Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Új kollektív szerződést kötöttek a szentesi kórházban

Szentes - Új kollektív szerződést kötöttek a szentesi kórházban az érdekképviseletekkel. A megegyezés szerint a dolgozók ezentúl kevesebb bért visznek haza. A kórház ezzel havonta több millió forintot takarít meg. A megállapodás szóban már megszületett, de a felek még nem írták alá.
Weisz Péter önkormányzati biztos egyoldalúan felbontotta a kollektív szerződést a szentesi Dr. Bugyi István kórházban. A dokumentum rögzítette a közalkalmazotti bértáblában megállapított fizetések feletti juttatásokat.

Weisz eredeti szándéka az volt, hogy a szentesi kórház dolgozói számára csak a törvényileg előírt minimum béreket fizesse ki a fenntartó – tekintettel arra, hogy az intézmény súlyos anyagi gondokkal küszködik. A hiány csökkentésének egyik lehetősége volt a kollektív szerződés felbontása, a szakszervezet és az orvosi szövetség képviselői azonban ebben az ügyben igyekeztek hatékonyan érvényesíteni a dolgozók érdekeit. A tárgyalások nyomán így sikerült új kollektív szerződést kötni.

Ételosztás a szentesi kórházban. Fotó: Segesvári Csaba

– Humánus megoldás született. A pótlékok csökkentésével az eddigi kiadásokhoz képest havonta több millió forintot lehet megtakarítani – tette hozzá Weisz Péter. A pontos számokról nem akart beszélni, azt viszont hozzáfűzte: a környéken van olyan kórház, ahol egyáltalán nincs kollektív szerződés, és sokkal nagyobb arányú volt a létszámleépítés, mint Szentesen.

Bodonovits István szerint a megállapodás nem ment zökkenőmentesen. Előfordult, hogy a tárgyalások megrekedtek, de szerinte is elfogadható megoldás született. A megegyezés értelmében a kötelező béren felül az eddigi nyolcvan helyett a bérnek csak hetven százalékát fizeti a munkáltató a hiányszakmák képviselőinek. Főként az aneszteziológusok, radiológusok és patológusok érintettek ebben a körben. A főorvos szerint pótlékra esetükben feltétlenül szükség van, ezekre az állásokra ugyanis hosszú ideje alig akad jelentkező. A Magyar Orvosok Szövetségének képviselőjeként úgy látja, a kórház anyagi helyzetének fényében is érzékelhető a munkáltató részéről a jó szándék.

A szerződésmódosítás a pótlékokra vonatkozik, ezen túlmenően nem tartalmaz egyéb juttatásokat. A megállapodásról a felek szóban már megegyeztek, de még nem írták alá.

Karácsonyi ajándékosztás 4 repülőjegy vár Önre!

