Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Szentesi katonák gyakorlaton az óceánnál

Naponta száz köbméternyi édesvizet állítanak elő a szentesi katonák az óceán sós vizéből Afrikában. A Zöld-foki-szigeteken, egy hathetes NATO-gyakorlat résztvevőit látják el ivóvízzel.
A szentesi Fodor Zoltán főtörzsőrmester és Király Róbert őrmester szivattyút telepít az Atlanti-óceánba. Fotó: MTI
Magyarországtól mintegy ötezer kilométerre, az afrikai kontinens keleti partjainál teljesítenek szolgálatot a szentesi műszakiak a NATO minősítő gyakorlatán. A városból harmincnyolc katona vesz részt a Steadfast Jaguar 2006 elnevezésű programban. Feladatuk: emberi fogyasztásra alkalmas ivóvizet készíteni az óceán sós vizéből. Kovács István vezérőrnagy, a dandár parancsnoka lapunknak elmondta: várhatóan ma minősítik az előállított vizet, melyről biztosan reméli, hogy a kívánalmaknak megfelelő.

Saint Vicente szigetén, Mindelo mellett vertek tábort a magyarok. Trópusi körülmények között dolgoznak, előkészítve a terepet a tényleges hadgyakorlathoz. A forró levegő, a magas páratartalom és a folyton fújó szél alaposan próbára teszi a katonák teljesítőképességét, akik ezt megelőzően fél évig készültek a gyakorlatra. A csapat július 9-én indul vissza Magyarországra, utolsóként hagyva el a terepet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén nyáron újjászületik a derekegyházi határ

Az eddig rangos személyeknek vadászkalandot kínáló derekegyházi határt hamarosan a civil kirándulók… Tovább olvasom