Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Új gyaloghíd ível át a Kurcán, mutatjuk képeken

Tíz-tizenöt évre tervezték, negyvenet kellett kibírnia az Eszperantó hídnak Szentesen. Az új gyaloghidat a liget fennállásának százötvenedik évfordulóján adták át.
Másfél évszázados jubileumot ünnepelt a Széchenyi liget, a parkot és új hidat ünneplő műsor első felvonásaként a Klauzál Gábor Általános Iskola diákja igyekeztek tavaszi időt varázsolni táncukkal.

A százötven éves liget bejáratánál Szirbik Imre polgármester elmondta: téren és időn átívelő közös ünnep a Széchenyi liget évfordulója és az új Eszperantó híd avatása. – 1869-ben, két évvel a kiegyezés után egy új korszakot nyitott meg a városi liget átadása – emelte ki a polgármester. A park egyébként egykor egy vendégfogadónak és gőzfürdőnek is otthont adott, előbbi épületében működik napjainkban a Csallány Gábor Kiállítóhely.

A liget mellett az új Eszperantó hídon is megtehették az első hivatalos lépéseket a vendégek.
Új gyaloghíd ível át a Kurcán - GALÉRIA. Fotó: Majzik Attila
A hidat még negyven éve, az 1982 májusában Szentesen rendezett eszperantó béketalálkozó emlékére építették a Széchenyi ligetben. A huszonnégy tölgyfa cölöpre épült negyvenöt méter hosszú és másfél méter széles fahíd a kiséri városrészt és a ligetet kötötte össze. Bár hivatalos névadója sosem volt, a szentesiek mindig Eszperantó hídnak hívták.
 

Eredetileg tíz-tizenöt évre tervezték a gyaloghidat, a tölgyfa cölöpöknek mégis negyven évig kellett dacolniuk a vízzel, és így a korhadással is. Most a Zöld város projekten belül a híd is megújult. A régit elbontották, az újat pedig négy és fél méterrel arrébb építették fel, immár nem fa, hanem betonoszlopokon. Az új híd nem csak építőelemeiben lett más, kicsit szélesebb is lett, 2,3 méteres szélességével várja a gyalogosokat.

A Szent Anna Utcai Csicsergő Óvoda apróságai énekes műsora után az érdeklődők is végigsétálhattak az új hídon, ami vonalaiban őrzi a régi hangulatát. Az ünnepség végén Szirbik Imre polgármester és Bődi Péter, a kivitelező cég vezérigazgatója egy-egy fát ültettek el a híd két lábánál.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előfizetésnek köszönheti olvasónk a pénzt: 800 ezer forintot nyert Erzsike a Bors játékán

Előfizetésnek köszönheti olvasónk a pénzt: 800 ezer forintot nyert Erzsike a Bors játékán
800 ezer forintot nyert a Bors és a Délmagyarország közös játékán lapunk fábiánsebestyéni… Tovább olvasom