Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Szentes a gépészeti képzés központja lesz

Szentes - Év végéig 56 millió forintos fejlesztést hajtanak végre a szentesi Zsoldos Ferenc középiskolában: a gépészeti képzést új eszközök segítik majd. Szeptemberben 850 diák kezdte meg a tanévet nappali tagozaton – alig férnek el az intézményben.
A gépészeti képzés térségi központja Szentes lesz. Lapunknak korábban úgy nyilatkozott Kőrösi Tibor, a csongrádi középiskolákat tömörítő szervezet igazgatója, hogy az építőipari szakképzés bázisa azért nem kerül Csongrádra, mert a szomszédvár komoly lobbival elérte, hogy a Kurca-partján valósuljanak meg a térségi integrált szakképző központ (tiszk) fejlesztései. Megkérdeztük az intézményeket fenntartó megyei önkormányzatot: végül is hova kerülnek a különböző szakmacsoportok képzési központjai?

Kovács Kálmán, a megyei közgyűlés alelnöke arról tájékoztatott, hogy Szegeddel közösen hozott létre konzorciumot a megye, pályázataik nyertek, így megegyezés alapján dönthettek a források elosztásáról. A támogatás nagyobbik felét a megyeszékhely kapta, 220 millió forinton pedig Hódmezővásárhely, a megyei működtetésű intézmények és Orosháza osztozkodhatott. Végül 56 millió forint kerül Szentesre, és közel ennyi Makóra. A csongrádi fejlesztést saját forrásból finanszírozza a megye, a Tisza-parti várost tekintik továbbra is az építőipari képzés központjának.

Egyre népszerűbbek a Zsoldos képzései – két épületben is alig férnek el a diákok. Fotó: Tésik Attila
Egyre népszerűbbek a Zsoldos képzései – két épületben is alig férnek el a diákok.
Fotó: Tésik Attila

– Az 56 millióból új gépeket vásárol a tiszk tanműhelyünkbe – mondta lapunknak Pintér Etelka, a Zsoldos Ferenc középiskola igazgatója. Eredetileg már iskolakezdésre meg kellett volna érkezniük a korszerű berendezéseknek, de adminisztrációs nehézségek miatt a beszerzés novemberre tolódott. A szakképzési hozzájárulásból befolyt összeget eddig a géppark bővítésére fordították, de a jogszabály-változtatások miatt a korábbinál jóval kevesebb ilyen címkézett pénzre számíthatnak a jövőben.

Zsúfolt a Zsoldos, van hely a Pollákban

A napokban 850 diák kezdte meg nappali tagozaton a tanévet a Zsoldosban. Az iskola két épülete közül a Tóth József utcai állapota nem megfelelő, bővíteni kellene, vagy egy másik, nagyobb épületre cserélni, mert a helyhiány miatt reggeltől késő délutánig is elhúzódik a tanítás. Pintér Etelka elmondta, még most, a tanévkezdés után is jelentkeznek hozzájuk gimnáziumokban botló diákok. A szülők többsége ugyanis a gimnáziumi képzést favorizálja, pedig a náluk tanult szakmákkal könnyen el lehet helyezkedni. A Zsoldos társintézménye, a Pollák Antal szakközépiskola is versenyképes képzést nyújt, mégis egy osztállyal kevesebb indult most, mint tavaly.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biciklist ütöttek el hátulról

Szentes és Fábiánsebestyén között este fél hétkor személygépkocsi kerékpárost ütött el hátulról. Tovább olvasom