Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Szirbik Imre: A pártom tudomásul vette

Szentes - Személyes okok miatt nem indul jövőre a parlamenti választásokon Szirbik Imre. A szentesi polgármesteri székért azonban harcba száll a szocialista honatya. A miértekről beszélgettünk vele.
– Miért nem indul jövőre a parlamenti választásokon?
– Ennek személyes okai vannak. A parlamenti képviselői és polgármesteri munka egyidejű, lelkiismeretes végzése olyan terheléssel jár, amely nagyban növeli a stresszt. Én olyan ember vagyok, aki befelé éli meg a konfliktusait. Bár sokféleképp próbáltam a stresszhelyzeteket kezelni, a bőrömből nem tudok kibújni. E belső feszültséghalmozódás elvezetett oda, ami ennek a dinamikus munkának az eddig megszokott szinten való folytatását lehetetlenné teheti. Az egészségem olyan határra ért, ami a stressz jelentős csökkentése nélkül megváltozhat. Most odafigyeléssel stabil a cukor- és vérnyomásszintem. Az orvosaim által felvázolt jövőkép alapján határoznom kellett arról, hogyan tudom csökkenteni a stresszt annak érdekében, hogy a pályámat továbbra is az eddigi nívón folytathassam, s felszabadultan élhessek unokáim és szeretteim körében. Hosszas vívódás után úgy döntöttem, hogy a két funkció közül a város közösségét szolgáló polgármesteri munkát szeretném folytatni.

– Nem gondolt arra, hogy a polgármesteri munkáját is abbahagyja?
– De igen, először arra gondoltam, hogy megválok mind a két megbízatásomtól a ciklus végén. Ám a barátaim és sok szentesi arra kért, ha egy mód van rá, ne hagyjam abba a város ügyeinek intézését. Tudom, mást is beszélnek az üggyel kapcsolatban, de ne gondoljon senki semmilyen más dologra. Szuverén ember vagyok, saját magam hoztam meg a döntést, aminek nem örült a pártom, de elfogadta.

Szirbik Imre: Hosszas vívódás után döntöttem. Fotó: Tésik Attila
Szirbik Imre: Hosszas vívódás után döntöttem.
Fotó: Tésik Attila

– Árulja el, miért idegölőbb munka a parlamenti képviselőség, mint a polgármesterség?
– Amikor az ember minden idegszálával arra tör, hogy megoldjon egy helyzetet, de rájön, hogy ezt nem tudja megtenni, felőrli a stressz. Ezt nehezen tudja az ember feldolgozni. Ilyen helyzet sokkal több van az országos, mint a helyi politikában. Itthon már kialakultak a megoldási módok, amit talán rutinnak is nevezhetünk. Az ember kompromisszumokat tud kötni, s ha nem is azonnal, de 5-6 lépésben el tud jutni a megoldásig. Ez erőt és felszabadultságot ad. Így jobban elviseli az ember a stresszt. Mondok egy példát. Államtitkárnak hívtak a Horn-kormányba, amit nem vállaltam el. Feltettem ugyanis magamnak a kérdést: mi a csúcs egy pénzügyi államtitkár életében? Az, hogy a költségvetést elfogadják, amiben három mondat az ő alkotása. Kijön a Parlamentből, felül a 2-es villamosra, és senki sem tudja, ki ő. Ha polgármesterként megoldok egy problémát, vagy megvalósíthatok egy közös célt, pozitív visszajelzéseket kapok az emberektől, ami oldja a feszültségemet, és lendületet, megújuló erőt ad a további célok elérésére, problémák megoldására. Ez kevésbé van meg a parlamentben, ugyanakkor tisztelem azokat, akik egyszerre képviselők és polgármesterek, és a két dolgot együtt tudják kezelni.

– Egy év múlva az ötödik ciklusát kezdheti meg polgármesterként, ha megválasztják.
– Valóban a választók akaratán múlik, hogy folytathatom-e a polgármesteri munkámat. Ma, néhány politikai pengeváltást leszámítva, konstruktív a kapcsolatom a képviselő-testülettel. Bízom benne – s ezért mindent meg is kívánok tenni –, hogy a következő időszakban is együttműködésre képes képviselő-testület jön létre. Erre nagy szükség lesz, hisz olyan megkezdett nagy feladatok megvalósítása van folyamatban, mint az ipari park területének növelése, és ezen keresztül munkahelyek létesítése, a városközpont rekonstrukciója, a Petőfi Szálló felújítása, a kórház bővítése és megújítása, a strand- és üdülőközpont fejlesztése, vagy a panelprogram folytatása.

