Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Szentes megeszi kenyere javát

Szentes - Bár tavaly óta majdnem a duplájára emelkedett a búzából készült fehér kenyér ára, pékséget működtetni mégis jó üzlet. Szentesen az Árpád kenyérgyára már lila cipót süt, a környező településekre is szállít árut.
Miközben egyre több kenyér érkezik Szentesre is, Szegedről Orosházáról is hozzák. Ezerfélét kínálnak, a legjobban mégis a hagyományos fehér fogy.

A szentesi pékségekben egyre nagyobb számban sütnek olyan kenyereket, melyek nem kizárólag fehér lisztből készültek. A teljes kiőrlésű gabonákból készült kenyerek fogyasztásának jóval nagyobb hagyománya van a Dunántúlon, mint a Dél-Alföldön – állapította meg Gulyás Szabó Gergely. Az Árpád Agrár Zrt. cégcsoportjához tartozó Rónasági Kenyér Kft. vezetője elmondta, a közelmúltban fejlesztették ki a legújabb kenyérfajtájukat: a purpurt. Az ősi gabonából sütött, sötét árnyalatú kenyér számít most a legnagyobb újdonságnak a piacon, mert lila.

A városban szinte az összes gabonafajtát felhasználják a sütéshez, még a lilát is. Fotó: Tésik Attila
A városban szinte az összes gabonafajtát felhasználják a sütéshez, még a lilát is. Fotó: Tésik Attila

A kenyérgyári üzletben az eladók azt mondták, vannak vevők, akik szívesen kiadnak 480 forintot a kerekre formált, bíborlila cipóért, ami mindössze negyven dekagramm. A kereskedők tapasztalata mégis az, hogy a hagyományos fehér kenyér nem veszít népszerűségéből. Az „árpádos" fehér kenyérből vesznek a legtöbbet, a belvárosi üzletekben egy kilogrammot 239 forintért adnak. A drágák között szerepel a Szegedről érkező egyféle tönkölykenyér, ebből 500 forint fél kilogramm.

Szentesen most már a legkülönfélébb gabonából készült pékáruhoz hozzá lehet jutni, jelentős részük a városban készül, például a hajdina- és tönkölylisztből sütött pogácsa. De ilyen a cukorbetegek számára gyártott Graham-kenyér is, vagy a legkülönfélébbre formált rozskenyerek. A környező települések pékségei megpróbálnak betörni a szentesi piacra. Fábiánsebestyénből például szintén érkezik ide majdnem rózsaszínre sütött tönkölykenyér: negyven dekagramm 275 forint.

Adagokban adják

A kenyér, mint a legősibb táplálék, nélkülözhetetlen az európaiak asztaláról. Magyarországon népszerű a fehér, az alpesi vidékeken a barnákat részesítik előnyben. Franciországban divat a hosszú, Olaszországban olívolajjal kerekre és illatosra sütve kínálják a kelt tésztákat. Kínában alig akad kenyér, rizstészta viszont bőségesen. A nyugat-afrikai államokban és Pakisztánban a kenyér valóban úgy hiányzik, mint egy falat. Ezeknek az országoknak a kormányai adagokban adják polgáraiknak a napi betevőt.

A jászsági fehér korpás cipó feltehetően a felhasznált gabona ára miatt a nagyobb távolság ellenére még mindig olcsóbb, fél kilogramm csak 209 forint. A szállítás költségei mindenképpen szerepelnek az árrésben: az orosházi pékektől származó tönkölyzsemle darabját harmincöt forintért lehet megvenni.

A szomszédos Csongrád egyik péksége üzletet is nyitott Szentesen, a sétálóutca közelében egy éve. A vállalkozás forgalma azonban megmutatta, nagyon erős lett a piac. A cég vezetője, Szabó Erzsébet közölte: április végéig van már csak nyitva a boltjuk, ahol kukoricapelyhes kenyeret is kínálnak. A szakemberek szerint a teljes kiőrlésű, sötét színű kenyerek tápanyagtartalma általában magasabb, ezért a fehéreknél hosszabb ideig csillapítják az éhséget – de ezekért többet is kell fizetni.

Drágának számít a fehér is

Tavaly óta megközelítőleg duplájára emelkedett a búzából készült fehér kenyér ára. A pékszövetség elnöke, Ilonka Boldizsár szerint azért kényszerült erre a szakma, mert a minimálbér és az energiaárak jelentősen emelkedtek. A hazai piacot elemzők szerint az itteni árakat nem befolyásolta jelentősen, hogy a nemzetközi tőzsdéken a tavaszi búza ára idén rekordot döntött, hiszen Magyarországon főként őszi búzát termelnek. A keleti országrészben a dunántúli áraknál így is többet kell fizetni a fehér kenyérért. A Magyar Nemzet számításai szerint kilogrammonként legalább 210-220 forintot.

Olvasóink írták

 • 6. zigi 2008. április 25. 20:06
  „Szkeptikus látom nem tudsz normálisan hozzászólni semmmmihez!!!GYÖKÉR”
 • 5. szkeptikus 2008. április 23. 12:59
  „Na úgy látom itt a péknél szép nyugisan kicsontozhatjuk egymást Kálmán b...meg, amíg a többiek a nagypolitikával vannak elfoglalva!”
 • 4. Mikorka Kálmán 2008. április 21. 23:54
  „Az ördög soha nem alszik! Erre emlékezz mindig!”
 • 3. szkeptikus 2008. április 17. 10:32
  „Te is inkább aludtál volna éjfél után 53-perccel!”
 • 2. Mikorka Kálmán 2008. április 17. 00:53
  „Te hülye vagy?! Minek irsz, ha nincs mit közölnöd, szkeptikus? Megzakkantál?”
 • 1. szkeptikus 2008. április 16. 14:14
  „Ilyenek ezek a szenesiek, megeszik a kenyerük javát, aztán kimennek az udvarra és az egészet kisz..ják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefogással épült a szegvári civil ház

Szegvár - A szegváriak újra összefogtak: társadalmi munkában, az önkormányzat anyagi támogatása… Tovább olvasom