Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Rékasi-Détár: akik mindent megéltek a házasságból

Szentes - Közel egy esztendeje fut a vidéki és fővárosi színpadokon Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című műve. Rékasi Károly és Détár Enikő ezúttal a szentesi szabadtérin játszott. Interjú.
– A kritikusok szerint Bergman egy egész élet tapasztalatát írta bele a Jelenetek egy házasságból című művébe. Önök is hosszú évek óta elválaszthatatlan házastársai egymásnak, privát tapasztalatuk igazolhatja a darab nagyszerűségét.

Détár Enikő.: – Bergman zseniális író és rendező volt, rendkívül tehetséges ember, nagyon sokat tudott a nőről és a férfiról. Tapasztalata pedig volt bőven, hiszen öt felesége volt és hét gyermeke. Személyes sorsa, hogy nem tudott megragadni egy helyen. Ebben a művében fájdalmasan, kíméletlenül őszinte.

Rékasi Károly: – Úgy gondolom, Bergman tudva és értve élte a társas életét, ugyanezt sokan elmondhatják magukról, elsősorban a nézők, akiknek természetesen szól ez a darab. Tudatosan, a kapcsolatot értve jelen lenni egy házasságban, intellektuális megközelítésből teljesen természetes. A szerző abban különbözik mégis, hogy rendelkezett egy csodálatos képességgel: el is tudta mondani, meg tudta fogalmazni a gondolatait. Bergman helyettünk beszél. Készített egy szép tükröt, nekünk pedig nincs más dolgunk, mint hogy ezt a tükröt letegyük szembe a nézővel. Izgalmas, fordulatos, sajátos humorral fűszerezett, az emelkedés lehetőségét magában hordó mű született fontos tanulságokkal.

Détár Enikő és Rékasi Károly a valóságban huszonnégy éve házas. Örömben és bánatban. Fotó: Vidovics Ferenc
Détár Enikő és Rékasi Károly a valóságban huszonnégy éve házas. Örömben és bánatban. Fotó: Vidovics Ferenc

– A darab tartalmaz olyan érzelmeket, amiket önök is megéltek?

D. E.: – Szinte mindet. Nem hiszem, hogy aki három évnél tovább él egy párkapcsolatban, ne találkozna bármelyikkel. Egészen idős és nagyon fiatal emberek is nézik az előadást, értik is. Nyilván mást látnak és hallanak ki belőle. A felnőtt emberek a maguk szenvedését, egymásra utaltságát és kiszolgáltatottságát fedezhetik fel benne. 

Esőben állva nézték végig a darabot

A kitűzött napon még nem lehetett tudni, hogy az eső elmossa a szabadtéri színházat vagy sem. Először sem a színészek, sem a szervezők nem tudtak dönteni az előadás ügyében, végül abban maradtak, kezdődjön el: lesz, ami lesz. A szentesi megyeháza udvarára esernyővel készültek a nézők. Ötszáz jegy kelt el. Rékasi Károly az előadás előtt azt mondta, ahol ennyi ember jó szándékkal összegyűlik, ott nem történhet semmi baj. Amikor a darabban ahhoz a jelenethez értek, amikor a két főszereplő végképp elhidegül egymástól, szakadni kezdett. Átmenetileg nagyon esett, aztán elállt. A székek vizesek lettek, a szentesiek állva nézték végig a darabot. Nagy siker volt.

– A statisztikák szerint a Magyarországon kötött házasságok hatvan százaléka válással végződik. Az önök kapcsolata a kitartásban példa lehet. Mi a titkuk?

D. E.: – Nagyon sokan kérdezik tőlem, de sajnos nem tudok rá válaszolni. Azonban ha tudnám, akkor sem mondanám meg, mert ez annyira személyes dolog. Nem gondolom, hogy velünk kellene példálózni. Amit férfi és nő közötti viszonynak hívunk, abban lennie kell valamiféle biológiai kapocsnak. Abban hiszek, hogy egy kapcsolat a szerelem miatt kötődik meg, nem számít a küllem vagy a pénz. Ahhoz pedig, hogy egy házasság fennmaradjon, a két fél egyikének legalább mindig akarnia kell. Vagy mindkettőnek. Mert ha egyik sem akarja, akkor biztosan nem működik a kapcsolat.

– Egy házasságot nagyon sokféle kihívás érhet. Például a féltékenység. Károly mit szólt ahhoz, amikor felesége a Playboyban szerepelt, és akárki láthatta a testét?

R. K.: – Amikor megjelent a nyuszis újság adott száma, azt hiszem, éppen forgatni mentem, két filmet is dolgoztam párhuzamosan: hajnalban indultam, a Pasaréti téren már nyitva volt az újságospavilon, vettem tízet, és osztogattam...

– Büszkén?

R. K.: – Igen. Nem gondolom, hogy ez normális dolog, csak az volt a fejemben, amit láttam. Egy fantasztikus nő jelent meg a színesen nyomtatott lapokon, Enci, az én feleségem. Úgy éreztem, másnak is látnia kell, mert nagyon szép.

– Hová mennek nyaralni?

D. E.: – Szicíliába. A lányunk nagylány, már nyugodtan mondhatná, hogy a saját útján jár, de inkább eljön velünk. Aztán elmegyünk egy észak-magyarországi színházi fesztiválra, ott is velünk lesz mind a két lurkónk. Amikor a lányunk kisebb volt, cirkuszosan éltünk, mindig jött velünk, ha vidékre utaztunk. A kisebbik gyermekünknek a Jelenetek egy házasságból című darabot azért nem mutatnánk meg. Felnőtteknek szól.

Olvasóink írták

  • 1. rontó 2008. július 26. 17:05
    „Elég látványos volt! Mint amikor egy kancsal nő pletyka-magazint vezet a tv-ben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késsel raboltak egy szentesi vegyesboltban

Szentes - Egy 26 és egy 16 éves helybeli fiatalember tegnap délelőtt egy késsel megfenyegette az… Tovább olvasom