Névjegy

1953-ban született Makón.
1972-ben a szegedi Radnóti Miklós Gimnáziumban érettségizett.
1977-ben a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett közgazdász diplomát.
1986–1990 között Szentes tanácselnöke.
1994-től Szentes polgármestere.
2006-tól országgyűlési képviselő.
Felesége higiénikus, természetgyógyász, négy gyermeket nevelnek.

Olvasóink írták

83 hozzászólás
 • 83. Lorbeer 2009. november 16. 12:05
  „Nem vagyunk Svájc...de még csak példát sem veszünk olyan országokról,akikről érdemes volna.
  Politika és ujjal mutogatás nélkül....én már évtizedek óta nem voltam szavazni,mert nincs értelme..
  most még,nálunk nincs..
  Amit nálunk szabad,azt más országokban szégyellnék...ahol még a trágyából is gázt és komposztot készítenek,
  ott mit szólnának ahhoz,hogy nálunk a tejet a lefolyókba löttyintjük..
  Vagy ahol a gazda szabadon eladhatja termését háztól,sírdogálna,hogy mi ledaráljuk az almát mert nincs ára?
  Emberek,mi magyarok,önmagunk ellenségei vagyunk...erre csak rátesz a fos politikánk...”
 • 82. gerbera 2009. október 20. 18:32
  „80. hozzászólás jtozsó 2009.10.19. 19:48
  Ne személyeskedj ,a cikk nem KovácsPistikéről szól .Szirbik választásig parlamentben nyomogatja a gombot, hogy a kormány országot romboló intézkedése nyerjen.Bux hirtelen emelkedik, ,választás előtt,külföldiek manipulálják ,látszat az egész,kormány továbbra is tehetetlenül lapul a kölcsönzők mögött.Külföld pályázik a víz,erdő,termő föld magyar kincseire.Hirtelen fellendülés látszat csak ,megtéveszteni a választókat ,,hátha ujra hülyére tudják tenni,csak a komcsi bajnai kormányával tudják megtenni.Külföld tudja ,ha Orbán kerül kormányzásra, nem vihetnek ki az országból adózatlan tőkét, nem tehetik rá a kezüket földre,vizre ,erdőre.Külföldről irányítják bajnait, hogyan szedje rá a választókat,IMF hitelből van mostani szemfényvesztés, .. Az egész ujabb szinjáték, mintha a népért tennék.”
 • 81. KovácsPistike 2009. október 19. 20:22
  „80. hozzászólás jtozsó 2009.10.19. 19:48
  Gondoltam, hogy nem vitatkozni szeretnél. :-)
  Ez is egy vélemény, csak elég silány.:-)

  Az IMF lélegeztető készülékén lógunk levegő után kapkodva.

  Demokrácia =demokraták+erkölcs
  A Szirbik-pártra és Gyurcsány Bajnai-kormányára ezek nem jellemzőek!
  Se píz , se erkölcs, se hitelesség!
  Kapis barátocskám?”
 • 80. jtozsó 2009. október 19. 19:48
  „Valaki vigye már el elmeorvoshoz ezt a közveszélyes KovácsPistikét,hogy ne zavarja meg mások érdemi kulturált vitáit.”
 • 79. ERDÉLY 2009. október 19. 10:49
  „1986-ban kiből lehetett tanácselnök?
  TÉRJETEK MÁR ÉSZRE ! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 78. KovácsPistike 2009. október 18. 22:27
  „77. hozzászólás jtozsó 2009.10.18. 20:25
  Barátocskám! Egy dolog, hogy van a városnak adóssága, de mekkora az állam adósságállománya?
  Hova lett a pénz?
  Az IMF lélegeztető készülékén lógunk levegő után kapkodva.

  Demokrácia =demokraták+erkölcs
  A Szirbik-pártra és Gyurcsány Bajnai-kormányára ezek nem jellemzőek!
  Se píz , se erkölcs, se hitelesség!
  Kapis barátocskám?”
 • 77. jtozsó 2009. október 18. 20:25
  „gerbera.
  Neked is leírom!
  Semmilyen pártnak és gyülekezetnek nem vagyok a tagja és nem is voltam.
  Csupán egy ember vezette közösség munkájáról írtam véleményt,melyeknek 1994 óta szemmel látható és kézzel fogható eredményei vannak.
  A kérdésed elől sem akarok kibújni,de konkrétan nem tudom,hogy mennyi a város adósság állománya,és amit nem tudok arról nem nyilatkozom,hogy van adóssága a városnak az biztos.
  Felhívnám a figyelmed,hogy ez világjelenség(úgy nevezik,hogy világválság),csak a szegényebb országokat jobban érinti,sajnos mi mindig szegény ország voltunk.
  Amit viszont tudok,hogy 1994-ben a várost nem pozitív mérleggel adta át Dr.Rébeli,mert a kifizetetlen számlák jóval nagyobb nagyságrendűek voltak mint a számlán lévő pénz.
  Az újságok amit megírnak azok csak hírek és nem konkrétumok.
  Köszönöm,hogy eddig elolvastad a véleményeimet,de ezennel ezt a vitát részemről lezártnak tekintem.”
 • 76. KovácsPistike 2009. október 18. 11:17
  „73. hozzászólás jtozsó 2009.10.18. 09:32
  Barátocskám! Kértem én, hogy legyünk haverok?
  Szirbik 2006-ban munkahelyeket ígért. Kérdem én hogy hol vannak?
  Nem a macskám vitte el. :-)
  Szirbik mindent megszavazott Gyurcsánynak és Bajnainak. Nekem a 13. havi fizetésem, a fateromnak a 13. havi nyugdíját vették el. Hol képviselt engem Bedő, vagy Szirbik? Sehol.

