Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Susan szeretne itthon énekelni

Szentes - Az Ausztriában élő Susan Blake, a szentesi származású zeneszerző, szövegíró és énekesnő készíti lemezét, koncerteket szervez, miközben a dolgos hétköznapokban is helyt áll családanyaként. Imre Zsuzsa a napokban járt szülővárosában, nagy vágya, hogy a „gödörben" énekelhessen.
Szinte napra pontosan öt évvel ezelőtt szerepelt az évek óta Ausztriában élő Imre Zsuzsa az Eurovíziós dalfesztivál döntőjében és ért el 7. helyezést az Érintés című dallal. Mint mondja, akkor vált számára világossá, hogy dalszerzéssel szeretne foglalkozni.

Első nyilvános fellépése - amiért gázsit is kapott – jóval korábban történt, 1992-ben a Körös toroki napokon. Most készült el a négy dalt tartalmazó I let it flow (Hadd folyjon) című angol nyelvű promóciós lemeze. A borítón Susan Blake & Band szerepel, mint kiderült, nemrégiben állt össze a három tagú zenekar. A dalok country-pop stílusban szólnak, ami egy könnyed, dallamos hangzás, jól megfér egymás mellett Zsuzsa 15 éves citerás múltja, a jazz és dixiland területén szerzett tapasztalata és a popos stílus is. Nagyon nehéz bekerülni profi a zeneiparba. Mint mondja tavaly óta folynak tárgyalások és egyeztetések az osztrák Universal Music GMBH hanglemezkiadó cég képviselőjével egy önálló lemez elkészítéséről. 28 lemezcégnek küldtem el bemutatkozó lemezt és bár mindegyik adott visszajelzést, az osztrák cég volt, amelyik lehetőséget kínált számomra – nyilatkozta Imre Zsuzsa.

Szinte napra pontosan öt évvel ezelőtt szerepelt az évek óta Ausztriában élő Imre Zsuzsa az Eurovíziós dalfesztivál döntőjében.
Szinte napra pontosan öt évvel ezelőtt szerepelt az évek óta Ausztriában élő Imre Zsuzsa az Eurovíziós dalfesztivál döntőjében.

Bemutattak egy producernek, akivel kiválasztottunk hét számot a bemutatott a dalaim közül. Ezek közül a kiadó végül egyetlen dal refrénjét találta eladhatónak és kérte, írjak hozzá új szöveget. Amit ők eladhatónak tartanak, az nem az én világom. Folyamatosan írok dalokat, próbálok a kiadónak megfelelőt írni, de nehezen megy. Javasolták keressek énektanárt, most rendszeresen járok hozzá és sokat tanulok tőle. A producer, aki zenész is, most elkészítette a refrénhez az új dalt, de nem tetszik, nem tudom elképzelni, hogy én énekeljem. Mondtam a lemezkiadónak, hogy üljünk le és beszéljük meg mit is akarnak pontosan. Kész vagyok kompromisszumra, de nem minden áron.

Az Euroviziós dalfesztiválon is szerepelt

Imre Zsuzsa színes zenei múltat mutathat fel. Tanult zongorán, orgonán és citerán, itthon klasszikus-, pop-, és jazz énektanulmányokat folytatott, Bécsben a Prayner Konzervatórium Jazz-ének tanszakára járt. Számos hazai és külföldi Jazz-és Dixielandfesztivál mellett (Lucky Boys Shuffle Band, Blaskó Dixieland Band, Dixie Jam Session), részt vett „Az év hangja 2000“ tehetségkutató versenyen, ahol 2.helyet ért el, Fellépett 2007-ben egy 60,70-es évek világát idéző Viva Las Vegas Showban, és 2008-ban szerepelt az Euroviziós dalfesztivál döntőjében, ahol Mészáros Gábor és Varga Kis Sándor Érintés című dalával a 7. helyet érte el. A 2008-as Kyokushin Karate Világbajnokság megnyitóján a Himnuszt énekelte a budapesti Sportarénában. 

 
Zsuzsa szerencsésnek tartja magát, mert olyan zenei körökbe juthatott el, ahová kevesen és ami kitörési lehetőséget jelenthet. - Eljutottam idáig, de nem tudom még hogyan folytatódik – fogalmaz elkomorulva. Könnyebben, lazábban kellene vennem az egészet, miközben megmaradjak önmagam. Más el sem jut eddig, de én nem akarok bábu lenni a zeneiparban, a saját dalaimat akarom énekelni.

Mi lesz, ha nem sikerül lemezt kiadni? - vetem közbe. - Írom tovább a dalaimat, elküldöm a kiadóknak és talán egyszer megtetszik valamelyiknek. Több idő jut a zenekaromra, többet koncertezhetünk. Ha pedig sikerül megegyezni a kiadóval, akkor közösen kitaláljuk, milyen legyen a lemez. Tudom, érzem, hogy meg tudom csinálni, csak mondják meg, pontosan mit szeretnének. Eddig még nem jutottunk el.

Zsuzsa addig sem tétlenkedik, a heavy metal és a világzene felé is tett lépéseket. - Hívtak énekelni egy metal zenekarba, ami meglepett, mert szerintem nincs hangom a műfajhoz - meséli. Elkészítettünk egy próbaszámot és kiderült, van kedvem a dologhoz. Megegyeztünk, hogy felveszünk két számot közösen és utána eldől, hogy tagja leszek-e a zenekarnak. A másik zenei vonal véletlenül jött. - A szerb Georgina Acapella együttes vezetőjével egy rendezvényen találkoztam, ahol elmondtam honnan jövök és milyen zenei múltam van. Úgy láttam érdekli, szeretnék velük fellépni a jövőben, talán sikerül.

Saját zenekara fellépéseit tervezgeti. Szentesen is szívesen adnának koncertet. - Jó lenne nyárra megszervezni egy 4-5 koncertből álló sorozatot a környéken – mondja. Keresem a fellépési lehetőségeket itthon is. Nagy vágyam a gödörben énekelni az ifjúsági ház mellett. A saját számok mellett világslágereket is játszunk. A country pop egy vidám stílus, szerintem sok embernek tetszene.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székely zászló a szentesi városházán

A Kurca-parti város is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyet a magyar települések hirdettek a szolidaritás jegyében. Tovább olvasom