Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Számlát kérnek a honatyáktól - Szentesen is

Szentes - Szentesen elkezdték gyűjteni az aláírásokat. A Csongrád megyei képviselőknek nincs kifogásuk egy ilyen jogszabály megszületése ellen.

Az országgyűlési képviselőknek bizonylattal kellene igazolniuk, hogy a parlamenti munkáért felvett költségtérítést valóban arra költötték, amire kapták: ezt akarja elérni a Zöld Párt, amely a témában népszavazás kiírását kezdeményezte.

– Busás jövedelemre tesznek szert adómentesen az országgyűlési képviselők, miközben a választópolgároktól elvárják, hogy minden fillérrel elszámoljanak – fogalmazott lapunknak a Zöld Párt szóvivője. Szamos Gábor szerint teljességgel méltánytalan, hogy amit a választóktól elvárnak a törvényhozók, ugyanazt magukra nézve nem tartják kötelezőnek. Emlékeztetett arra, hogy a parlament többször tárgyalta ezt a témát, mégsem sikerült megalkotni azt a jogszabályt, amely rendezné a kérdést. Ezért a Zöld Párt népszavazás kiírását kezdeményezte a témában. Ketten alkotmányossági aggályokra hivatkozva megtámadták a kezdeményezést, ezért az Alkotmánybíróság elé került. Az Országos Választási Iroda által hitelesített ívek két hónapja kerültek ki az utcára, eddig százezer aláírás gyűlt össze.

Szentesen is gyűjtik az aláírásokat. Az országban eddig százezren nyilvánítottak egyetértő véleményt az ügyben. A szerző felvétele
Szentesen is gyűjtik az aláírásokat. Az országban eddig százezren nyilvánítottak egyetértő véleményt az ügyben. A szerző felvétele

Szamos elmondta, elsősorban a civilekre támaszkodnak, aktivistáik tapasztalatai szerint tíz emberből kilenc aláírja, a tizedik rendszerint szkeptikusan áll hozzá. A szóvivő abban bízik, hogy ha a parlamenti képviselőknek eddig nem sikerült maguk között megegyezniük erről, akkor a népszavazás majd segít nekik ebben: a referendum eredménye ugyanis kötelező az országgyűlésre.

A zöldek számításai szerint a képviselők havonta átlagosan 4-600 ezer forintot költenek el számla nélkül, ez évente 10 milliárd forint kiadást jelent. Az 1990 óta eltelt időszakban tekintélyes összeg halmozódott így fel, amely után értelemszerűen nem fizettek adót a honatyák.

Egy nap alatt hetven

Szentesen egyetlen nap alatt hetven aláírás gyűlt össze az egyik üzletben. Vezetője, Ötvös Mihályné teljes mértékben egyetért annak tartalmával, szerinte a képviselőknek eddig is el kellett volna számolniuk. Beregszászi Katalin és férje, Mihály József rendszeresen figyeli a híreket. Látták az erről szóló parlamenti vitát, amelynek végén nem született döntés. Az asszony azt mondta, neki húsz forintról is el kell számolnia, legyen ez kötelező a képviselőkre is. Az aláírók egyike, Dömsödi Károly szerint nincs olyan ember, aki ezzel ne értene egyet.

A szocialista Bedő Tamás kérdésünk nyomán emlékeztetett arra, hogy régóta napirenden van ez a téma. Amennyiben a parlament megszavaz egy ilyen rendelkezést, azt természetesen elfogadja. A csongrádi honatya szerint a képviselők bőven elköltik a költségtérítésként felvett összeget költségeik fedezésére. Hogy ezt bizonylattal igazolják, és erről jogszabály szülessen, politikai megegyezés, nem pedig népszavazás kérdése: a tiszteletdíjak teljes rendezése adhat választ ebben az ügyben.

A Fidesz országgyűlési képviselője abszolút korrektnek nevezte a zöldek elképzelését. A szegedi Bodó Imre lapunknak azt mondta: a felvetésre ugyanaz a válasza, mint a referendum kezdeményezőinek. Szerinte tiszta helyzetet teremt, ha bérként, adózott formában kapja a képviselő a jövedelmét, és belátása szerint költi el. A képviselőség ugyanolyan foglalkozás, mint bármelyik más, az elszámolásban tehát nem lehet szó előjogokról. Bodó lát esélyt arra, hogy megegyezés szülessen. Ha frakciófegyelem nem köti, bizonyosan megszavazza – tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 16. zombor 2008. augusztus 13. 21:33
  „Megélhetési politikusok...”
 • 15. Ayonel 2008. augusztus 13. 12:21
  „Szentesen a Kossuth u 22-ben lehet aláirni”
 • 14. garabonciás 2008. augusztus 13. 11:02
  „Illetve, az 5. pontból megvalósult annyi, hogy - állásvesztéssel és egyéb szankcuiókkal való fenyegetések közepette - vagyonbevallásra kényszerítették azokat az egyetemi dolgozókat (tanárokat), akik utalványozási joggal bírnak. Tekintettel arra, hogy ez a kör legtöbbször néhány százezer forint fölött rendelkezik, amely összeg felhasználása egyébként is szigorú központi egyetemi kontroll alatt áll, nyugodtan mondhatjuk, hogy sikerült adni egy újabb pofont a szarnak.”
 • 13. garabonciás 2008. augusztus 13. 10:43
  „Gyurcsány tisztasági csomagot jelentett be
  | 2007. 10. 01., 17:18 | Frissítve: 2007. október 3., szerda 11:47
  Az Index alapján.

