Délmagyar logó

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 9°C | 17°C Még több cikk.

Régi fényében ragyog a szentesi fényírda

Újranyitott a Friedrich Fényírda Szentesen. A műteremben a régi idők fotótörténelmének megismerésén túl magunk is modellt ülhetünk egy korabeli technikával készülő fotóhoz.
Nemcsak nemzeti, de szentesi ünnep is március 15., a fényírda újranyitása – ezekkel a szavakkal fogadta az érdeklődőket Friedrich János műtermének átadásán Farkas László Róbert, a Koszta József Múzeum igazgatója.

A hangulat valóban ünnepi volt, a múzeum munkatársai korhű ruhában várták az érkezőket, a hangszórókból gramofonlemezeken sercegő sanzonok szóltak. A fényírdában az 1905-ös állapotokat állították vissza olyan körülményeket teremtve, hogy megismerhető legyen a régi idők fotótechnikája, ugyanakkor működés közben is ki lehessen próbálni azt.
Régi fényében ragyog a szentesi fényírda. Fotó: Majzik Attila - GALÉRIA
– Manapság elképzelhetetlen mennyiségű fotó készül, a képek erkölcsi értéke megváltozott. Mi ezt az értéket próbáljuk visszaadni – mondta el Nagy István fotográfus.

A megnyitón részt vett Szabó Dénes is, Friedrich János ükunokája. – Különleges érzés újra itt állni. Kisgyerekkoromból leginkább a sok színes labdára emlékszem, akkor még dédnagymamám nővére, Erzsébet – akit mi Sziszikének hívtunk – működtette a műtermet. Igazán felnőtt fejjel értettem meg, mit jelentett a Friedrich Fényírda a városnak. Nemcsak fényképezkedni jártak ide, de ez volt a helyi művészek találkozóhelye is. A műterem világító lámpás volt Szentes kulturális életében. A család nevében is köszönöm a múzeum munkatársainak, hogy régi fényében állították helyre a fényírdát – mondta el lapunknak Szabó Dénes.
Az újranyitás utáni első fénykép Szirbik Imre polgármesterről készült, akinek mi is követhetjük a példáját. Az országosan is egyedülálló kiállítóhelyen ezentúl nemzeti ünnepeken és a nagyobb városi rendezvények ideje alatt magunk is elkészíttethetjük század eleji technikával a portrénkat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hőseink áldozata mutatta meg, mi a hazaszeretet - megemlékezés Szentesen, Csongrádon, Vásárhelyen, Makón és Kiszomboron

Hőseink áldozata mutatta meg, mi a hazaszeretet - megemlékezés Szentesen, Csongrádon, Vásárhelyen, Makón és Kiszomboron
Koszorúzással és ünnepi műsorral emlékeztek a '48-as forradalom hőseire Csongrádon, Szentesen… Tovább olvasom