Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Repülő építés közben megszűnik a világ

Szentes - A különböző járművek élethű, kicsinyített másának készítésével foglalkozik a makettezés, a modellek viszont a levegőbe is emelkednek és képesek a repülésre. A szentesi Kotymán Zsoltnak is ez a hobbija.
Aki erre a hobbira adja a fejét, annak műszaki és történelmi ismereteken kívül értenie kell a fa, műanyag és fémmegmunkáláshoz, ragasztás- és festéstechnikához, elektronikához. A rádióirányítású repülőmodellezéshez alapvető fizikai és aerodinamikai ismeretek szükségesek.

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook oldala, nem csak szentesieknek!

 
Az első kicsinyített fa repülő maketteket a világháború idején építették a légoltalmi és légvédelmi feladatok ellátása érdekében, hogy az embereket kiképezzék a saját és az ellenséges gépek felismerésére. Kotymán Zsolt általános iskolás korában ismerkedett meg a makettkészítéssel, legintenzívebben egyetemistaként pihenésképpen vette elő a hobbiját. Mint mondja, ezzel törölte az agyát egy-egy vizsgaidőszak után. – Eredetileg hadtörténész szerettem volna lenni, valószínűleg innen ered a világháborús repülőmakettek iránti rajongásom – emlékszik vissza a ma ügyvédként dolgozó családapa. – Azonban akkoriban csak „egytárgyas" történészként, két évente indult ez a szak, amire négy embert vettek fel. Másik lehetőség a katonai főiskolán keresztül kijutni a moszkvai katonai akadémiára és ott megszerezni a diplomát, ami nem igazán tetszett. Sok makettező barátom katona, ugyanis a történelmet és a haditechnikát is ismerni kell. – A legtöbb makettet egyetemistaként raktam össze. Vizsgaidőszakot követően heteken át, reggeltől estig csak építettem. Számomra ilyenkor megszűnik a világ, olyan ez, mint az agyradír. Mai napig teljesen kikapcsol, amikor repülőt építek. Körülbelül másfélszáz kész makettem van, további hétszáz pedig dobozban. Kiszámoltam, ha folyamatosan, napi nyolc órában csinálnám, akkor is harminc évig tartana összerakni az összeset – mondja mosolyogva Zsolt.

Kotymán Zsoltnak az élete a modellezés.
Kotymán Zsoltnak az élete a modellezés.

– Kezdetben, a 70-es években az országban csak egy-két helyen lehetett hozzájutni makettekhez az NDK Veb Plasztik és csehszlovák KP gyártmányokhoz. Az utóbbi cég termékeit Budapesten a Csehszlovák Kultúra házában lehetett megvásárolni. A makettezést a leányom születésekor kellett abbahagynom. Veszélyes egy kisgyerek számára a lakásban a sok festék, oldószer, a mindenféle szúró- és vágóeszköz.

A makettek után tíz év múlva jöttek a modellek, a rádióirányításos repülést a fia nyomására kezdte el. – Szegedről jöttünk hazafelé, amikor a Vásárhelyi út melletti repülőtéren meglátta a fiam a modellezőket. Annyira megtetszett neki, hogy még akkor vissza kellett mennünk Szegedre venni egyet. Három év után a fiam abbahagyta, én azonban folytattam. Keveset repülök, minden évben szinte újra kell tanulnom a gép irányítását. Inkább szerelni, összeépíteni szeretem a modelleket. Sokszor a társaimét is én javítom meg. Ez kapcsol ki. Röptetni számomra igazán addig érdekes, amíg meglátom, hogy jól repül egy gép. Elektromotoros modelljeim vannak, a metanollal és benzinnel működő robbanómotorosokat kevésbé szeretem. Közel húsz gépem van, de felével csak egyszer repültem. Félek, hogy összetöröm őket. A vezetési tudásom nincs még azon a szinten, hogy a nehezebb műrepülő figurákat meg tudjam csinálni.

Mint Kotymán Zsolt mondja, univerzális zseni kevés van. Mint mindenhez, az RC modellek irányításához is sok gyakorlás kell.  Mára sokkal kevesebbe kerül a modellezés, mint akár 5-10 évvel ezelőtt. Egy kezdő RC repülőmodellt egy-két tízezer forintért kapható. Legnagyobb anyagi tétel az irányító rádió költsége, ami azonban több gépet is kiszolgál. Az interneten megtalálható minden forrás, szakirodalom, fényképalbum, ami nem csak segíti, hanem jelentős kiadástól is megkíméli a makettezőket és modellezőket.

A szentesi repülőmodellezők szívesen adnak tanácsokat kezdőknek, jó időben szinte minden délután reptetnek a volt ruhagyár melletti régi repülőtéren. Itt is célszerű előbb tájékozódni és utána cselekedni, megkérdezni a tapasztaltabbakat, mert úgy olcsóbb ez a hobbi, ha kevesebb az összetört gép.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bálba mentek a lánglovagok

A fábiánsebestyéni Szent Sebestyén Önkéntes Tűzoltó Egyesület a napokban rendezte meg hagyományos bálját.
Tovább olvasom