Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -1°C | 10°C Még több cikk.

Szakmai terv a hajléktalanok segítésére

Szentes - Év végével lejár a Hajléktalan Segítő Központ étkeztetés, nappali melegedő, valamint éjjeli menedékhely működési engedélye. Az átmeneti szálló határozatlan időre szóló működési engedéllyel rendelkezik. A fenntartó ellátási érdekből ideiglenes működési engedélyt kérhet 2014.december 31-éig.
A képviselő-testület pénteken tárgyalja a hajléktalan Segítő Központ szakmai tervét. A képviselők elé kerülő anyag szerint az Éjjeli menedékhelyen az 1996-os kialakítása óta nem történtek jelentősebb átalakítási-, fejlesztési- és rekonstrukciós munkálatok. Mindeközben az épület állaga, állapota leromlott, elhasználódott, fűtése műszaki- és energiatakarékossági szempontból is korszerűtlen, az akadálymentesítés sem a lakótérben, sem pedig a vizesblokkban nincs megoldva. A falak elhasználódtak, a vakolat elöregedett, a burkolat töredezett, rosszul takarítható, elavult. Az épületrész akadálymentesítése nem biztosított, ezért határozott idejű az engedélye a népkonyhának, valamint a nappali melegedőnek is.

Az átmeneti szálló határozatlan időre szóló működési engedéllyel rendelkezik.
Az átmeneti szálló határozatlan időre szóló működési engedéllyel rendelkezik.

A hiányosságok megszüntetésére pályázatot adott be az önkormányzat a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében, melynek a hiánypótlása megtörtént, azonban a befogadó nyilatkozat még nem érkezett meg. Az éjjeli menedékhely esetében 2014 végéig bővítik a férőhelyet, külön szobát, fürdőt, mellékhelyiséget alakítanak ki a nők számára, új nyílászárókat és padlóburkolatot építenek be. A felújítás várható költsége meghaladja a hatvanmillió forintot, amelyet saját erőből kellene biztosítania az önkormányzatnak, amennyiben nem nyer a TIOP pályázat. Az ellátottak számának emelkedésével nem nő a dolgozók létszáma.

Az önkormányzat nyáron felújíttatta a népkonyha nappali melegedőt, amely során rendbe hozták a mosogató- és a vizesblokkot, kicserélték az ablakokat, valamint járdát és egy zárt csapadékelvezető rendszert építettek az épület teljes hosszában. Év végéig elkészül nappali melegedő akadálymentesítése is.

A képviselő- testületnek jóvá kell hagynia a szakmai tervet, egyben vállalnia, hogy a felújításra beadott pályázat elutasítása esetén a szakmai tervben foglaltakat megvalósítja 2014 november végéig. A Hajléktalan Segítő Központ adatai szerint a húsz adagos népkonyha és a 30 férőhelyes nappali melegedő kihasználtsága száz százalékos. Az éjjeli menedékhelyet és az átmenti szállót ez évben havonta ötvenen vették igénybe átlagosan. Az éjjeli menedékhely 20 fős engedélyezett férőhelyén jelenleg 18 főt szállásolnak el.

A Hajléktalan Segítő Központ vezetője jó esélyt lát a felújítás megvalósulására. Tedás Zoltán friss információja szerint a pályázattal minden rendben van és reményei szerint még az idén megtörténik az elbírálása is. - Jogerős építési engedélyünk van az éjjeli menedékhely bővítésére. A kormányhivatal a tárgyi feltételek biztosítását kér, a szakmai terv elfogadásával időt nyerünk a működéshez – mondta az intézmény igazgatója lapunknak. Mindenképp szükség van a mai kor színvonalának megfelelő helyre a hajléktalanok ellátásoz.

Felkészült a hidegre a Hajléktalan Segítő Központ. A tavaly februári rendkívüli hideg óta telt házzal üzemel valamennyi szolgáltatásuk. Krízishelyzetben a nappali melegedőt is használják éjjeli szálláshelyként, amire volt példa tavaly télen is. Tedás Zoltán kérte a szociális bizottságot, jelöljenek ki egy helyet téli krízisszállónak, ahol rendkívüli esetben elszállásolhatnának rászorulókat. Tavaly a kollégiumot használhatták ilyen célra, de jobb lenne például a bezárt Damjanich iskola egyik része is. A városvezetés elvárása, hogy Szentesen senki nem fagyhat meg. Ebben a hajléktalan központ segítségére van a polgárőrség, a tanyagondnoki szolgálat, a rendőrség, a mentőszolgálat és a katasztrófavédelem is. A polgárőrök télen gyakorlatilag utcai szociális munkát látnak el, azzal, hogy a regisztrált hajléktalanokat kapuzárásra beszállítják az intézménybe.

Nyáron nagy port kavart az az interneten látható videó, melyen szentesi hajléktalanokat aláznak meg. Tedás Zoltán feljelentést tett az ügyben, a rendőrség meghallgatta a felvételen látható két személyt. Mivel azonban a hajléktalanok nem tettek feljelentést, a rendőrség az ügyet lezárta. Tedás Zoltán azóta további információkat kapott és biztatták hasonlók ügyek felderítésére. Másik oldalról azonban fenyegetéseket is eljuttattak felé, miszerint jobb lenne, ha abbahagyná a hasonló ügyek kiderítését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Krosszmotort gyűrt maga alá a vonat - vajon kié lehet?

Egy eddig ismeretlen személy a síneken hagyott egy motorkerékpárt, amit az arra közlekedő vonat maga alá gyűrt. Tovább olvasom