Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Rióig elteker Cseuz László

Rióig elteker Cseuz LászlóCseuz László dél-amerikai útja összesen másfél hónapig tart. Fotó: Imre Péter
Szentes, Pécel - Hetedik olimpiai kerékpártúrájára készül a szentesi nyugdíjas testnevelő, a 72 éves Cseuz László. Három éve dolgozik a péceli önkormányzatnál sportreferensként, most onnan indul július 31-én.
Az eddigi kerékpáros olimpiák

Cseuz László eddig 6 olimpiára tekert el, az elsőre, az 1992-es barcelonaira lányával, Cintiával. Majd jött sorban Atlanta (1996), Sydney (2000), Athén (2004), Peking (2008) és legutóbb, 2012-ben London.
– Érzek magamban annyi erőt, elszántságot, hogy elkerékpározzak Rióba. Az egyetlen változás az előzőkhöz képest, hogy nem Szentesről indulok, hanem a péceli városháza elől – mondta Cseuz László. A 72 éves szentesi nyugdíjas testnevelő nem kapott állást városában, váltani kényszerült, és 3 éve a Pest megyei Pécelen sportreferens (2014. március 3.: Pécelről kerékpározna Rióba Cseuz László). Programokat, táborokat szervez minden korosztálynak, hozzá tartozik az iskolai, a tömeg- és az egyesületi sport.

– Ott is élek, befogadtak és szeretnek, ritkán járok haza. De ez a megoldás kínálkozott. Munka nélkül már régen depressziós lennék, ugyanis a napi mozgás, a 25-30 kilométer kerékpározás, úszás, konditermi erősítés és az olvasás nem köti le az energiáimat – fűzte még hozzá.

Cseuz László keményen, olimpikonokat meghazudtoló elszántsággal készült a riói ötkarikás játékokra. Úgy tervezte, januártól a rajtig 10 ezer kilométert kell tekernie, ez a teljesítendő táv duplája. Jelenleg 9 ezer 360-nál tart. Nem kell nagy jósnak lenni, július végéig meglesz a hiányzó 640 kilométer.
 
Másfél millió

A túra teljes költségvetése meghaladja a 1,5 millió forint, amit több kisebb-nagyobb szponzor adott össze, és a családja is támogatta.
– Biciklivel Ausztrián és Németországon keresztül megyek Hollandiába, ez 13 napig tart. Amszterdamban repülőre szállok, amellyel Sao Paulóba utazom, onnan következik a 3-4 napos brazíliai szakasz az olimpia helyszínéig. Rio de Janeiróban 4 napot töltök, öttusa- és kajak-kenu versenyeket tudok megnézni – vázolta programját a sportember.

– Az ötkarikás „kerékpártúrákat" 2020-ban Tokióval akarom zárni, úgy, hogy elrepülök oda, és a helyszínen teszek meg pár kilométert biciklivel. Ha megvalósul nagy álmom, hogy 2024-ben Budapest rendezze az olimpiát, oda akár kerekesszékkel is eltekerek – zárta gondolatait Cseuz László.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Odafigyelnek a tanyán élőkre

- Más-más ok miatt élnek emberek tanyán. Ha a város szeretné fenntartani ezt az életmódot, segíteni kell ebben a lakosokat - mondta a legutóbbi szentesi testületi ülésen Szabó Zoltán Ferenc képviselő. Tovább olvasom