  (...)
  Hétfő délután rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. ,,Nyolc éve politizálok, négy éve vagyok a kormány tagja, három éve annak vezetője. Sikerben és kudarcban egyaránt volt részem, eredmények mellett voltak tévedéseim és hibáim is." - kezdte lemondásízű felütéssel bejelentéseit a miniszterelnök. De távozásról szó sincs, sőt Gyurcsány Ferenc ismét új korszakot hirdetett, hadat üzenve a politikai szürkegazdaságnak. Szerinte a legnagyobb hibák rossz kompromisszumokból, bátortalan féligazságokból és önfelmentő némaságból erednek. A miniszterelnök változási katalizátora a Zuschlag-ügy volt.

  De muszáj szembenézni az egyedi gyanú és jogsértés mögött meghúzódó általános jelenséggel is, mondta Gyurcsány, aki hétpontos intézkedéscsomagot hirdetett, leszögezve ezekből 2 héten belül törvényjavaslatok is lesznek.

  A kormányfő hétpontos csomagja (amit blogján is közzétett) [1]:

  1. Átlátható kampány- és pártfinanszírozást.
  2. A pártok ifjúsági szervezetei legyenek részei a pártfinanszírozásnak.
  3. Pártközeli civilek ne kapjanak közpénzt.
  4. Megalkotják Európa legszigorúbb összeférhetetlenségi szabályát.
  5. Vagyonosodási vizsgálat elrendelése fontos köztisztviselőknél, minisztériumi vezetőknél, képviselőknél.
  6. Főállású képviselőség megteremtése 2010-től.
  7. Képviselői tiszteletdíjak rendezése.

  Tehát erről van szó. A 2 hét letelt!!! Érdemes a többit is megnézni, mi valósult meg belőle???”
 • 12. nemecsekerno_007 2008. augusztus 13. 10:40
  „Én"

  Azért nem eszik olyan forrón. Szerinted ha rászáll az APEH az nem kellemetlen egy képviselônek. Kicsit azért bonyolítja a helyzetüket és ez elsô lépésnek elég. Gondolkodni kell a következôn :)

  Például a parlament létszámának csökkentésén. Mondjuk felére. Mindjárt könnyebb ellenörizni öket. :)

  De alant küldtem a linket az ötletekrôl.
  Pl.:
  - Pártot csak SZJA 1%-ból lehetne finanszírozni :)”
 • 11. nemecsekerno_007 2008. augusztus 13. 10:25
  „Ne keverjük ebbe bele az ideológiát és a pártpolitikát. Engem személy szerint hidegen hagy, hogy melyik párt lopja a pénzem, az meg végképp, hogy milyen indokkal. :)
  Áprilisban indult egy civil kezdeményezés az egyik országos hirportál blogjában, akkor nagyon sokan rámozdultak. Nagyon jó lenne ha ez nem halna el, mert addig a politikusaink mindig is a pofánkba fognak röhögni és megvesznek kilóra.

  http://vote.blog.hu/

  Ez az a blog ahol a szentesi példához hasonlóan az aláírásgy?jtést találtuk egyedüli megoldásnak az intézményesített gengsztervilág megpiszkálására.

  Amúgy csatlakoznék néhány elôttem szólóhoz, hol az a papír, írom alá!”
 • 10. Én" 2008. augusztus 13. 10:25
  „Találnak kiskaput...ha számla kell,most is van ha kell,bárkinek!”
 • 9. garabonciás 2008. augusztus 13. 10:11
  „Azért ne feledkezzünk már meg Gyurcsány Ferenc magánakcióiról se. Micsoda hírverés kísérte egy évvel ezelőtt az Őszödi Böszme javaslatait, amiket 1 hónap alatt bevezethetőnek tartott (he-he), de lássunk egy találatot a "Gyurcsány" és a "költségtérítés" szavakra:

  "Képviselői milliókon venne bizalmat Gyurcsány
  Visnovitz Péter2007. 09. 14., 12:06Utolsó módosítás: 2007. 09. 14., 12:31
  Ez a cikk 333 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
  eszközök:

  Joggal irritálja az embereket a képviselői fizetések mellé adott juttatások átláthatatlan rendszere - véli Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, ezért levélben kérte a frakcióvezetőket a szabályozás reformjára. Miközben európai viszonylatban csak az örmény képviselők kapnak a magyaroknál kevesebb fizetést, egy a fővárostól távol lakó politikus ma akár kétszer annyi kiegészítő költségtérítést is kaphat, mint amennyi az alapbére.

