Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Ritka reklám: Badár bolt Szentesen

Szentes - Szentes felsőpárti városrészében található élelmiszerbolt egykoron a Badár családé volt. Az államosítás után leáldozott a kereskedésnek, de a környékbeliek ma is Badár boltként emlegetik az üzletet.
Szentes felsőpárti városrészében található élelmiszerbolt egykoron a Badár családé volt. Az államosítás után leáldozott a kereskedésnek, de a környékbeliek ma is Badár boltként emlegetik az üzletet, amelynek homlokzatára az új tulajdonosok védjegyként írták fel a nevet. Badár Sándor karakterszínész mostanában tévés reklámokban utazik: a nézők szavazatai alapján első lett Szőke kapitánnyal.

A Badár név fogalom Szentesen, a Felsőpárton: valaha ezen a helyen működtetett boltot néhai Badár Sándor, aki kereskedőinasból tulajdonossá vált, és kiszolgálta a környékbelieket szó szerint mindennel.

Régi név, új bolt. A vásárlóknak az is fontos, mit és milyen minőségben kapnak a Badár boltban. Fotó: Tésik Attila


– A bolt 1935-ben nyitott meg a Rákóczi és Szalai utca sarkán, a városszéli tanyákról, távolabbi falvakból ide érkeztek a vásárlók, és vettek kádat, szöget, élelmiszert, gabonát, bort, takarmányt, festéket, faszenet, pörkölt kávét – emlékezett vissza idősebb Badár Sándor és testvére, László. Akkoriban zajlott itt az élet, valódi társasági hely volt a Badár bolt és környéke. Jelentős volt a forgalom, különösen piacos napokon, olyannyira, hogy az utca másik oldalán kereskedő Braunék és Berczeliék is megéltek – mondják a testvérek. A nagy életnek akkor lett vége, amikor a szemben lévő húsz négyzetméteres állami ÁFÉSZ-üzlet vezetőjének megtetszett a száz négyzetméteres Badár bolt. A helyi hatalom birtokosai meggyőzték a családot arról, hogy mondjanak le tulajdonukról. Ez 1952-ben történt. A szentesi kiskereskedők közül Badárék voltak az elsők, akiknek a közösbe kellett adniuk a boltjukat. A néhai üzlettulajdonos (a színész nagyapja) ugyan megtarthatta kereskedőlevelét, de biztosító ügynökként ment nyugdíjba, utódai közül pedig senki sem vitte tovább az üzletet.

Idősebb Badár Sándor. A családé volt a bolt. A szerző felvétele

Fiai a közelmúltban ellenérték nélkül egyeztek bele abba, hogy a jelenlegi tulajdonos használja a Badár nevet, büszkék a történetükre. Felsőpárton főként az idősek emlékeznek a családra. Makai Mónika eladónő szerint ma már kevés ennek a jelentősége, de a fénye nem kopott meg. Szerinte a fiatalok biztosan nem azért jönnek be az boltba, mert az egykoron a Badáréké volt, vagy mert a fiuk híres színész lett, hanem azért, mert itt illatos, friss a kenyér. Az üzletet most vállalkozásban Kecse-Nagy Ferenc vezeti. Elmondta, hogy a Badár név használatára szóló szóbeli engedélye mindaddig érvényes, amíg azt pozitív színezetben őrzi meg, ezt természetesen megígérte. Az egykori családi bolt ma az egyik legnagyobb hazai áruházlánc, a CBA-hálózat tagja, így pedig végül is a milliárdos Lázár fivérek vagyonát gyarapítja, akik tulajdonosai a CBA-nak.

Badár most reklámokban utazik

A 44 éves színésznek nincs személyes emléke a családi vállalkozásról, hiszen akkor még meg sem született, viszont büszke rá. Édesapja szerint nagyon kevés üzleti érzéke van. A tehetségét más területen kamatoztatja: színészként szerepel reklámokban. Sándor szerint filmszerepei hatottak, de széles körű ismertséget a UPC reklám hozott számára, melyben elválaszthatatlan barátjával, Szőke Andrással együtt szerepel. Lapunknak elmondta, az eredeti ötlet az övék, az első szpotokat ketten csinálták, majd egy kreatív csapat segített nekik a kibontakoztatásban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bulival ünnepel a szegvári Mega Klub

Szegvár - Megkapta a működési engedélyt a szegvári Mega Klub üzemeltetője, aki szombaton bulival ünnepel. Az önkormányzat a szomszéd jogán még fellebbezhet a döntés ellen. Tovább olvasom