell emelni, hiszen tiszteletre méltó dolog ez egy forráshiányos település részéről. A szerepem az volt, hogy nemzetközivé tegyem, és ajtót nyissak a világra – emlékezett vissza.

Hogy miért éppen Csongrádon alakult ki? Elméletileg bárhol lehetne művésztelepet csinálni, ha valakinek sok a pénze, és kitalálja, hogy összecsődít egy csomó művészt – töprengett el. – De egy művésztelep akkor lesz igazán az, ami, ha a kreatív munka valamire épül, és annak folytatása is van, ha hagyománya alakul ki, és az ember azt ápolja– mondta Dudás Sándor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legkisebbeket is megünnepelték Nagymágocson

Huszonharmadik alkalommal rendeztek falunapot a hétvégén Nagymágocson. Tovább olvasom