Olvasóink írták

 • 9. Én 2007. december 21. 03:51
  „Hé érdekvédő nyasgem, pusgem.”
 • 8. S.Grandpierre Cecília 2007. december 20. 10:06
  „Lehet, hogy "pénzért veszik" meg azokat, akik kevesebb bérért dolgoznak, amikor az árak az egekig emelkednek? Vagy csak mi nem értjük, ha az érdekeinket védik? Hisz nem halunk talán éhen! Nemes gesztus! Merj nagy lenni magyar! Ne légy szolgalelkü, mert túljárnak az eszeden!”
 • 7. érdekvédő 2007. december 19. 16:16
  „T. Szomorú
  Ismeri Ön a Közalkalmazotti törvényt? Ismeri Ön a kollektív szerződés kötés feltétleit? Olvasta Ön vagy elment egyszer is az érdekképviselet által tartott tájékoztatóra? A válasz NEM! Ha elment volna akkor nem állítana valótlant nem sértegetné azokat akik időt fáradságot nem kimélve csak elhivatottságból próbálnak a köz érdekében tenni.
  1. Tudnia illenék, hogy a kollektív szerződés kötésére a törvény nem kötelezi a munkáltatót de jó ha van. Egyoladúan is felmondható.
  2. A bérekről a tárgyalások folyamatosan történtek és azért került felmondásra a szerződés mert az érdekképviseletek nem fogadták el az ajánlatot- az ajánlat pedig a juttatások jelentős csökkentése volt.
  3. Az érdekképvisetek kezdeményezték az uj kollektív szerződés megkötését a sok rossz közül a kevésbé rosszat választották.
  Igy csak kb 10%-os a csökkenés ( kb 70 főt érint a 773 főből)
  a 80%-al szemben. Vagy Ön a nullát választotta volna?
  4. Az érdekképvisletek nem csinálnak semmit?
  Tiltakoztunk a létszám leépitések ellen. Ügyvédet fizettünk a dolgozók képviseletének ellátására, a törvényesség betartására.
  Szentendrén és a Tisza parton hétvégi házat üzemeltetünk-mindenki igénybe veheti. Természetesen a szakszervezeti tagok ingyen. Az EDDSz tagjai számára biztosítást kötöttünk, mely a bajban jelentős összeggel támogatja a rászorulót. Szükség esetén
  jogi képviseletet is biztosítunk. Kirándulásokat szervezünk-tagjainknak ingyenes. Karácsonyra a gyermekeket és a tagjainkról is megajándékozzuk. Nyugdijas vacsorát rendezünk nagy sikerrel. Tanácsom, hogy Ön is lépjen be az EDDSZ-be és tapasztalni fogja a fentieket. Nem birálni kell ha nem cselekedni a közért.”
 • 6. gr 44 2007. december 14. 11:30
  „Te ne haragudj, 6664, mennyi pénzt viszel haza havonta, hogy ilyen könnyen vagy?”
 • 5. 6664 2007. december 14. 06:55
  „A gazdasági csalók évvégi jutalmazásával kapcsolatban info hiányában nem nyilatkoznék. Ugyanakkor nem lehetséges, hogy a pótlékok csökkentése (ami valóban durvas vágás) volt az egyetlen lehetőség az elbocsátások megelőzésére? Merthogy talán komolyabb létszámleépités is szóba került. (bocs, csak félinformációk alapján gondolkodom)”
 • 4. Karácsony Szilveszter 2007. december 12. 21:10
  „Légbekiálltott szó a segítségért, de hiába, úgy sem hallja meg senki.
  Királyi palástban nem lehet a koldust megérteni. Hány csődbiztos jön még ide, és hány családtagját gazdagítja meg a mi kárunkon. Bicskanyitogató, hogy milyen családi szövevények vannak itt, nagybácsik, meg férjek vállalkozásai gazdagodnak és senki sem fékezi meg őket.
  Vajon mennyi jutalmat osztanak most karácsonykor a "megtakarított" pénzből. Köszönjük a karácsonyi "meglepetés" , majd odatesszük a fa alá a bércsökkentést, ettől biztosan boldog lesz az ünnep.
  Hiénák és hüllők gyülekezete.”
 • 3. Szomorú 2007. december 12. 20:26
  „Szép! Csak azt nem tudom, hogy ha már senki nem akar majd az egészségügyben dolgozni, akkor ki menti meg az uraságok életét. Utalva itt azokra az állítólag a dolgozók érdekeit védő szakszervezetisekre akik semmit nem érnek. Ők nem hiszem, hogy megtudnák fizetni azokat a kórházakat amik megmaradnak, ha igen, akkor meg remélem, hogy nem érnek oda. Az állítólagos csődbiztosokról inkább nem is írok, mert amióta vannak csak rosszabb a helyzet. Kíváncsi lennék, hogy nekik mennyi a jutalmuk azért, hogy segítenek egyébként is szegény embereket sanyargatni.”
 • 2. GR 44 2007. december 12. 13:47
  „Gratulálunk Ibolya!
  Felháborító dolog olyan hírt közölni, hogy a dolgozók önként lemondanak bérük egy részéről egy ilyen Intézménynek. Ebből a kevés fizetésből bolond aki lemond. Miért nem lehet arról olvasni, hogy Weiss úr állítólagos felfüggesztett börtönbűntetését tölti sikkasztás miatt. Ő mondja meg, hogy mennyi pénzből hogyan éljen meg a dolgozó? Ő az, aki ítélkezik emberek, Hogyan lehet egy pénzügyi csalót egy intézmény anyagi helyeztét irányító pozícióba helyezni?”
 • 1. bolya 2007. december 11. 07:55
  „szerintem lassan nem lasz aki a korházban dolgozni akar.Mindig a hivatástudatra alapoznak, sajnos azért nem kapunk a boltban semmit.A csődbiztos mennyi pénzéről mondott le, mert alig látni a korházba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szalagavató Szentesen

Szentes - Több százan ünnepelték a hét végén a szentesi Horváth Mihály Gimnázium végzőseit. A… Tovább olvasom