Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 17°C | 30°C Még több cikk.

Szentesi hídbaleset: elítélték az építésvezetőt

Csongrád megye - Egy év felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Szegedi Törvényszék a szentesi-csongrádi Tisza-híd 2009-es fölújításának építésvezetőjét. Nem határoltak körül rendesen egy munkagödröt, amelybe éjjel hárman is beleestek. Egyikük meghalt.
A Csongrád és Szentes közötti Tisza-hídon 2009 júliusában egy 4,4 méter széles, 5,5 méter hosszú, 1,1-1,3 méter mély munkagödröt véstek ki. Ezt július 31-én úgy hagyták ott, hogy bár jelezték, korláttal nem kerítették körbe. Ezen a hétvégén rendezték a csongrádi Körös-toroki napokat. Az augusztus elsejéről másodikára virradó éjjelen a rendezvényről hazafelé tartva hárman is beleestek ebbe a gödörbe. Ketten könnyebb sérülést szenvedtek, a harmadik, egy 30 éves szentesi közgazdász, Farkas Péter olyan súlyos koponyasérüléseket szenvedett, hogy a mentők nem tudtak rajta segíteni.

A nyomozás egy évig tartott, az elsőfokú ítélet tavaly februárban született meg. A Szentesi Járásbíróság foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt bűnösnek mondta ki H. K.-t, mint a munkálatok építésvezetőjét. A büntetés egy év fogház, amelynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztették. A vádlott védője felmentésért fellebbezett. A másodrendű vádlott időközben meghalt.

A Szegedi Törvényszék tegnapi tárgyalásán is nyilvánvalóvá vált, miért tartott ilyen sokáig a történtek tisztázása. A felújítás fővállalkozója a Mahíd-2000 Zrt. volt, és a cég a kiírás szerint elvileg egy alvállalkozót bízhatott volna meg az adott munkával, ám mégis dolgozott ott más cég is. Azt nem tisztázták, hogy a munkaterületen a biztonságért a fő- vagy az alvállalkozó felel. Arról sem volt aláírt papír, hogy az adott munkának ki az építésvezetője.

A tegnapi tárgyaláson a vádlott védője vitatta, hogy a vádlottat építésvezetőnek kell-e tekinteni. Azzal is érvelt, hogy az a hely, ahol a baleset történt, nem közlekedési útvonal volt, hanem elhatárolt munkaterület, ahol a balesetet szenvedett férfi valójában illetéktelenül tartózkodott, és ezt nem tisztázta a szentesi bíróság. Tehát induljon új eljárás.

A Szegedi Törvényszék Kovalcsik Éva bírónő vezette tanácsa azonban helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, kimondva, a Szentesi Járásbíróság elég alaposan dolgozott. A törvényszék leszögezte: azon a területen autóval tényleg nem lehetett átmenni, de gyalog és kerékpárral igen, erre pedig számítani kellett. A szentesi fiatalember nem azért hunyt el, mert ittas volt, hanem azért, mert nem kerítették körül rendesen az árkot. Hiába, hogy nem volt aláírt dokumentum az építésvezető megbízásáról, a fővállalkozó felelős műszaki vezetőjeként dolgozó H. K. főnökként rendelkezett, tehát építésvezetőnek tekinti a bíróság. Az ítélet jogerős.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészültek a medencék a szentesi strandon

- Elkészültek a medenceterek, a tető, a nyílászáró, nincs fennakadás, jól halad a munka – számolt be a szentesi üdülőközpont vezetője. Tovább olvasom