Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Szent Istvánnak és Kenyeres Lajos mártír papnak állítottak emléket Fábiánsebestyénben

Fábiánsebestyén - A meglévők mellett két új, színes üveg díszíti a fábiánsebestyéni katolikus templomot. Adományból készült el a Szent István emlékének áldozó színes üvegablak. A kisebb, kör alakú tondóval pedig a településen szolgált vértanú papnak, Kenyeres Lajosnak állítottak emléket.
A meglévők mellett két új, színes üveg díszíti a fábiánsebestyéni katolikus templomot. Adományból készült el a Szent István emlékének áldozó színes üvegablak. A kisebb, kör alakú tondóval pedig a településen szolgált vértanú papnak, Kenyeres Lajosnak állítottak emléket.
A kör alakú ablakon Kenyeres Lajos mártír pap látható. Fotó: Kovács Erika
A kör alakú ablakon Kenyeres Lajos mártír pap látható. Fotó: Kovács Erika
– Szent István halálának 980. évfordulója volt idén. Ezért döntöttünk úgy, hogy az adományból készülő nagy, színes üvegablak Szent Istvánt ábrázolja – tudtuk meg Perlaki György plébánostól. A bejárattólbalra lévő, kör alakú ablakra pedig Kenyeres Lajos portréja került, szintén névtelen adakozó jóvoltából.

Kenyeres Lajos Fábiánsebestyén káplánja volt. Eleinte Szentesről járt ki, majd ő volt a falu első XX. századi helyben lakó papja. 1946-tól 1957-ig, haláláig pedig Tiszavárkonyban szolgált. 1957. február 28-án a hite miatt brutális módon végeztek vele, a kommunizmus áldozata lett. Holttestét kivégzői a Tisza partfalának alján földelték el. A víz azonban kimosta és elsodorta. Az áradó Tiszában a gyilkosság után napra pontosan egy évvel találta meg egy halász Martfűnél. Kenyeres Lajos tetemét a testvérei azonosították. Szülőfalujában, Rákóczifalván temették el. Sírján a következő felirat áll: „A jó pásztor életét adta juhaiért." A fábiánsebestyéni templomban mostantól a színes, kerek ablakon látható a portréja. A gyülekezet így állított emléket a mártír papnak.
Fotó: Kovács Erika
Fotó: Kovács Erika
A színes ablakokat Perlaki József üvegfestő művész készítette. A templom nagy ablakai közül kettőben még hagyományos ablaküveg található. Perlaki Györgytől megtudtuk, szeretnék azokat is ugyanígy, adományból színesre cserélni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kiss Bálintban is menő a menza - Csisztu Zsuzsa és Vincze Ottó tartott előadást Szentesen a gyerekeknek

A Kiss Bálintban is menő a menza - Csisztu Zsuzsa és Vincze Ottó tartott előadást Szentesen a gyerekeknek
Két egykori sikeres sportoló, Csisztu Zsuzsa és Vincze Ottó tartott előadást az egészséges… Tovább olvasom