Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 13°C Még több cikk.

Túl sok az arzén - palackozott vizet kapnak az eperjesiek

Szentes - Néhány héten belül palackozott ivóvizet fognak kapni az eperjesi háztartások – jelentette be tegnap Kiss Csaba polgármester. Leghamarabb egy év múlva kezdődhet meg a gádorosi vízbázishoz vezető rendszer kiépítése. Az átmeneti vízellátás költségeit a kormányzat finanszírozza – utólag.

Már csak néhány hétig jár lajtos kocsi Eperjesre – a megyehatárhoz közeli falu 611 lakosa palackozott vizet fog kapni. Ezt Kiss Csaba polgármester jelentette be tegnap. Mint arról beszámoltunk, az ÁNTSZ korlátozást rendelt el decemberben Eperjesen, mert a csapvíz arzéntartalma nagyon magas, 13-szorosa az uniós határértéknek. Péntek délelőtt kihelyezett tanácskozást tartottak a szakminisztérium, a tisztiorvosi szolgálat, a környezetvédelmi felügyelőség, az érintett szolgáltatók és társulások, valamint az önkormányzat képviselői.

– Ami igazán enyhíthetné a gondokat, arra még legalább egy évet várni kell. A gádorosi vízbázishoz kellene csatlakoztatni az eperjesi rendszert. E beruházás felgyorsítását szolgálta a mai összejövetel – nyilatkozta lapunknak Szirbik Imre. A térség országgyűlési képviselője hozzátette, a dél-alföldi ivóvízjavító program keretén belül valósulhat meg a fejlesztés. Amíg nem épül meg az összekötő csővezeték, palackos víz kerül a háztartásokba ingyenesen.

Orovecz Lajos kerékpárján viszi haza a vizet. Fotó: Tésik Attila
Orovecz Lajos kerékpárján viszi haza a vizet.
Fotó: Tésik Attila

– Igyekszünk minél előbb megversenyeztetni a lehetséges beszállítókat, mert 1-2 héten belül szeretnénk áttérni a tartálykocsis gyakorlatnál komfortosabb ellátásra – mondta Kiss Csaba. Naponta fejenként 3 liter palackozott ivóvizet fognak házhoz szállítani Eperjesen. Az átmeneti vízellátás költségeit a kormányzat fedezi, de csak utólag, évi két átutalással, addig a helyi önkormányzatnak kell rá forrást találnia.

A polgármester azt is elmondta, mióta nyilvánosságra került a falu ivóvízproblémája, sorra jelentkeznek víztisztító berendezéseket gyártó és forgalmazó cégek. 30-40 millió forintba kerül egy megfelelő készülék, de azzal is csak desztillált vízhez jutnának, vagyis tovább kellene kezelni a vizet, hogy emberi fogyasztásra alkalmas legyen. Ennél sokkal jobb, bár nem rövid távú megoldás a vezetéképítés, ami 150-160 milliós költséggel járna.

Olvasóink írták

  • 1. csutka 2009. február 09. 14:57
    „Az egész kőrnyéken magas az ivóvíz arzéntartalma.Sajnos ez már évek óta nagy probléma.Azért szeretném megtudni,hogy most akkor mennyivel csökken az Eperjesiek vízdíja. Mert az a víz nem ivóvízminőség.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem hívták, de várják Utasi Árpit Szentesen

Szentes - Hiába hívják a szentesi Horváth Mihály gimnázium drámatagozatára Utasi Árpit – írta néhány napja egy bulvárlap. Tovább olvasom