  Figyelem: "Ez a cikk 333 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek." SZÓ NINCS RÓLA, EZ A CIKK MA IS AKTUÁLIS!!!”
 • 8. hu 2008. augusztus 13. 08:04
  „Gondoljátok,hogy nem vesznek majd számlákat?
  Ezeknek büdös a munka, utálják a magyarokat, és képtelenek becsületesen élni!!!”
 • 7. gabianya... 2008. augusztus 13. 06:28
  „A sok naplopó ott a Parlamentben.A minimálbér is sok lenne a munkájukért.Sajnos ez nem egy igazságos ország.Aki dolgozik az nem gazdag.Aki meg gazdag az nem dolgozik:(Az egész kormány egy nagy adócsaló???........”
 • 6. Kolompár Rómeó 2008. augusztus 13. 06:04
  „"A Csongrád megyei képviselőknek nincs kifogásuk egy ilyen jogszabály megszületése ellen."

  Próbált volna meg tiltakozni, így is rühelli a nép az ingyenélő semmirekellőket.

  "A szocialista Bedő Tamás kérdésünk nyomán emlékeztetett arra, hogy régóta napirenden van ez a téma. Amennyiben a parlament megszavaz egy ilyen rendelkezést, azt természetesen elfogadja."

  Na de akkor eddig miért nem sikerült napirendre tűzni, megszavazni, törvénybe foglalni??? Nem akarásnak...

  "A Fidesz országgyűlési képviselője abszolút korrektnek nevezte a zöldek elképzelését."

  Ez is csak pofázik.

  Mellesleg figyeljük majd meg: amennyiben hoznak egy ilyen döntést, azonnal megduplázzák a költségtérítéseket, mondván, hogy akkor így nem lesz elég az eredeti összeg, mert mennyi adót kell utána fizetni.

  És végül: ez egy finggal festett tojás, ugyanis a befizetett adó az állami költségvetésből kifizetett pénz, azaz gyakorlatilag az egyik zsebből meg a pénz a másikba.”
 • 5. "szamár" 2008. augusztus 13. 05:29
  „Elég furcsa állapot az amikor a törvény hozója önmagát mentesíti az általa hozott törvény alól! Tiszta "állatfarm", egyenlők között egyenlőbbek. A sok szamár nevében kérem tisztelettel: ne dohányozzanak ahol tilos, adózott dolgokat vásároljanak adózott jövedelemből, ugyanazon törvények szerint éljenek mint azok a polgárok akiknek épp ők szabták meg a határokat.”
 • 4. CSJ 2008. augusztus 13. 05:23
  „Úgy gondolom, hogy egy 10 milliós országnak nem kellene 386 képviselő. A fele is elég lenne. A költségtérítésüket pedig jó lenne minél hamarabb rendezni. Ha a képviselők kiváltságokat élveznek, akkor hogyan lehet a számla vagy nyugta adásra kötelezni a vállalkozókat?
  Tiszta helyzetet kell teremteni, és utána lehet a törvények betartását követelni. Én még nem találkoztam ilyen aláírós ívvel, de minden további nélkül aláírnám.”
 • 3. nagypappa 2008. augusztus 13. 04:23
  „A parlament létszámáról kellene népszavazást kezdeményezni.

  Minek ilyen sok?”
 • 2. Kisrezsi 2008. augusztus 12. 23:33
  „Én annyi költségtámogatást adnék nekik amennyit én is kapok !
  Egyébként minden párt választási kampányában szerepelt a parlament létszámának csökkentése lehet azóta elküldtek néhány takarítónőt bár nem ezt ígérték !”
 • 1. Újonc 2008. augusztus 12. 23:07
  „alá akarom azonnal írni, de nem írták hol lehet, tudja valaki?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van kivitelezője a szentesi légimentő-bázisnak

Szentes - Aláírták hétfő délután a szentesi légimentő-bázis kivitelezési szerződését. A négy ajánlattevő közül a Magyar Aszfalt Kft. nyerte a közbeszerzési pályázatot. Tovább olvasom