Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Új igazgató a szentesi Horváth Mihály Gimnázium élén

Szentes - Szakmai színvonal, emberi értékek, jó kapcsolatok – ezeket tartja legfontosabbnak Tóth Tamás, a szentesi gimnázium új igazgatója. Nem akar drasztikus változásokat, és az egyházi nevelést sem erőlteti rá arra, aki nem akarja.
Öt éven át új vezető irányítja a szentesi Horváth Mihály Gimnázium életét: a korábbi igazgató H. Szabó Rékával szemben a kémiát tanító Tóth Tamásnak szavazott bizalmat Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter. A 38 éves pedagógus diákként a neves intézményben tanult, illetve pályáját is itt kezdte. Mindkét szempont döntőnek bizonyult, amikor arról határozott: elindul az igazgatói pályázaton.

Tóth Tamás színvonalas szakmai munkát és helyes értékrendet vár el a gimnáziumtól. A szerző felvétele
Tóth Tamás színvonalas szakmai munkát és helyes értékrendet vár el a gimnáziumtól.
A szerző felvétele

Nem akartak változást

A korábbi igazgató, H. Szabó Réka 2008-ban kapott megbízást a gimnázium vezetésére, majd egy évvel később – egyetlen pályázóként – a megyei közgyűléstől megkapta a 2014. június 30-áig szóló kinevezését. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén a fenntartóváltás miatt újra megpályáztatta a középiskolák vezetését. Év elején a szentesi gimnáziumban csak H. Szabó Réka indult, akkor a dolgozók harmada szeretett volna őt akkor ismét vezetőként látni. A minisztérium – hasonlóan több megyéhez – időközben új pályázatot írt ki, ekkor már Tóth Tamás is jelentkezett. Az intézmény dolgozói is véleményt nyilváníthattak: felük tudta volna elképzelni Tóthot igazgatóként, H. Szabó Réka 75 százalékot kapott. Az iskola dolgozói szerint a különbség abból adódhatott, hogy a megkérdezettek tartottak a változástól.  


– Elkötelezett vagyok az iskola iránt – foglalta össze Tóth Tamás, hogy miért mérette meg magát. – Örömmel fogadtam, hogy rám esett a választás, ugyanakkor tudom: sok munka vár rám. Mindenesetre eget rengető nagy változásokra nem kell számítani, a lényeg: szeretném, ha a színvonalas szakmai munka tovább folytatódna a gimnáziumban. Nagy hangsúlyt kell arra is helyezni, hogy a középiskola ne csak oktatásból, hanem nevelésből is álljon. Erre az utóbbi elemre határozottan oda kell figyelni, hiszen hazánkban sajnos válságban vannak az emberi értékek, értékrendek. A fiataloknak meg kell mutatni, hogy mi az iskola valós feladata. Tapasztalják meg, hogy olyan dolgokkal is érdemes foglalkozni, amelyekre a társadalom esetleg csak legyint, hiszen nem divatos, vagy termel anyagi hasznot.

Tóth Tamás elmondta, hogy a kollégáival eddig is jó volt a kapcsolata, a tagozatok munkájával nagyon elégedett, a szakmai önállóságuk ezután is megmarad. A diákok összetartozását felemelő, közös élményekkel szeretné erősíteni. – A legnagyobb hangsúlyt a jó emberi kapcsolatokra szeretném helyezni, hiszen mindennek ez az alapja. A problémákról beszélni kell, a hibáinkat fel kell ismerni és orvosolni, tanulni belőlük – fejtette ki.

Az új igazgató feleségével három gyermeket nevel, világnézetében nagy szerepet kap a hit. Még alig töltötte be a pozícióját, máris szembesült néhány félreértéssel ezzel kapcsolatban. – Alaptalanok azok az aggályok, hogy kötelező a reggeli istentiszteletet, vagy egyházi oktatást akarok ráerőltetni a gimnáziumra. Hittanórákat csakis önkéntes alapon tudok elképzelni. Határozott célom, hogy helyes értékrendet mutassunk a tanítványainknak, akik felnőve, családot alapítva büszkén gondolnak majd vissza az alma materre.

