Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Rekord a szentesi lecsófesztiválon

Szentes - Rekordot értek el a hatodik szentesi lecsófesztiválon: 237 bográcsban főtt a nyári étek. A rendezvény egyre népszerűbb, az ország más részeiből is érkeztek vendégek Szentesre. Az első díjat a Balatonakaliból érkezett fiatalok nyerték meg. Különdíjasok lettek a Szentesi Farkasok.
A lecsófőző fesztivál a város talán legnépszerűbb rendezvénye lett. A gasztronómiai rendezvényen évről évre nő a résztvevők száma. Míg tavaly 177 bográcsot állítottak fel, idén már 237 bográcsban főtt az étel. Utca hosszan sorakoztak a bográcsok szombaton a Kála Áruház környékén. A Hunor Coop Zrt. által szervezett program eredeti célja a közös étkezés és a jó hangulatú nyárvégi mulatság megteremtése volt – mindez valóra vált.

A győztesek

A lecsófőző verseny zsűrije nem vállalkozott arra, hogy mind a 237 lecsót végigkóstolja. Ezért szemrevételezés után a Horváth György gyógyszerész által vezetett testület úgy döntött, hogy második helyet szavaz meg az Öregdiákoknak. A csapat tagjai 37 éve érettségiztek, és osztálytalálkozó keretében főztek. Harmadik helyet kapott a Jutka virágbolt csapata. Sorsolás útján végeztek az első helyen a Balatonakaliból érkezett fiatalok. Különdíjasok lettek a Szentesi Farkasok, vagyis a rettenthetetlen ifjú futballisták.

A szentesiek és az ország más részeiből érkezett vendégek oldott hangulatban beszélgettek, tréfálkoztak az asztalok mellett. Több mosolygós arcot lehetett látni, mint hétköznapokon. Tóth Gyula mesteredző lapunknak elmondta, hogy Papp Zoltán sebész lecsójából fog enni, mert a doktor híresen nagy konyhaművész. A társalgásba bekapcsolódva Szirbik Imre polgármester közölte, hogy környezetbarát módon gyújtott alá a bográcsnak, szeretne ugyanis példát mutatni: a kertekben összegyűlt apró fahulladékot ne a kertjükben égessék el a szentesiek, hanem főzzék nyugodtan azzal a lecsót. Farkas Sándor országgyűlési képviselő is odaállt a bogrács mellé, a fideszesek klasszikus, eredeti, hamisítatlan szentesi lecsót főztek. A recept nagyon egyszerű – magyarázta Dongó László fideszes önkormányzati képviselő –, hagyma, paprika, paradicsom, a bogrács alján pedig egy kis kolbász. A fideszesek úgy vélték, fontos a versenyen való részvétel, de még fontosabb, hogy jól érezzék magukat.

A városi fúvószenekar karnagya füstölt szalonnával alapozta meg a lecsót, amibe került még tarhonya és tojás is. Mihály Béla, megtörölve izzadó homlokát, azt mondta, a zenekar már alig várja, hogy kész legyen. A Rákóczi utcán időnként bizony nagy volt a füst, amit olykor-olykor elfújt a szeptemberi szél. Maczelka Márk és Misku Norbert, a Horváth Mihály Gimnázium volt diákjai filmre vették a lecsófőzést, időnként könnyezve dolgoztak, és munkatársunknak megjegyezték: a kamera mindenképpen jól lát. Az egyik szentesi baráti társaság, Baranyi László és csapatának asztala kifejezetten látványos volt a népies kitömött bábukkal. A főzés, étkezés és iszogatás közben egész szombat délután szólt a zene a közelben felállított színpadról, a lakodalmas muzsikára többen táncra perdültek. A szegvári Fecsegő Lányok, hastáncosok, a harmonikás Márió és Zalatnay Sarolta szórakoztatta a vendégeket, egészen a késő esti tűzijátékig.


220 mázsa hal fogyott Szegeden

A Tisza mindkét partja tele volt hét végén Szegeden, a nemzetközi halfesztivál látogatói ettek, ittak mulattak. Soha annyian nem voltak kíváncsiak a rendezvényre, mint ebben az évben, 180-200 ezer vendég 220 mázsa halat evett meg a Partfürdőn, a Huszár Mátyás rakparton, a Stefánián és a Roosevelt téren. A 3500 literes nagy bográcsban és az 1500 literes kis testvérében összesen 8500 adag halászlét főztek meg. Összességében a fesztiválon 75 ezer adag halétel fogyott el. A Partfürdőn összesen 181 társaság főzött halászlevet – volt, aki erdélyi korhely halászlét készített – tavaly „csak" 154 csoport volt. Itt párbajozott lapunk felkérésére Póda Jenő fideszes önkormányzati és Kozma József szocialista országgyűlési képviselő is, előbbi bajai, utóbbi szegedi halászlevet főzött. A zsűritől mindkét szakács első díjat kapott. A versenyzők megállapodtak abban, hogy a szegedi és a bajai a világ két legjobb halászleve. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkenthetik a pótlékokat a szentesi kórházban

Szentes - A csoportos létszámleépítés után jelentősen csökkentek a szentesi kórház kiadásai. Az… Tovább olvasom