Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Szegvár magának szeretné a kastélyát

Szegvár - Elfogyott a pénze a szegvári vármegyeháza állami kezelőjének, ezért az önkormányzat szeretné megszerezni az egykori Károlyi-kastélyt.
Korlátozzák a nyitva tartást több hazai műemlék épületben, a fenntartó Műemlékek Nemzeti Gondnoksága ugyanis már nem tudja kigazdálkodni a napi költségeket. Összesen 43 műemléket tart fenn a gondnokság, 2005-ben még csak 18-at felügyelt ugyanannyi pénzből, mint amennyit most kap az államtól. A pénzszűke miatt elrendelt intézkedés a szegvári vármegyeházát is érinti. A barokk épület 1773-ban lett Csongrád vármegye központja, miután a Károlyiak eladták romos kastélyukat a vármegyének.

Az egykori vármegyeháza fenntartására egyre kevesebbet költ az állam. Fotó: Tésik Attila
Az egykori vármegyeháza fenntartására egyre kevesebbet költ az állam.
Fotó: Tésik Attila

– A finanszírozási problémák már tavaly jelentkeztek, kettő helyett ugyanis már csak egy főt alkalmazott a gondnokság Szegváron – mondta lapunknak Gémes László. A nagyközség polgármestere hozzátette: ősztől csupán egy félállást fedez az állami szerv, a kastély körüli kisebb munkákat és a vagyonvédelmet az önkormányzat vállalta át. Nagyobb probléma, hogy a rossz kilátások miatt csekély esély van arra, hogy javuljon a helyzet. Ezért Szegvár most azt tervezi, hogy minisztériumi szinten kezdeményezi a kastélyingatlan vagyonkezelői jogának átvéte-
lét. Gémes László szerint nem lehet akadálya annak, hogy 2011-től a település működtesse és gondozza a vármegyeházát.


Azért is optimista, mert ezzel a szegváriak régi vágya teljesülne, és ők valóban a patinás épületre költenék az állami forintokat. Az eddigi tapasztalatok ugyanis azt mutatták, hogy nem egyforma megítélés alá estek a gondnokságnál a különböző műemlékek: valahol programok szervezésére is futotta, máshol – mint Szegváron – a helyieknek kellett kipótolniuk a fenntartás költségeit.

Olvasóink írták

  • 1. balearic 2010. szeptember 12. 23:48
    „Nem lenne rossz... hatalmas potenciál van a kastélyban, és csak ott romosodik, hullik a vakolat... remélem sikerül "megkaparintani" úgymond :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszázezret érnek az ellopott méhek

Betelt a pohár Szepesi Ferenc méhésznél. A szegedi családi gazdaság tulajdonosának elege lett abból, hogy ellopják kaptárait. Tovább olvasom