Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Szobor készül Wass Albert tiszteletére Szentesen

Szentes - Wass Albert író születésének 100. évfordulója alkalmából szobrot állíttatnak Szentesen, a Szent Anna-plébániahivatal előtti területen. A Keresztény Pedagógus Társaság helyi csoportja téglajegyet bocsátott ki az alkotás költségeinek fedezésére. A mű felavatását október 23-ára tervezik.
Egyszerre találta ki Koválcsik Magdolna, a Keresztény Pedagógus Társaság helyi csoportjának elnöke és Serfőző Levente római katolikus plébános, hogy méltó emléket kellene állítani Wass Albertnek. A Mezőség szívében, a Kolozs megyei Válaszúton száz esztendeje született író tiszteletére szobrot terveznek emelni az Erzsébet téri plébániahivatal épülete elé. A Keresztény Pedagógus Társaság magára vállalta a szervezést, és téglajegyeket bocsátott ki a műalkotás költségeinek fedezésére. – Nagyon örülünk, hogy Wass Albertnek lesz helye Szentesen – mondta lapunknak Koválcsik Magdolna.

Wass Albert amerikai emigrációjában még 1979-ben megjelent újságcikkéből azt idézte a társaság elnöke: „Népem bajait ordítom világgá, ameddig csak élek, s könyveimen át még azután is. Elpusztíthatnak, az igaz, hiszen halandó ember vagyok. De a papírra vetett igazság megmarad, s előbb-utóbb halló fülekre lel." Koválcsik Magdolna elmondása szerint a Wass Albert által képviselt morális emelkedettség kiveszni látszik a mai világból, ezért is gondoltak Serfőző Leventével arra: legyen mementó a magyar regény 20. századi megújítójának emlékére készülő mű.

A mellszobor a csongrádi művészházaspár, Máté István és Lantos Györgyi alkotása, melyet a bronzba öntés előtt már látott a Keresztény Pedagógus Társaság elnöke. Köszönik mindazoknak az önzetlenségét, akik téglajegyet vettek, és továbbra is várják a felajánlásokat. Terveik szerint a Wass Albert-szobrot nemzeti ünnepünkön, október 23-án avatják majd fel.

Itt olvashatja Kunstár Csaba az Élet és Irodalomban megjelent riportját Wass Albertről, Szimpátia a Sötétséggel és Szimpátia a Sötétséggel II. címmel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem jöttek el az igazgatók

Szentes - Újabb fordulat történt kedden a szentesi középiskolák ügyében: a megyei közgyűlés által… Tovább olvasom