Olvasóink írták

 • 18. dződvok 2012. augusztus 16. 19:40
  „Nemde! :)
  Bakker...jól eldugták azokat a versenyinfókat, mert követni szoktam ezeket és nem lelem. Hol keressem?”
 • 17. lidi 2012. augusztus 15. 17:04
  „15: a hangosítást nem nekik kellett volna megoldaniuk, hanem a szervezőknek, szóval emiatt náluk kéne reklamálni (megyei önkormányzat). Ez engem is bosszantott, hiszen a gyerekek és a nézők is megérdemelték volna, hogy normális körülményeket biztosítsanak. Igen, volt olyan rész is a műsorban, ahol háttal álltak, jobban mondva térdeltek a gyerekek - 1 jelenet az 50 perces műsorból.... Persze biztos korszerűbb lett volna, ha egy helyben állva szavalnak, mint a régi szép időkben... De egyébkét épp a napokban találtam meg én is a neten, szóval ha van kedved, végignézheted felvételről, hátha akkor jobban "átjön".
  amúgy ez csak egy példa volt a sok közül.
  A kérdésedre meg az a válaszom, hogy van olyan szavaló, meg énekverseny, ahol ők brillíroznak, de mivel minden évben csinálnak osztály-előadásokat (amiben minden gyerek szerepet kap, nem csak néhány kiemelt!), inkább ezekkel indulnak, szakmai versenyeken. Nem látom át, miért baj, ha ezeken az egyéni versenyeken más osztályokba járó gyerekek is lehetőséghez jutnak? És tedd a szívedre a kezed: ha ezekre is drámaisokat nyomnának be, és még nyernének is, akkor meg az lenne a baj, hogy mindenütt csak őket futtatja az iskola, nemde?”
 • 16. westwood 2012. augusztus 13. 23:45
  „Hugika: azér mer igazam van.

  lidi: ha már ezt kitalálta az állam, akkor viselje is a költségeit. ennyi. egyébként meg falun is van valami rét vagy focipálya vagy mittomén, libaetetőmező, ahova ki lehet zavarni a kölköket egészségeskedni egy órára.
  akar a halál olyan lenni mint svájc, rosszak a bmw-k.

  na mindegy ennél nagyobb bajunk sose legyen, minthogy most van-e testnevelés, meg hogy ki a gimi igazgatója azt mondom én biza.:)”
 • 15. dződvok 2012. augusztus 13. 21:28
  „lidi: ne legyünk annyira hanyatt esve pl attól a márc. 15-i előadástól. Élvezhetetlen volt. Kinek az ötlete volt az, hogy hangosítás nélkül, akkora tömeg előtt, kiemelt színpadon háttal a közönségnek adjanak elő bármit is? Oké, hogy művészlélek meg stb, de kis élvezhetőséget vagy érthetőséget is kellett volna bele vinni. Szóval amitől el vagy ájulva az pl egy nagy őőő....minek is nevezzem, hogy ne legyen sértő? Egy naagy...izé volt, amit nem azért nem élveztünk és nem értékeltünk, mert alpári kecskepásztorok vagyunk, hanem azért mert érhetetlen, nem hallható, nem látható nagy maszlag volt az egész.
  Kérdés: amúgy a drámaisok az ilyen szép kiejtési meg szavaló meg szónokló versenyeken miért nem brillíroznak?”
 • 14. lidi 2012. augusztus 12. 01:36
  „12: a tesi kapcsán nem egy iskoláról, vagy a gimiről beszéltem, ráadásul falun nőttem fel, tehát tudom, hogy lehet tesiórát tartani tornaterem nélkül is (mert az ma sincs mindenhol ám!), folyosón, meg udvaron (mondjuk olyan is volt és annyit is ért) . A fiam 700-800 általános iskolást kiszolgáló iskolájában pl. zsebkendőnyi (tehát tesiórára alkalmatlan) udvar volt. Számolj! Ott például 8 évfolyam, évfolyamonként 4-5 osztály, használhatatlan udvar. 1 tornaterem, amibe be lehet zsúfolni két osztályt. Ha minden osztályban heti 2 óra kötelező tesi van, az akkor is heti 80 óra, ami naponta 16 (!) óra az egy tornateremre.... Ha mind a 40 osztálynak minden nap van tesórája, azt szerinted mégis hogy lehet megoldani? És ha eljárnak a kölykök rendszeresen mondjuk úszni az uszodába, vagy télen korcsolyázni stb., annak a költségeit ki viselje? A szülő? Az iskola? Az uszoda? Mert arról nem hallottam, hogy ehhez hozzájárulnának... és akkor az utazásról, távolságokról még nem beszéltünk... szóval nem olyan egyszerű ez, max onnan fentről, ahonnan elrendelték és a maguk részéről kipipálták.

