Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Tavaszra befejeződik az otthon építése Szentesen

Szentes - A Bodrogi Bau munkásai még javában dolgoznak a szentesi parkerdőben, de előzetesen már 131-en jelentkeztek a 100 személy befogadására alkalmas bentlakásos otthonba.
A Bodrogi Bau munkásai még javában dolgoznak a szentesi parkerdőben, de előzetesen már 131-en jelentkeztek a 100 személy befogadására alkalmas bentlakásos otthonba. Az önkormányzati intézménybe előreláthatólag jövő nyáron költözhetnek a lakók – havi 70-100 ezer forint közötti térítési díj ellenében.

Alig egy éve kezdte az építkezést a Bodrogi Bau a szentesi liget melletti parkerdőben, ahol az önkormányzat beruházásaként készül a szociális intézmény. A város pályázaton nyert forrást az egymilliárd forintba kerülő létesítményre, a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon kivitelezési munkái előreláthatólag 2008 tavaszára fejeződnek be, de máris nagy az érdeklődés az intézmény iránt. Jövő nyáron költözhetnek be a lakók.

Előreláthatólag nyáron költözhetnek be a lakók az önkormányzati Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonba. A szerző felvétele

A szociális intézetnek lesz olyan részlege, ahol nappali ellátásban részesülhet 50 rászoruló. A bentlakásos otthon viszont 100 személy befogadására alkalmas. A polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályvezetője, Lencséné Szalontai Mária érdeklődésünkre elmondta: előzetesen már 131 fő jelentkezett, őket nyilvántartásba vették. Budapestről és Hódmezővásárhelyről is megkeresték őket, de a létesítményben elsősorban a szentesi és a kistérséghez tartozó községekben élők igényeit szándékoznak kielégíteni. Az eddigi számítások szerint a térítési díj összege 70-100 ezer forint lesz havonta.

Ezt úgy kell érteni, hogy az 1-2 ágyas apartmanos szobák lakóinak 100 ezer forintba kerül az ellátás, a kisebb komfortfokozatú 1-2 ágyas szobák díja fejenként 80 ezer, míg a 3-4 személyes helyiségeknek 70 ezer forint a díja. Az osztályvezető hangsúlyozta: ezek csak irányszámok, mert a vonatkozó jogszabály még nem ismert részleteiben.

A polgármesteri hivatalban reménykednek abban, hogy havi százezer forintért is lesz elegendő jelentkező az intézménybe. A szociálpolitikai osztályon ugyanis az összeg ismeretében kérték előzetesen a felvételüket. A hatályos előírás szerint egyébként az ellátott nyugdíjának csak 80 százalékára tarthat igényt az intézmény, a fennmaradó hányadot meg kell hagynia zsebpénznek. Az alacsonyabb jövedelmű idősek azt tervezik, hogy a parkerdőbeli otthonba költözés előtt eladják a házukat, és annak árából egészítik ki a nyugdíjukat a térítési díj kifizetéséhez.

Fogadókész az egyházi intézmény

A református egyházközség Kossuth téri idősek otthonába az elképzelések szerint január elején már beköltözhetnek a lakók. Kovách Péter lelkipásztor úgy tájékoztatott: a Kiss Bálint utca 2. szám alatti lelkészi hivatalban várják – elegendő a postaládába tenni – a levélben történő jelentkezéseket. Azt is kérik, hogy tüntessék fel a jelentkezők életkorát, lakáscímét és telefonszámát, valamint a hozzátartozójuk elérhetőségét. Az egyszemélyes szobáknál a térítési díj havonta 150 ezer forint, a kétszemélyeseknél fejenként 120 ezer, a házaspároknak 130 ezer, míg a háromágyas szobák lakói fejenként 100 ezer forintot térítenek havonta. Korábban ezeknél alacsonyabb díjakkal kalkuláltak. A lelkész elmondása szerint azért kényszerültek az összeg megváltoztatására, mert figyelembe kellett venniük az energiaárak jövő évi emelkedését.

Karácsonyi ajándékosztás 4 repülőjegy vár Önre!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagytőkén segíthet a parlament

Nagytőke - Az ötszáz lakosú Nagytőke egyedül nem tud polgármesteri hivatalt fenntartani, ezért… Tovább olvasom