Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Tovább építik a szentesi nagytemplomot

Jogosan tartotta vissza a pénzt Kovách Péter lelkipásztor, aki az Építésügyi Minőségvizsgáló Intézettől kért szakértői véleményt a szentesi református nagytemplom homlokzatán észlelt hiányosságok miatt. Ha az építők kijavítják a hibákat, megkaphatják munkájuk ellenértékét.
A szentesi önkormányzat a református egyházközséggel közösen nyert egymilliárd forintnyi állami támogatást a főtéri nagytemplom és a Kiss Bálint utca korhű helyreállítására, valamint a szomszédos egyházi tulajdonú házban idősek otthonának kialakítására. Az épületek kivitelezési munkáit a kecskeméti Polydom Zrt. nyerte el a közbeszerzési eljárás során, és tavaly tavasszal mindkét építkezés el is kezdődött. Megírtuk: a szerződés szerint már 2006 decemberében be kellett volna fejeződnie a templom teljes rendbetételének, de a kecskeméti cég különböző okokra hivatkozva az átadási határidő módosítását kérte. Az alvállalkozók azonban tavasszal levonultak az építkezésről, mert a Polydom nem fizetett nekik. A fővállalkozótól olyan magyarázatot kaptak, hogy azért nem jutnak a pénzükhöz, mert Kovách Péter lelkipásztor visszatartja az összeget.

Kiderült: a beruházó műszaki ellenőre a szerződés és az érvényes magyar szabványok szerint szúrópróbaszerűen megvizsgálta a nagytemplomnál az elkészült vakolat minőségét. Szerinte az épületnek csak az iskola felőli homlokzata felel meg a másodosztályú minősítésnek, a többi részt ennél rosszabbnak ítélte. A vállalkozói szerződésben az szerepelt, hogy másodosztályúnál gyengébb teljesítményt nem fogad el az építtető. A Polydom Zrt. viszont kifogásolta a szentesiek műszaki ellenőrének minősítését, mert szerintük a vakolat megfelel a műemléki épülettel szemben támasztott követelményeknek. Az egyházközség a vita eldöntésére az Építésügyi Minőségvizsgáló Intézethez fordult. A szakértői vizsgálat során megállapították, hogy a vakolat – a műszaki ellenőr véleményével megegyezően – javításra szorul. A kivitelező meg is ígérte, hogy kijavítja a hibát. Így közel harmincmillió forintot átutaltak a szentesiek a fővállalkozónak, ám az összeg a cég fizetésképtelensége miatt egy pénzintézetet illet.

Az önkormányzat és az egyházközség azonban megkereste a Polydom Zrt.-t, hogy az idősek otthona végszámlájának a terhére engedélyezze: hadd jussanak az alvállalkozók a pénzükhöz akkor, ha jó minőségben elvégzik a munkát. A javaslatot elfogadta a kivitelező, az alvállalkozók pedig megígérték, hogy folytatják a munkát. A nagytemplomnál azóta már hozzákezdtek a vakolat hibáinak javításához, valamint az épület belsejében folytatják a talaj kitermelését az aljzatbetonozás előkészítéséhez. Lapunk érdeklődésére Kovách Péter elmondta: a 318 millió forintos templomi beruházás eddig 55-60 százalékban készült el. Az idősek otthonánál viszont ezen a héten megkezdődött a műszaki átadás-átvétel. A Polydom Zrt. képviselője úgy nyilatkozott a beruházóknak: július végéig pótolják a hiányosságokat a szociális intézménynél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szirbikék harcolnak a szentesi középiskolákért

Nem ért egyet a középiskolák összevonásával a szentesi önkormányzat, mert szerinte a gazdasági… Tovább olvasom