Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Termálvíz: oda-vissza sajtolás

Szentes - Kezdetnek nem rossz, de a hasznosítók számára több kérdést is felvet, hogy nem kell visszasajtolni a termálvizet. Szirbik Imre törvénymódosító javaslatát elfogadta az országgyűlés, de a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a jogszabályváltozást.
Jól hangzik, de valójában nem oszt, nem szoroz a szentesi Árpád Agrár Zrt.-nek, hogy Szirbik Imrének, a térség országgyűlési képviselőjének javaslatára ősztől megszűnhet az energetikai hasznosítású termálvizek visszasajtolási kényszere. A társaság, amely 60 hektáron – üvegházakban és fóliasátrakban – termel zöldségeket, összesen 20 termálkutat üzemeltet. Mivel ezek közül a legfiatalabbat is 21 éve fúrták, az Árpádra nem vonatkozott az a 2004-ben bevezetett jogszabály, amely szerint visszasajtoló művet kell építeni az új termálkutak mellé. Egy ilyen létesítmény nem is lenne elég: szakemberek szerint egy termálkúthoz legalább 2-3 visszasajtolót kellene építeni, hogy a földből kinyert víz újra megfelelő rétegek közé kerüljön. E visszasajtolók kialakítása darabonként 200-300 millió forintba kerülhet.

Az Unióban nincs egységes szabályozás a termálvíz kezelésére, a túlzott hazai szigor félrefordítás eredménye lehet – véli Nagygál János. Az Árpád Agrár Zrt. kertészetének műszaki vezetője szerint a Szirbik-féle módosítás egy szakmai alapokra helyezett törvény-előkészítés kezdetét jelentheti. Akik 2004 és 2009 között fúrtak kutat, azok csak a visszasajtoló kiépítése függvényében kaphatták meg az engedélyeket, tehát ezeket nekik továbbra is működtetniük kell.

Nagygál János szerint a szennyvízbírság maximalizálása nyugtatná meg igazán a termálvíz hasznosítóit. A szerző felvétele
Nagygál János szerint a szennyvízbírság maximalizálása nyugtatná meg igazán
a termálvíz hasznosítóit. A szerző felvétele

A módosítás a 2004 előtt fúrt kutak esetében akkor jelenthet engedményt, ha valaki visszasajtolással kapcsolatos fejlesztésbe kezd, ilyenkor ugyanis a fizetendő vízkészletjárulékból levonható a ráfordítási költség. De miért kezdene ilyesmibe bárki, ha nincs kötelezettség? Azért, mert közvetett módon, a szennyvízbírság emelésével rá lehet kényszeríteni az üzemeltetőket. Utóbbit bizonyos határértékek mentén szabja ki az állam azokra, akik nem sajtolják vissza a termálvizet. A probléma az, hogy a bírság most nincs maximalizálva.

A köztársasági elnök visszaküldte

Sólyom László nem írta alá, és megfontolásra visszaküldte az országgyűlésnek a vízgazdálkodási törvény módosítását tartalmazó törvényt. A módosítással két okból sem ért egyet. A visszatáplálás egyrészt fontos a felszín alatti egységes vízbázis megóvása szempontjából. A termálvizek ugyanis kapcsolatban vannak az ivóvízkinccsel, amelynek Magyarországon szinte teljes egésze a felszín alatti vizeken alapul. A visszasajtolás fontos a felszín feletti vizek minősége és élővilága megóvása céljából is.

Olvasóink írták

  • 1. hb 2009. július 11. 09:01
    „na gratulálok szarbik elvrársnak...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ujjak nélkül is győztes

Szentes - Ma éppen 12 éves, de már 60 éremmel büszkélkedhet Rácz Nikolett, a szentesi úszóklub versenyzője, akinek bal kézfejéről hiányoznak az ujjai. Tovább olvasom