Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Szentes, a tejtestvérek városa

Szentes - Szentesen havonta 300-350 liter anyatejet adnak le, és ugyanennyit visznek el a kismamák a gyűjtőállomásról. Az anyatejgyűjtés tehát nonprofit vállalkozás.
A legutóbbi szentesi testületi ülésen a zárszámadási rendelet tárgyalása kapcsán hangzott el, hogy a városi anyatejgyűjtő állomás forgalma tavaly 10 millió forint volt. A tejgyűjtés rendszere szerint a kismamák literenként 1800 forintot kapnak a tejért, számukra ezt az összeget az állomáson keresztül az egészségbiztosító adja. A betérőknek nem kell fizetniük a tejért, a gyermek nyolc hónapos koráig ingyen vihetik el – orvosi recept ellenében. Nyolc hónapon túl is kaphatnak természetesen anyatejet, ha erre szükségük van, akkor azonban az említett árat kell érte adni – mondta Móricz Jánosné. Az anyatejgyűjtés tehát nonprofit vállalkozás, gazdasági értelemben alapvetően haszontalan. A városi vezető védőnő szerint szimbolikus értelemben természetesen nem az.

Havonta hétszázezer

A zárszámadási rendelet szerint tavaly tízmillió forintot adott az anyatejgyűjtő állomás a szentesi nőknek az anyatejért. Kovács Györgyné, a városi intézmények gazdasági irodájának vezetője elmondta, hogy havonta körülbelül 330-350 liter tejért 600-700 ezer forintot adott az anyáknak az állomáson keresztül az alapellátás rendszerében az egészségbiztosító. Egy gyermek legfeljebb 750 milliliter tejet kaphat. A szentesi gyűjtőállomáson eddig senkit sem utasítottak el, és senki sem szerepel várólistán.

Mint kiderült, a szentesi anyák közül havonta 10-12 akad, akinek a szükségesnél több a teje, és hajlandó azt más gyermekeknek odaadni, ugyanennyi csecsemő anyja igényli a pótlást. Az anyatejkérdésben a városban tehát teljes egyensúly van – állítja a védőnő. A gyűjtőállomáson raktáron minimális mennyiséget tartanak, és igyekeznek hasonló mennyiséget ugyanannak a gyermeknek ugyanattól az anyától adni. Csak azoktól a kismamáktól fogadják el a tejet, akik átestek a szűréseken: tüdő-, HIV-szűrés, bőrgyógyászati vizsgálat és széklet-laborvizsgálat szerepel a kötelező ellenőrzések sorában.

Az utóbbi időben alig érzékelhető módon megnőtt a városban az igény az anyatej fogyasztására, a védőnők szerint szerepe van ebben a divatnak. A tejtestvérek korszaka ugyan nem jött vissza, de a gyűjtőautó közlekedését finanszírozza az egészségbiztosító: minden reggel házhoz megy a tejért, bekerül a gyűjtőállomásra, onnan pedig az igénylő anyák viszik haza gyermekeiknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elítélték a fábiáni jegyzőt

Fábiánsebestyén - Hivatallal való visszaélés bűntettében találta bűnösnek hétfőn a Csongrád Megyei… Tovább olvasom