  Demokrácia =demokraták+erkölcs
  A Szirbik-pártra és Gyurcsány Bajnai-kormányára ezek nem jellemzőek!
  Se píz , se erkölcs, se hitelesség!”
 • 75. gerbera 2009. október 18. 10:12
  „145 ezer forint.jav.bocs elírtam”
 • 74. gerbera 2009. október 18. 10:03
  „73. hozzászólás jtozsó 2009.10.18. 09:32
  Tények közlése kulturátlanság fogalmába tartozik???senki nem sértegetett senkit ,esetleg a szoci pártolóknak sérelmes az igazság,Nem szoci kormányzás alatt 145 milliós megtakarított pénzeket letagadjátok ,pedig igaz.Ha már a sajtóra hívatkozol,dokumentumokra, hát én is ,ujságban olvasható volt,az meg lehet ,de biztos is a jobboldali dokumentumok eltüntek ,nyoma ne legyen hívatkozási alapnak.Nem írtunk barátságról ,nem dörzsölödzünk egy olyan párthoz ,képviselőkhöz ,polgármesterhez ,akik tönkre tették az országok ,sok szegény nyugdijast nyomorba taszították, családosoktól a munka lehetőségét el cseszték.Még mindig szeretném olvasni a SZentes mai helyzetét ,mennyi az adósság és megtakarított összeg.Következő generáció jövöje elzálogosítva.”
 • 73. jtozsó 2009. október 18. 09:32
  „gerbera
  Szeretném ha hivatalos dokumentumra(átadás-átvételi jegyzőkönyv)utalnál és hozzáférhetően én is eltudnám olvasni a 145 Ft.megtakarításról szóló dokumentumot.
  Szóbeszéd alapján nem hivatalos az állításod.
  KovácsPistike.
  Leírtam már többször,hogy a barátaimat magam választom meg,Te nem tartozol közéjük.
  gerberea és KovácsPisti
  Mindkettőtöknek köszönöm az eddigi elfogult nézeteiken alapuló vitát,de tovább nem kívánok ebbe rész venni,mert nem lehet veletek kulturáltan vitatkozni,csak a begyakorolt szövegeteket szajkózzátok
  Köszönöm nem kérek belőle.”
 • 72. gerbera 2009. október 17. 23:32
  „70. hozzászólás jtozsó 2009.10.17. 22:11
  Ne kerüld ki kérdésem,most mennyi Szentes megtakarított pénze és az adóssága..DR Rébeli 145 ezer forint megtakarított összeggel adata át szirbiknek a kormánybotot,Szentesnek nem volt adóssága Rébeli idejében.
  Hogy rébeli nem alkotott nektek csodát ,hisz ő is a mostani kormányon lévő komcsi kormánytól vette át az üress kasszát ,nektek kellene rögtön kákaán, Azt nézzük szirbik alkotását ,hisz Szentes is nyakig adósságban, mint az ország,jövő elzálogosítva,másélval könnyü verni a csalánt,nincsenek uj munkahelyek ,de a munkanélküliség nő,Szirbik bizony oda szavazott a gyurcsány hazug programjára,Szirbik építhet akár bábeltornyát is ,de a lakosság nagy része minimálbér alatt élő, kisnyugdijasok,bizony szirbik a kis nyugdijasok nyugdijának jelentős részének elvételére szavazott.Külcsin látszatával nem tudnak a nyugdijasok melegedni,gyógyszert kiváltani ,naponta 3x étkezni.”
 • 71. KovácsPistike 2009. október 17. 22:41
  „70. hozzászólás jtozsó 2009.10.17. 22:11
  Nem közpénzből épült a járda, az utak, a zsinagóga ? - természetes dolog, hogy az adózók pénzét nem nyúlják le, hanem hasznos dolgokra költik. Ez miért Szirbik-program? Könnyű más tollával és az adófizetők pénzével ékeskedni!
  Barátocskám! Mi lesz a 21 000 milliárdos államadóssággal? Azt ki és hová költötte el és ki fizeti ki?
  Holnap meghívom a barátnőm pénzén a fél Csongrádot egy-egy korsó sörre és azt mondom, hogy na kedves fiúk-lányok ez Kovács Pistike-programja volt. :-)

