Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Szentesiek ismerkedtek Szentessel

Szentes - A Szentesi Vendégszeretet egyesület idén is megrendezi az idegenforgalmi körséták programját - elsősorban helyi lakosoknak. Az első túrán Dobovszky József István helybeli építész munkásságával ismerkedtek a résztvevők.
Az érdeklődők a Szent Erzsébet általános iskolában találkoztak. A helyszín választása nem véletlen, hiszen Dobovszky József István helybeli építész munkásságával ismerkedtek a résztvevők, és a mérnök egyik legjellegzetesebb épülete az iskola. Két szakértő: Wittek Krisztina, a város főépítésze és Czirok Jánosné, a Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztályának vezetője igyekezett minél több érdekességre felhívni a jelenlévők figyelmét.

A séta Dobovszky József István belvárosi épületeit érintette.
A séta Dobovszky József István belvárosi épületeit érintette.

Az oktatási intézmény épületét magyaros szecessziós stílusban tervezte, Erzsébet téri homlokzatán díszerkélyes huszártoronnyal. Az 1910-es évek elején épült bíróság szecessziós-eklektikus stílusú, emeletes, villa-kastélyszerű épülete szintén az ő munkája. Dobovszky sok helyi és vidéki épület kialakításában vállalt szerepet.

Előszeretettel alkalmazta díszítésként a cserépbe ültetett virágot, szerette a hajlított vonalakat, az épületek tervezésébe a belső berendezést is belevette. Dr. Ávéd János mindszenti háziorvos fotókon gyűjtötte össze az építész munkásságát (Mindszenten a városközpontban található Takarékpénztári épületet is ő tervezte), amit a körsétán kiállítottak. A séta Dobovszky József István belvárosi épületeit érintette.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árpád nevét vette fel a szabadidős sportklub

A szentesi Szabadidős Sportklub közgyűlésén több fontos kérdésről is döntöttek. A jövőben az új, Kiss Bálint utcai helyiség lesz a klub központja. Tovább olvasom