Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Térfigyelő kamerákat szerelnek fel Szegváron

Szegvár - Két térfigyelő kamerát szerelnek fel Szegváron, a falu két végén az önkormányzat beruházásában. A helyi vállalkozók közül többen úgy döntöttek, hogy csatlakoznak a programhoz.
A szegvári képviselő-testület januárban úgy döntött, hogy a település két végén egy-egy éjjel- és messzelátó, úgynevezett 360 fokos kamerát szerelnek fel. A beruházás kezdeményezője a polgármester volt. Gémes László úgy véli, a kamerák által rögzített képek segítséget jelenthetnek a rendőrségnek a bűnüldözésben. A két kamerát összesen 1,8 millió forintért vásárolta meg Szegvár, a beruházó cég munkatársai pedig a Démász Zrt.-vel folytatott tárgyalásaiknak köszönhetően érték el a napokban, hogy az úgynevezett ipari lekötés helyett más, olcsóbb konstrukcióban szereljék fel azokat a villanyoszlopokra. A falunak egy egység működtetése havonta mindössze 2000 forintjába kerül, a másik lehetőség szerint egyáltalán nem kell fizetni, csak akkor, ha a készülék meghibásodik. Gémes úgy tudja, ezekben a hetekben teszik fel a kamerákat, számítása szerint a helyiek hozzájárulásával körülbelül hét kamera lesz a faluban.

A Center sörözőben már fogtak el zsebtolvajt a kamera segítségével Fotó: Tésik Attila
A Center sörözőben már fogtak el zsebtolvajt a kamera segítségével Fotó: Tésik Attila

A helyi vállalkozók közül többen úgy döntöttek, hogy csatlakoznak a programhoz. Tonomár Zoltán zöldség nagykereskedő például a Széchenyi utcai ingatlanuk közelében szeretne egy kamerát a szemközti boltossal és a vendéglátóegység tulajdonosával összefogva. Mint mondta, ha hárman összeadják a pénzt, fejenként 200 ezer forintot kell fizetniük. Indoklása szerint azért is jó lenne ezen a helyen egy kamera, mert stratégiai jelentősége van: a tolvajok menekülési útvonala ez. A faluban a napokban négy kisebb betörés volt, Tonomár szerint a fóliában is fel kellene szerelni egy kamerát. A település főterén, a szegvári takarékszövetkezet épületén már jó ideje van egy ipari kamera, ami webkameraként működik. Az eszköz tulajdonosa, Purgel Zoltán fotós azt mondta, a készülék természetesen alkalmas volna képrögzítésre is, de 10 másodpercenként csak egy felvételt készít, ami az interneten az adott időpontban látható. Öt napig őrzi meg a rögzített filmet a Center söröző rendszere, amelyet kifejezetten bűnmegelőzés miatt építetett ki a tulajdonos. Csurgó Gyöngyi elmondta, ennek segítségével fogtak már meg zsebtolvajt, így sikerült tisztázni azt is, hogy fiatalkorút nem szolgáltak ki szeszes itallal. A vállalkozó kijelentette, hozzájárul olyan kamera vásárlásához, amelyből a szemközti piactér is látható.

A rendőrség támogatja a vállalkozók kezdeményezéseit

A szegvári térfigyelő rendszer által rögzített képeket a helyi körzeti megbízotti irodában látják majd a rendőrök. Balogh-Szabó Imre szentesi rendőrkapitány lapunknak azt mondta: tapasztalataik szerint visszaszorítják a bűnözést a térfigyelő rendszerek, a frekventált területeken érezhetően visszaesik a bűncselekmények száma, ezért az önkormányzatok és vállalkozók hasonló célú kezdeményezéseit a rendőrség támogatja.

Olvasóink írták

  • 2. Lackó 2008. október 02. 15:03
    „Na tessék! Már Szegváron is raknak fel térfigyelő kamerákat! Ennyit a szentesiekről. Ha már Szegvár feltudja rakatni akkor mi miért nem???”
  • 1. mi vagyunk a hülyék 2008. szeptember 30. 12:33
    „Hát igen.....
    A szegváriaknak van eszük!! Szentesen meg nem kell?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiégett egy út menti alumínium bódé Szentes mellett

Szentes - Kiégett egy út menti alumínium bódé vasárnap késő este Szentestől néhány kilométerre… Tovább olvasom