  Demokrácia=demokraták+erkölcs
  A Szirbik párt és Gyurcsány Bajnai kormányára ezek nem jellemzőek!
  Píz sincs, erkölcs sincs, semmi nincs!
  Még most sem kapis barátocskám?
  Jó éjszakát!”
 • 70. jtozsó 2009. október 17. 22:11
  „gerbera!
  szeretném felhívni a figyelmedet pár dologra,mert a felsorolásodban szinte semmi nem valós.
  1.Szirbik 1994 óta folyamatosan polgármester Szentesen(zsinagóga átadás 1998)
  2.Minden utca sármentes lesz,illetve szilárd burkolatot kap-Szirbik program.
  3.Járdaépítés -Szirbik program.
  Sorolhatnám sokáig,de neked fölösleges,inkább nézz utána pontosabban.
  Emlékeztetőül:Józsibátyád "nagy műve"a Tiszai strand és odavezető út világítása.Lehet,hogy kicsit saját magának is csinálta?”
 • 69. KovácsPistike 2009. október 17. 19:56
  „Demokrácia= demokraták+ erkölcs
  mszp=szdsz=mdf=jobbik = dudva
  A hit és az erkölcs a jogrend és társadalmi közérzet alapja. E kettő nélkül marad a dudva.”
 • 68. KovácsPistike 2009. október 17. 18:28
  „67. hozzászólás janekjanek 2009.10.17. 18:09
  Ha ülsz ölbe tett kézzel, akkor sem lesz belőled szalonna! Bár Neked úgyis minden mindegy, nem vagy igényes.:-)
  Én inkább a demokráciára szavazok és teszek is érte.

  Demokrácia=demokraták+erkölcs
  mszp=szdsz=mdf=jobbik - belőlük sem lesz szalonna egyhamar! :-)”
 • 67. janekjanek 2009. október 17. 18:09
  „Hiába kutyából nem lessz szalonna.Akárkire is szavazol attól a sorsod nem lessz jobb csak jót tettél neki akire szavaztál szemedbe nevet hátadmögött hátba rug vagy megaláz.Mond te kit választanál, ki tenne jöt veled?Ezt az országot már régen tönkre tették több sebből fojik már a vér,nem lehet azt már meggyögyítani csak istápolni amig bírja a nép.Még mindig a kórmány az erősebb nem a nép.Tehetsz itt akármit úgysem bírsz a hatalommal mert óly erős.Tőrvények vannak és lesznek amíg az élet élet a földön, de nemmindeggy hogy milyen az a tőrveny hogy van az megalkotva.Itt már csak a csoda segíthet vagy a jó isten segíthet,ha van hited.”
 • 66. KovácsPistike 2009. október 17. 15:27
  „http://video.google.com/videoplay?docid=550260377966999479&q=gyurcsany&pl=true”
 • 65. gerbera 2009. október 17. 12:06
  „A járdaépítés, az útépítés, valamint a szennyvízcsatorna-hálózatépítés,elkerülő építése, Ipari park létesítése,munkanélküliség alacsony,Galéria az 1998-ban felújított szentesi zsinagóga,Szentes strandfürd? h?ellátás 1998.A Szentesen található ipari vállalkozások 90%-a az 1998-ban létrejött Ipari Park területén üzemel. DR Rébeli 145 millió tőkével adta át az önkörmányzatot az mszpseknek, Szentes nem volt eladósítva....
  TŐKE és az ADÓSSÁG most menyi ? erről szeretnék tudni ,ha irnál róla pontos információkat ,olvasnám.

  60. hozzászólás jtozsó 2009.10.16. 19:47”
 • 64. ERDÉLY 2009. október 17. 10:16
  „Gondolkozzatok !
  Az ilyenek és hasonszőrű ELVTÁRSAIK hány helyről zsebelték be pénzeteket? /Botka család/
  Az Én nyugdíjam 70000Ft. Az Övéké 700.000 lesz havonta !!!!!!!”
83 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vírusfertőzéssel kórházba került Lara

Vírusfertőzés miatt megint a fővárosba kellett szállítani Bóta Lara Szonját. Tovább olvasom