Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Új szakrendelő indult Szentesen

Szentes - Fejlődésneurológiai szakrendelés működik Szentesen, ahol dr. Báló Mária adjunktus fogadja – háziorvosi beutalóval és előzetes bejelentkezés alapján – hétfő délutánonként a babákat a szüleikkel.
Ezt a különleges orvosi ellátást azoknak a piciknek ajánlják, akik koraszülöttként jöttek a világra, vagy újszülöttkorukban betegedtek meg.

Nem minden előzmény nélkül történt, hogy a szentesi rendelőintézetben egy új ellátási formát vezettek be az idén a rászoruló csöppségeknek. A fejlődésneurológiai szakrendelés elődjének tekinthető az 1995-ben alapított koraszülött utógondozó, majd a 2003 óta működő gyermekneurológiai szakrendelés. Ám hosszú volt a várakozási lista, ezért teremtették meg a fejlődésneurológiai szakrendelő működésének feltételeit a rendelőintézet 106-os számú helyiségében. Dr. Báló Mária adjunktus hétfő délutánonként 1 és 4 óra között egy hangulatos szobában fogadja a piciket a szüleikkel. Vannak fejlesztőjátékok is a helyiségben, amelynek ablakaira egy Békés megyei kis páciensének hozzátartozóitól kaptak elsötétítő függönyt. A gyermekorvos, neonatológus és gyermekideggyógyász szakvizsgával is rendelkező doktornő még barátságosabbá akarja tenni a rendelőt: a kék függönyre sárga napot, holdat és néhány csillagot tervez.

Dr. Báló Mária adjunktus nagyon ért a babák nyelvén. A szerző felvétele
Dr. Báló Mária adjunktus nagyon ért a babák nyelvén.
A szerző felvétele

Az itteni ellátás igénybevételéhez háziorvosi beutaló szükséges, és előzetesen időpontot kell egyeztetni. Az adjunktusnő nemcsak a koraszülött babákat várja, hanem azokat is, akik újszülöttként betegedtek meg. Az egész életükre kiható súlyos következmények elkerülése érdekében ezeket a csecsemőket rendszeresen felülvizsgálják. Különböző vizsgálatokat végeznek el a gyermekeken, majd az állapotuknak megfelelő kezelést kapnak. Mindez csapatmunkában történik, erre a célra alakult meg a Felhőcsikó Gyermekfejlesztő Közhasznú Egyesület, amelynek orvosok, szakgyógytornász, pszichológusok, fizioterapeuták, védőnők és pedagógusok a tagjai.

Dr. Báló Mária szerint azért fontos a szűrés, mert ha idejében észreveszik a problémát, megfelelő beavatkozással csökkenthetik a károsodás mértékét. A doktornőnek már voltak olyan páciensei, akik meg is gyógyultak. Az ilyen esetek – bevallása szerint – sikerélményt jelentenek számára. Ezt a komplex módszert egyébként korai fejlesztésnek nevezik, amely a beavatkozásra szoruló kicsi születésétől ötéves koráig tart. – Sok szülő azért fél ettől a vizsgálattól, mert kiderülhet, hogy valami baj van a gyermekével – mondta az adjunktusnő, hozzátéve: értékes hónapokat veszíthetnek pedig el, ha a fejüket a homokba dugják. A koraszülések aránya egyébiránt tízszázalékos, vagyis minden tizedik baba koraszülött. A tapasztalatok szerint 10-30 százalékuk szorul valamilyen beavatkozásra.

Andrist megdicsérte a doktornő

A 3 hónapos és 2 hetes Andrist az édesanyja és a nagymamája vitte a szakrendelésre. – Látom, ügyes vagy – mondta neki dr. Báló Mária, miután tornáztak egy keveset. Majd megnézte a „kobakját", megkopogtatta a lábát, és meggyőződött arról, hogy mindkét kezét egyformán használja a kisfiú. Csak akkor tört el a mécses, amikor hasra fordította őt. – Muszáj erőltetni, még akkor is, ha eleinte sokat fog sírdogálni – hangzott a jó tanács az anyukának. Megegyeztek, hogy két hónap múlva találkoznak.

Olvasóink írták

 • 2. Oroszné Rónyai Éva 2008. július 03. 19:39
  „Tisztelt Doktornő!
  Két koraszülött kisfiam fejlesztését kaptam Öntől. A tanácsok, a nem mindig könnyű tornagyakorlatok végeztetése és a rendszeres kontroll mellé olyan empatikus, segítőkész hozzáállást érzékelhettem, amely átsegített a sok-sok kétségbeeséssel és aggódással töltött órán.
  Fiaim azóta 12 és 5 évesek - egészségesek, sportolnak, a nagy majdnem kitűnő tanuló, a kicsi talán még inkább fogékony a szellemi terhelésre, de mozgása sem problémás.
  Még nem tudtam megköszönni Önnek a munkáját - ezúton ezt is megteszem.
  Hivatásához jobb feltételeket, együttműködő partnereket, sok erőt és jó egészséget kívánok!
  Tisztelettel
  O.R.É”
 • 1. gyógypedagógus 2008. július 02. 06:43
  „Végre valami jó is történik az eügyben,az oktatásban!
  A gyermekekért!
  Az adjunktusnő pedig garancia arra,hogy kompetens a szakrendelés!
  Jó munkát kívánok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesi iskolaügy: megfenyegették, ezért lemondott

Szentes - Egyik új iskolaigazgató sem jelent meg az első munkanapján tegnap Szentesen – a Zsoldos vezetőjét megfenyegették, ezért információink szerint lemondott, a gimnázium igazgatója pedig beteget jelentett. Tovább olvasom