Délmagyar logó

2019. 06. 15. szombat - Jolán, Vid 21°C | 33°C Még több cikk.

Szentes, Makó: ki lesz a kórházigazgató?

Makó, Szentes - Eredménytelennek nyilvánította a szentesi és a makói kórház főigazgatói pozíciójára kiírt pályázatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma. 30 napon belül újabb forduló kezdődik. A hivatalban lévő vezetők is pályáztak – még nem kaptak hivatalos értesítést a döntésről, nem nyilatkoznak.
35-ből 11 magyarországi fekvőbeteg-intézmény vezetői posztjára ír ki új pályázatot 30 napon belül a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI), miután a március 30-áig leadott kórház-igazgatói pályázatok csaknem harmadát eredménytelennek nyilvánította szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Az első körben, januártól államosított fővárosi és megyei kórházak főigazgatói pozíciójára beküldött pályázatokat a formai ellenőrzés után három, 5-5 tagból álló bizottság bírálta el. A GYEMSZI ezután megküldte javaslatát az emberierőforrás-miniszternek, ő nevezi ki az új kórházvezetőket.

Például Deszken is: a Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórházát 8 éve vezető Dr. Bálint Beatrix sikeresen pályázott. Nincs eredmény azonban az államtitkárság tájékoztatása szerint a szentesi Dr. Bugyi István és a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórházban, 30 napon belül újabb forduló következik. A GYEMSZI-től korábban hiába kérdeztük, hányan jelentkeztek a vezetői posztokra, a pályázat titkossága miatt elvben a kórházakban sem tudhatták, kik kandidálnak. De az biztos: a szentesi intézményt 5 éve irányító Várkonyi Katalin, és a Makón 8 éve hivatalban lévő Baráth Lajos is újrázni akart.

A GYEMSZI sajtóosztályától tegnap nem sikerült megtudnunk, hányan indultak a posztért, mik voltak a mérlegelés fő szempontjai és mi az eredménytelenség oka – elektronikus levélben csak a szaktárca döntését ismertető sajtóközleményre hívták fel figyelmünket. Egyelőre az intézményvezetők is csak a sajtóból tájékozódhatnak. Cseh-Lakos Ilona, a szentesi kórház sajtószóvivője közölte: a főigazgató nem kíván nyilatkozni, amíg nem kapta kézhez a hivatalos döntést. Várkonyi Katalint a megyei közgyűlés választotta az intézmény élére, s bár mandátuma tavasszal lejárt, újabb megbízást kapott, amely „eredményes főigazgatói pályázatig" él.

Hivatalos értesítés hiányában nem kommentálta a döntést Baráth Lajos, a makói kórház első embere sem. – Teszem a dolgom, amíg vezetői megbízatásom megvan – határozatlan időre szól. Sem a kor, sem más nem befolyásol – fogalmazott a 60 éves főigazgató.

Korhatár
A győztes kórházigazgatók között nincs 62 éven felüli orvos. Ennek azért van jelentősége, mert Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter június közepén, a 2013-as költségvetésről tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy közszférában dolgozó 62 év felettiekre a kormány elrendeli a kötelező nyugdíjba vonulást, így 10–11 ezerrel csökken a közszférában alkalmazottak száma, és ebből mintegy 20 milliárd forintos megtakarítás származik. Giró-Szász András kormányszóvivő később azt mondta: további tárgyalásokon dől el, hogy a közszféra mely szegmenseire és milyen módon lesz érvényes a döntés. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár később leszögezte: „nem megvalósítható", hogy minden, 62 évnél idősebb egészségügyi dolgozót kötelezően nyugdíjba küldjenek, ezért kiáll annak érdekében, hogy az egészségügyi ágazatot ne érintse a kötelező nyugdíjaztatás.

Olvasóink írták

 • 10. barátfüle 2012. július 07. 10:08
  „AZ 5. FELSOROLÁSOMHOZ ÍGY TELJES A LISTA:
  A főigazgató az orvos igazgatói állásra is pályázatot írt ki, pedig a mostani orvosigazgató még csak 3 éve dolgozik ebben a beosztásban.”
 • 9. papika56 2012. július 06. 16:42
  „MAKÓ ---------mágoriné ! ???”
 • 8. Qllancs 2012. július 06. 14:56
  „Mindegy milyen végzettsége van az új jelöltnek ! Csak narancsos páttagkönyve legyen ! v. orbán --rokona, haverja, iskola--óvodatársa legyen !”
 • 7. Tapasztalt 2012. július 06. 12:55
  „Ugy van , hagymás Andreát korházdirektornak.....”
 • 6. Egyolvasó 2012. július 06. 12:29
  „Nincs egy fideszes pártkatona aki az intézmények élére állna?? Andrea akkor vállalja el ön.”
 • 5. barátfüle 2012. július 06. 12:10
  „A szentesi kórházban így teljes a "lefejezés".
  A főigazgató után a gazdasági igazgató vonult el szülési szabadságra. A főigazgató kirúgta a rendelő igazgatónőjét, elkergette a főmérnököt, felállásra kényszerítette a főkönyvelőt és a jogászt. A működési háttér teljes kiirtása ezzel teljessé vált.
  A vezetést gyorsan helyre kellene állítani, mert fej nélkül a vesztébe rohan a kórház, mint ahogy ezt tette az elmúlt 10 év alatt. (kb 10 főigazgatót cseréltek)”
 • 4. dmonlájn 2012. július 06. 11:26
  „A makói korháznak amúgy sem lesz igazgatója, hiszen összevonják a vásárhelyivel, azok meg úgyis azt csinálnak amit akarnak! tetves a narancs!”
 • 3. spiler 2012. július 06. 11:12
  „fideszes!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. Qllancs 2012. július 06. 09:44
  „Vannak kivételek !
  T. 1.
  Ha narancsos ..bármit tehet lásd : a polgmester jelölt is 70 fele tart .Almási .
  Lézervásárhelyen minden másként működik !”
 • 1. pirosmedence 2012. július 06. 08:32
  „Matolcsy úrnak az nem gond, hogy pl. a vásárhelyi polgármester-jelölt 68 éves? Vagy ő nem a közszférába tartozik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiskamaszok is droghoz nyúlnak

Szentesen is egyre fiatalabb korban próbálják ki a drogokat az ifjak. A titkolózás nem jó taktika, mondják a szakemberek. Tovább olvasom