Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Sószoba segíti a hörgőtágulást

Szegvár - Átadták a szegvári Kurca-parti óvoda sószobáját, mely az óvodások allergiás tüneteinek kezelésére, immunrendszerük erősítésre, megfázásos tüneteik enyhítésére szolgál. A megyében kuriózumnak számító különlegesség parajdi sóadományból jött létre.
Két tonna parajd- felsősófalvi sóból valósult meg a szegvári Kurca- parti Óvoda sószobája. Az Erdélyből érkező sóadomány több tételben érkezett a testvértelepülésre a szegvári, de erdélyi származású Szecső család közreműködésével. Az óvoda 136 óvodása élvezheti a terápiás célt szolgáló szoba előnyeit: megfázásos időszakban enyhíti a tüneteket és segít a rehabilitációban, az allergia kúrálásában.

Sószobában gyógyulhatnak a szegvári óvodások.
Sószobában gyógyulhatnak a szegvári óvodások.

A nyolc négyzetméteres, üvegfallal lerekesztett helyiséget az óvoda zsibongójából „csípték le", falaihoz fa rácsszerkezetet helyeztek, melyek mögé a sótömbök kerültek - tudtuk meg Csurka Zoltánné óvodavezetőtől, aki szerint napi 20-30 perc sószoba-élmény segít a hörgőtágulásban, miközben egyszerre 4-5 gyerek apró szemcsés sóval „homokozhat", mesét hallgathat, énekelhet az óvónők vezetésével. A kicsik számára hatalmas élmény a hangulatos szoba, hiszen pár bent töltött perc után már a szájukban is érzik a só ízét.

A megyében 3-4 sószoba található, ezért is számít különlegességnek, hogy Szegvár február óta büszkélkedhet a napokban teljesre elkészült szobával: kőműves, festő, asztalos, villanyszerelő dolgozott a kis szobán, mire minden a helyére került. A pénteki átadóra még sólámpák is érkeztek. Az óvodavezető szerint igazi helyi összefogás eredménye a sószoba, hiszen sok szegvári ember szorgalma, önzetlen segítsége kellett a megvalósításhoz.

Olvasóink írták

  • 1. nie 2013. április 10. 10:47
    „Ez jellemző Szegvárra, tervez, és segít a megvalósításban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan kerül az utcára a középiskolás?

A városatya hamutartókat szeretne az iskolák körül. A legfontosabb kérdés azonban nem az, miért dobálják szét a csikket a diákok, hanem az, hogyan kerülnek tanítási időben közterületre. Tovább olvasom