Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Szentes és a megye ismét ütközni fog

Szentes - Nem ért egyet a szentesi önkormányzat a megyei közgyűlés azon tervével, amely szerint összevonná a kistérségben lévő szociális intézményeit a helybeli pszichiátriai otthonnal, és csökkentené a férőhelyek számát.
A ligeti parkerdőnél a város épít otthont, ide már most is nagy a túljelentkezés, tehát nem képes fogadni más településekről a rászorulókat.

Az ellátottak és a dolgozók számának csökkentését is tervezi a megyei önkormányzat az általa működtetett nagymágocsi kastélyotthonban, a derekegyházi ápoló- és a szentesi pszichiátriai otthonban. Az elképzelés szerint összevonnák a három intézményt, és a székhely Szentesen lenne. A megyei közgyűlés elnöke, Magyar Anna véleményezésre elküldte a Kurca-parti településre a koncepciót, amelyről novemberben hozzák meg a végső döntést a megyei képviselők. A szentesi önkormányzati testület legutóbbi ülésén elutasították a megye szándékát. Tették mindezt annak ellenére, hogy a fideszes Kozák János nemtetszésének adott hangot, miszerint „mindig a megyei vezetés háta mögött" nyilvánítanak véleményt.

A polgármester számításai

Az integráció egyébként a megye számára gazdaságilag hátrányos, Szirbik számítása alapján 130 millió forint veszteséget okoz. Arra viszont alkalmas szerinte, hogy – a középiskolák korábbi összevonásához hasonlóan – a szociális ágazatban is elmozdítsanak a helyéről néhány vezetőt. A szentesi önkormányzati többség mindezek alapján határozatban kérte fel a megyét: a fenntartásában lévő szociális intézmények működéséhez teremtse meg a személyi és tárgyi feltételeket.

Így nincs, aki megvédené a megye álláspontját, hiszen a szentesi képviselő-testület jobboldali tagjai nincsenek tisztában az intézményeket működtető önkormányzat elképzeléseivel. – A megye kérte a véleményünket, tudták, hogy most tárgyalunk az anyagról, nyugodtan eljöhettek volna – mondta Szirbik Imre szocialista párti polgármester. Szerinte nem bal- és jobboldaliként kellene beszélni a javaslatról, hanem a város érdekeit nézni. Furcsának tartja ugyanis, hogy a megyében lévő idősek otthonaiban mintegy 200 férőhelyet akarnak megszüntetni, s ebből 150-et a szentesi kistérségben. Hiába épül Csongrádon a rászorulókat befogadó intézmény, nem oldja meg a gondokat, mert 750 személyt tartanak nyilván a várólistán.

A nagymágocsi kastélyotthonban a zsúfoltságot annak reményében szándékozik enyhíteni a megyei önkormányzat, hogy a Szentesen most épülő idősek otthona befogadja majd az ellátottakat. Ám a százfős intézményt nem azért létesíti a város, hogy átvegye más települések rászorulóit, hanem azzal a szándékkal: próbálja kielégíteni a bentlakásos otthonok iránt egyre növekvő igényeket. A szentesi szociális intézmény egyébként is csak jövőre készül el, de már most jóval többen jelentkeztek oda, mint ahányan elférnek ott. Ám nagy az érdeklődés az ötvenfős egyházi idősek otthona iránt is, amelynek kivitelezési munkái befejeződtek.

– Furcsa előterjesztés a megyei közgyűlésé, mert más település lehetőségeivel próbál élni – vélekedett az MSZP-s Móra József. Ellenzi az idős emberek más helységek intézményeibe való költöztetését a Pálmások Szövetségének képviselője, Horváth István, aki szerint az ellátottak akár áldozatai is lehetnek a tervezett átszervezésnek, ha 10-20 éves bentlakás után kimozdítják őket megszokott környezetükből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkolás Szentesen: húsz perc húsz forintért

Szentes - Újabb utcákat akartak bevonni a fizetős parkolási rendszerbe Szentesen, de a tervezetet… Tovább olvasom