Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Startra kész a Petőfi-projekt

Szentes - Elstartolhat a szentesi Petőfi Szálló felújítása, mivel a beruházó cég megkapta az építési engedélyt. A Pendola 450 millió forint uniós támogatásra pályázik, és mintegy 2,5 milliárd forint hitelt venne fel. A kivitelezés akár már február közepén megkezdődhet.
Már csak pénzügyi akadálya lehet a szentesi Petőfi Szálló felújításának, a fejlesztésben érdekelt cég ugyanis megkapta az építési engedélyt az idén 112 éves épület rekonstrukciójára. A mélygarázs és a hotelhez tartozó Petőfi utcai apartmanház megépítése egy második ütem része lesz, ezeket akkor kell majd engedélyeztetni.

Ami a finanszírozást illeti, beszámoltunk már róla, hogy uniós forrásokat is felhasználna a beruházó Pendola Kft. A regionális fejlesztési tanács szálláshelyfejlesztésre kiírt pályázatán legfeljebb 450 millió forintot nyerhet a cég. Az első ütem költsége 3 milliárd forint, ebből mintegy 2,5 milliárd forintot hitelből fedezne a társaság.

Csak pénzügyi akadálya lehet a szálló felújításának. Fotó: Segesvári Csaba
Csak pénzügyi akadálya lehet a szálló felújításának. Fotó: Segesvári Csaba

– Hétfőig kell benyújtanunk a pályázatot, amihez kellett az önkormányzat hozzájárulása is, hiszen egyelőre a város tulajdona a szállóépület – nyilatkozta lapunknak Erdélyi Lajos, a Pendola–Szentes Kft. ügyvezetője. Ha nyer a pályázat, akkor az első kifizetési kérelemig kell átadni a tulajdonjogot az önkormányzat és a beruházó közös cégének, a Pendola–Szentes Kft.-nek. Bár általánosságban hónapokkal a pályamű benyújtása után kezdődnek az ilyen fejlesztések, Szentesen már február derekán megkezdődhet a kivitelezés, ugyanis nem lesz szükség közbeszerzésre az eljáró hatóság állásfoglalása szerint – erről írásban kapott értesítést a cég. Erdélyi Lajos azt is elmondta lapunknak, hogy ettől függetlenül megversenyeztetik az ajánlattevőket, hiszen egy műemléki felújításnál nem csupán az ár a mérvadó, hanem a munka minősége is, különösen annak tükrében, hogy a műemléki felügyelet folyamatosan ellenőrizni fogja az építkezést.

– Több hitelintézettel, több konstrukcióról tárgyalunk – árulta el az ügyvezető, aki szerint arra is készült forgatókönyv, ha nem nyer a beadvány. Erről részleteket nem árult el Erdélyi Lajos, de azt megjegyezte, hogy egy pályázati siker sokkal könnyebbé és egyértelműbbé tenné a helyzetüket.

Két és fél éves előkészítés után mérföldkőhöz érkezett a Petőfi Szálló felújítása. Fotó: Segesvári Csaba
Két és fél éves előkészítés után mérföldkőhöz érkezett a Petőfi Szálló felújítása. Fotó: Segesvári Csaba

A szentesi képviselő-testület szerdai rendkívüli ülésén újfent vitába torkollt a Petőfi Szálló ügye. Kozák János azt feszegette, hogy a Pendola a várossal kötött szindikátusi szerződés több pontját nem teljesítette határidőre. Rébeli-Szabó Tamás szerint kényszerpályára került az önkormányzat, a beruházóval kötött megállapodást még a pályázat benyújtása előtt aktualizálni kellett volna. A baloldalról Demeter Attila tolmácsolta a jogi bizottság álláspontját, miszerint külön okiratban rögzíteni kell, ha valamiért meghiúsul a projekt, akkor a szállóépület tulajdonjogát tehermentesen kapja vissza a város. Végül azzal, hogy február végéig újra testület elé kerül a szindikátusi szerződés, a többség jóváhagyta a pályázat benyújtását.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Bakero 2010. február 19. 20:51
  „Egy éve bekerített törmelék hegyek vannak Szentes belvárosában.
  Tervszerűen halad a felújítás...
  Ja, én meg most diplomáztam a Sellye Egyetemen.
  Miért kell mindenkit hülyének nézni?”
 • 20. medvejanos 2010. január 20. 15:50
  „hát igen a kissé bonyolult és érthetetlen felfogás
  eddig azért sírtak, hogy miért nem most meg azért, hogy miért? logika?”
 • 19. hírfigyelő 2010. január 19. 18:52
  „18.
  Mert te majd eldöntöd? pffff :-P”
 • 18. Balotelli 2010. január 19. 00:38
  „A szentesiek ezek szerint szeretnek a mesében élni és reménykedni. Nagyot fognak huppanni!”
 • 17. studyfy 2010. január 17. 23:51
  „Uraim! A Petőfi felújítására húsz évig kerestek befektetőt, de senki nem jelentkezett. Végre, valaki felvállalta rendbetételét - a szentesiek nagy örömére -, most meg egy páran el kezdik szapulni a szálló felújítóját. A terep mindenki számára adott volt. Miért nem jelentkeztetek húsz évig? Vagy jobb lenne, ha még tovább romosodna?”
 • 16. toxi-2 2010. január 17. 15:55
  „SSO, elfelejtetted leíni, hogy 98-2002 között majdnem befejezték a Petőfi újjáépítését, csak jött az új kormány és visszabontottak mindent, a mindenüket &@&@&!!

