Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Szentesi lány a tudósjelöltek között

Szentesi lány a tudósjelöltek között
A szentesi Szabó Gabriella képviselte országunkat a hatvanadik alkalommal megrendezett Fiatalok Nemzetközi Tudományos Fórumán Londonban. A találkozón hetvenkét ország több mint négyszáz fiatal tudósjelöltje jött össze, hogy megosszák egymással eddigi tudományos munkáikat, és új ötleteket meríthessenek világhírű professzorok előadásaiból.
Magyarországról idén egy fiatal érdemelte ki a részvételt a diákfórumon. A szentesi Szabó Gabriella, a Horváth Mihály Gimnázium egykori tanulója tavaly sikeresen szerepelt a Magyar Innovációs Szövetség által rendezett, 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen.

Pályamunkájában a bébiételek alapanyagait vizsgálta a blue baby szindróma kialakulásával összefüggésben. A lány munkájával harmadik helyezést ért el, így juthatott el a nemzetközi diáktalálkozóra.
 
Élmény volt hallgatni, hogy a világ másik felén milyen kutatásokat végeznek, milyen oktatási rendszerben tanulnak, mennyire máshogy gondolkoznak,

Gabriella biológia szakon tanul, később biológus szeretne lenni. Jelenlegi kutatási munkáját 2016-ban kezdte el a Studium Generale program keretein belül.

– Nagyon jól éreztem magam a fórumon, mert színvonalas programokon vehettem részt, és nem akármilyen módon gazdagíthattam biológiatudásom. Idén már öt kontinensről, hetvenkét országból érkeztek diákok, és élmény volt hallgatni, hogy a világ másik felén milyen kutatásokat végeznek, milyen oktatási rendszerben tanulnak, mennyire máshogy gondolkoznak, mint az európaiak – mesélt londoni élményeiről a tudósjelölt.

A fórum főelőadója Michael Moloney, az American Institute of Physics igazgatója volt. A fiatalok számos természettudományos előadáson vehettek részt, amelyeket neves tudósok, professzorok tartottak. Sokat tanulhattak például a daganatokról, azok kialakulásáról, kezeléséről és tüneteiről.

Megismerkedhettek a londoni egyetemi rendszer működésével, a laborlátogatások által pedig az angliai kutatói munkával. A diákok lehetőséget kaptak az oxfordi és cambridge-i egyetemek meglátogatására is.

A fiatal kutatók meglátogatták a Természettudományos Múzeumot, ahol szakértők segítségével megérthették az emberi test működésének alapjait, betekintést nyerhettek a jövőnket meghatározó fejlesztésekbe. Az előadásokon kívül mindennapjainkat a kötetlen programok, a Buckingham-palota és a London Eye meglátogatása, színházi előadások, valamint egyéb angliai látványosságok tették színesebbé.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bográcsban készül a legális szentesi kábítószer - Galéria

Bográcsban készül a legális szentesi kábítószer - Galéria

Akit egyszer a lecsóillat megcsap, az örökre a magyaros étel és az erre épülő fesztivál rabja… Tovább olvasom