  egyébként egye fene: ha már minden másban is ott tartunk, ahol Svájc, akkor szívesen elengedem évente két hetet fegyverrel bulizni a fiamat, rendben? Kár, hogy ezt az időt nem hogy mi, de attól tartok, az unokáink se fogják megérni....”
 • 13. Hugika010 2012. augusztus 11. 19:14
  „westwood...te a gimibe jártál? mert ha nem akkor minek papolsz itt???
  jóidőben tasiórán lejártunk kajakozni, heti egy tesióra úszás, 3 óra pedig tornatermi...vagy már nincs tornaterem??? sztem van...”
 • 12. westwood 2012. augusztus 11. 18:27
  „Lidi: nehogy már ne lehessen megoldani azt a testnevelést. nyilván nem azt mondom én sem, hogy akkor bordásfalozzanak hónapokig, de egy kis fociba, kosárlabdába, floorballba nem halt még bele senki, de jó időben le lehet járni a kurcára is evezni.
  nyilván nem azt mondom, hogy akkor most vonuljon be a gyermek több évre katonának, de ott a svájci példa, amikor évente két hetet mindenki eltölt egy alapszintű kiképzéssel, ezt a helyiek még külön várják is mert állítólag jó buli.”
 • 11. lidi 2012. augusztus 10. 21:24
  „westwood: ami a sportot illeti, a tornaterem nélküli iskolákban kötelezővé tett napi tesiórákkal tutit nem oldanak meg semmit - inkább azon kéne dolgoznia a miniszternek is, hogy legyen mód az un. tömegsportra. Tehát hogy egy szülőnek ne kelljen havonta tízezreket kicsengetne, ah szeretné, hogy a gyereke sportoljon, és ne csak azoknak a gyerekeknek legyen módjuk normálisan edzeni, akikben az edző tehetséget, jövőbeli olimpikont lát, a többi meg üldögélhet a medence partján, drága pénzért....
  Ami a katonaságot illeti, én nagyon örülök, hogy a fiam nem lesz katona, kötelezően. Ettől még nem puhány egyáltalán. Bár ha lenne kötelező sorkatonaság, talán tényleg nem tűnne fel, mekkora a munkanélküliség a legfiatalabb korosztályban... szóval kozmetikának jó lenne, másra nemigen.
  A miniszter és a kultúra kapcsolatáról meg csak annyit, hogy - elméletileg - az a terület is a giga minisztériuma része. Ő meg egy szolga, vagy segéd (vö. lat. minister), tehát vicces, hogy - ráadásul a magyarságára, nemzeti hagyományainkra, kultúránkra a szavak szintjén oly büszke "konzervatív" oldal színeiben - éppen neki nem jut eszébe a kultúra, mint közösségteremtő erő.