  Ugye így volt????”
 • 15. SSO 2010. január 17. 15:44
  „3. hozzászólás jtozso 2010.01.14. 09:27

  ....
  írtam a fórumban, olvasd végig, az elsőtől kezdve, volt vagy 3 cikk ezzel kapcsolatban anno...<moderálva>”
 • 14. Power 2010. január 16. 23:32
  „Hány évtizede megy a tesze-tosza Petőfi szálló ügyben? Már régen nem a városról, hanem a nyerészkedőkről szól a történet...sajnos.”
 • 13. medvejanos 2010. január 15. 21:28
  „igen épp védelmembe akartam venni az én kérdésemre válaszolva írta a gondolatát. Ugyanis a kérdésem, hogy még milyen kifogást keressünk hogy miket tettek másképp stb...”
 • 12. osszeomlas 2010. január 15. 09:51
  „Szellemeskedhetsz, de ha elolvasod az előttem írt hozzászólást talán meg is érted, "mi rosszat tettek még a városba".”
 • 11. jtozso 2010. január 15. 08:41
  „osszeomlas!!!!!!!
  Felhívom a figyelmed,hogy a Petőfi Szálló a téma nem a kerékpár utak.
  Lehet,hogy 00:18-kor nem tudsz már kellően koncentrálni?”
 • 10. osszeomlas 2010. január 15. 00:18
  „Mondjuk kezdjük azzal, hogy az EU-s szabványnál 20 cm-rel keskenyebbek a bicikliutak...”
 • 9. medvejanos 2010. január 14. 18:53
  „Oh My God!!!!!

  A kampány miatt kezdik el most így van... a helyi vezetés még jobb. Felhívnám a figyelmedet, hogy a helyi választás ősszel lesz. Meg egy nagy kérdés akkor ne csináljanak semmit és örülni fogsz neki?
  Nagyon szánalmas hozzá szólásod volt, de ez már csak elfogadott.
  A nagy kérdésem simán az lett volna, hogy neked mi az elképzelésed? mi rosszat tettek még a városba? no logika komolyan”
 • 8. hírfigyelő 2010. január 14. 12:53
  „Még a végén kitalálja valamelyik buggyant, hogy a BKV miatt van, mert sok kőműves utazgatna de nem bír, ezért most inkább itt dolgoznak! De ezt is azért mert választások lesznek!
  ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ te jó ég.....”
 • 7. kuplung 2010. január 14. 12:39
  „Ezt a sok kisf..ú megkeseredett kommentelőt...ahelyett, h örülnétek annak, h a város egyik emblematikus épülete több évtized után megújulhat, inkább kisstílű politikai eszköznek nézitek és egyből megy a mutogatás, mocskolódás..ááá...mind1
  Ha nektek ez örömet okoz akkor hajrá :D”
 • 6. osszeomlas 2010. január 14. 12:16
  „Zsohár! Jobb ha kirángatod a csontvázakat a szekrényedből még te magad, mielőtt valaki más tenné meg! Jobb ha békén hagyod a Petőfit...”
 • 5. toxi-2 2010. január 14. 11:48
  „gavallér, küldjek majonézt, vagy mustárt??? :)))”
 • 4. gavallér 2010. január 14. 11:21
  „Erre mondják: " nem vak ez a ló" kezdetű szólást?
  Ha valamelyik magyar bank erre ad 2,5 mrd hitelt, én kiny..m a saját s..m.”
 • 3. jtozso 2010. január 14. 09:27
  „SSO
  Annyira lehetett tudni,akkor eddig miért nem írtad meg,hogy figyeljenek emberek:majd a választások előtt elkezdődhet a Petőfi Szálló felújítása mert irányított lesz az építési engedély kiadása.
  A jobb érzésű szentesi ember erre mondja,hogy a kákán is csomót keres,de ha nem moderálnák a jelzőt amit használnék veled szemben,akkor mást is írnék.
  A hü... politikus ,pártkatona csak azt nézi,hogy a saját pártja hogy jön ki valamilyen dologból.
  A városár szerető törzsgyökeres szentesi meg mielőbb szeretné felújított szép és használható állapotban látni Szentes legplatinásabb épületét,mely nem utolsó sorban még hasznot is hozhat a városnak,ne kérdezd meg,hogy hogyan mert azt mindenki tudja aki a városát szereti.”
 • 2. SSO 2010. január 14. 07:50
  „Annyira lehetett tudni! VÁLASZTÁSOK ELŐTT ELKEZDIK CSINÁLNI, NEHOGY A SZENTESI POLITIKAI VEZETÉST MEGSZÓLJÁK, HOGY CSAK ODAADTÁK <moderálva> INGYEN A PLACCOT...
  ez is választási kampány... mszp--megcsináltátok ezt is.:D:D”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Czakó Gábort ajánlja a világhírű magazin

A világ egyik legelismertebb tudományos folyóirata, a Science tavaly novemberben külön ajánlotta olvasóinak Czakó Gábor és amerikai kutatótársa közös tanulmányát. Tovább olvasom