Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Több száz milliós tartozás fenyegeti Szentest a Petőfi Szálló miatt

Elmarasztalták Szentes önkormányzatát a Petőfi Szállóval kapcsolatos perben, így a városnak 400 millió forint körüli összeget kell fizetnie. Az ítélet egyelőre nem jogerős, de az önkormányzat még nem döntött a fellebbezésről.
309 millió forintot, annak kamatait és perköltséget is kell fizetnie Szentes önkormányzatának, ha jogerőre emelkedik a Petőfi Szállóval kapcsolatos perben hozott elsőfokú ítélet. Az évek óta húzódó ügy még nem ért véget, az önkormányzatnál még nem döntöttek a fellebbezésről.

Az ügy lényege, hogy a leromlott állagú épületet 2006 márciusában szerezte vissza a szentesi önkormányzat, a gigantikus költségű felújításra azonban nem volt forrása. 2007-ben a város a Pendola Kft.-vel közös céget hozott létre az ingatlan felújítására és hasznosítására. Az így létrejött Pendola Szentes Kft.-ben a város tízszázalékos tulajdont kapott, míg a társaság kilencven százalékot birtokolt. A felek egy szindikátusi szerződést is aláírtak, amelyben a város vállalta, hogy 2007. november 30-áig apportként beviszi az ingatlant a közös cégbe. A lépés oka az volt, hogy az önkormányzat pénzzel nem járult hozzá a társaság működtetéséhez, a Pendolának pedig égető szüksége lett volna az ezáltal elérhető, a felújításhoz szükséges 3,5 milliárd forintos hitelre.

Az apport végül 2010-ig sem történt meg, így a munkák álltak, csak a kivitelező cégek molinói kerültek le és fel a munkaterületen. Ekkor kérte Zsohár Árpád, a Pendola Kft. ügyvezetője, hogy számoljanak el az addig elvégzett munkákkal. A benyújtott számlák összege 309 millió forintra rúgott, ezek valódiságát azonban az önkormányzat vitatta, így nem is fizettek.

A vállalkozó bírósághoz fordult, először kártérítést követelt, majd ezt kiegészítette jogalap nélküli gazdagodással. A bíróság csütörtökön hirdette ki az elsőfokú ítéletet, ezek szerint kártérítésre nem kötelezik a várost, ellenben a Pendola munkavégzését és követelését valósnak ítélik meg, jogalap nélküli gazdagodás miatt elmarasztalják Szentest. Pervesztesként a városnak a 309 millió forint követelésen felül kamatokat és perköltséget is kell fizetnie, összességében 400 millió forint körül összeget kellene kigazdálkodni a büdzséből.

Lapunknak Demeter Attila alpolgármester elmondta, az ítéletet még nem kapták meg, annak kézhezvétele és az indoklás tanulmányozása után döntenek arról, érdemes-e fellebbezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeült a szentesi képviselő testület

Nem töltötte tétlenül a szombati munkanapot a képviselő testület, rendes ülésükön beszámolókat… Tovább olvasom