  ami meg a drámaisokat illeti: hinnéd-e, hogy régen meg az akkoriakat tartották "bunkó kis parasztoknak"? Nem lehet, hogy a "különcségük" felerősíti mindazt, amitől egy tini amúgy is baromira idegesítő tud lenni? Mert amúgy - a régiek is, a mostaniak is - rengeteget dolgoznak a tanulás mellett, és igenis öregbítik például az iskola (és vele együtt a város) hírnevét, amikor például az ő műsorukat láthatják a szegediek március 15-én a központi ünnepségen a Móra Múzeum előtt, vagy amikor díjakat nyernek fesztiválokon, vagy uniós vetélkedőn stb. Szerintem nagyon is tiszteletre méltó az a munka, amit elvégeznek, és a városnak hátránya nemigen, előnye viszont igen sok származik a jelenlétükből.”
 • 10. westwood 2012. augusztus 09. 23:01
  „8: Tőlem lehet piréz hottentotta is, és vonzódhat a katonai sisakokhoz szexuálisan nem érdekel, a baj csak az, hogy úgy nagy általánosságban bunkó kis parasztokról van szó. nyilván tisztelet a kivételnek.

  7: nem hallottam még erről a dologról, hogy kultúra. megéri megvenni a piacon ezerötér?”
 • 9. tisza2 2012. augusztus 09. 22:11
  „Remélhetőleg a már bejáratott multikulti jelleg egy kicsit alábbhagy, mondjuk a nagyobb közönséget is megmozgató iskolai eseményeken.”
 • 8. medvejanos 2012. augusztus 09. 18:43
  „6. westwood

  szó szerint B...k vannak a drámaiban, csak hogy mindenki lássa a celebség mennyire behódol náluk, hogy képbe kerüljenek.”
 • 7. studyfy 2012. augusztus 09. 17:36
  „6.
  Megnyilvánulásodból ítélve Tőled tényleg távol áll a kultúra.”
 • 6. westwood 2012. augusztus 09. 01:43
  „5: kultúráról beszélsz.
  oké, de mondd már kérlek, ez a szentesi gimnáziumban hol nyilvánul meg? persze drámai tagozat, hogy oda ne rohanjak. a legjobban felmagasztolt sz*rság a városban. legalábbis az odajárók kvalitásai és hozzáállása alapján.
  Bácskai Misi bácsinak minden tiszteletem, de azért tegyük hozzá, hogy a mai drámaisok a fasorban sincsenek a régebbiekhez képest.
  a sport meg a katonaság valóban kötelező kéne, hogy legyen, mindenki aki mást mond puhány.”
 • 5. lidi 2012. augusztus 08. 10:19
  „Bácskai Miska bácsi irányítása alatt is igazán nagyszerű iskola volt a HMG, és az ő szellemisége a mai napig hat: az oda járó diákok most is büszkék az iskolájukra, és a korábban végzettek is jó szívvel gondolnak vissza. A közös alkotás ugyanis felemelő, közösség teremtő élmény - bár hallottam a jelenlegi kultuszminiszter nyilatkozatát, mely szerint a sport, a vallás és a katonaság az igazán közösség teremtő lehetőségek...kár, hogy a kultúráról még ő is elfeledkezik.”
 • 4. dződvok 2012. augusztus 08. 09:59
  „Sok sikert és kitartást kívánok Tóth Úrnak!”
 • 3. tisza2 2012. augusztus 07. 19:33
  „Úgy legyen, hajrá!”
 • 2. hemoglobin 2012. augusztus 07. 13:53
  „Gratulálok! Reméljük, újból nagy lesz a HMG, mint az 50-es, 60-as években.”
 • 1. tisza2 2012. augusztus 07. 11:14
  „Végre egy IGAZI igazgató hitvallás!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tisztavatás a katasztrófavédőknél

Pintér Sándor belügyminiszter a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományából avatott tiszteket. Tovább olvasom