Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Újra lehet temetni a Kossuth-díjas Koszta Józsefet Szentesen

Szentes - Jó hír a szentesieknek: a nemzeti kegyeleti bizottság mégis hozzájárult Koszta József festőművész földi maradványainak hazahozatalához. A fővárosi Kerepesi temetőben 1949 óta nyugvó Kossuth-díjas festőművészt a szentesi Kálvária sírkertben díszsírhelyen temetik majd újra, feleségével együtt.
A szentesi önkormányzat még februárban hozott határozatot arról, hogy méltó emléket állít az alföldi festészet világhírű képviselőjének, Koszta Józsefnek. Az Együtt Szentesért Egyesület és a Tájak, korok, múzeumok nevű mozgalom helyi csoportja kezdeményezésére azzal a kéréssel kereste meg a város a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságot, hogy a budapesti Kerepesi temetőből engedélyezze Koszta földi maradványainak hazahozatalát. A brassói születésű Kossuth-díjas művész munkásságának legjelentősebb szakasza ugyanis a Kurca-parti településhez kötődött, saját bevallása szerint ez a táj volt az éltetője és ihletője. A lokálpatrióták ezért is szerették volna a Kerepesi sírkert félreeső parcellájában 1949-ben bekövetkezett halála óta nyugvó Kosztát exhumáltatni, és a szentesi Kálvária temetőben díszsírhelyen újratemettetni feleségével és múzsájával, Szeifert Annával.

A kegyeleti bizottság azonban – mint arról beszámoltunk lapunkban – idén tavasszal elutasította az önkormányzat kérelmét. A grémium titkára, Radnainé Fogarasi Katalin érdeklődésünkre akkor azt közölte, hogy olyan esetben szoktak helyt adni a kérésnek, ha család fordul hozzájuk. Lapunknak sikerült megtalálnia a Budapesten élő Koszta Erzsébetet, akinek a nagypapája és Koszta József édesapja testvérek voltak, sőt Brassóban egy utcában laktak. Közvetítésünkkel aztán Szentes önkormányzata a festőművész hozzátartozóival együtt kérte a kegyeleti bizottság elutasító határozatának felülvizsgálatát.

Széchenyiné Csergő Judit és Lantos Imre a szentesi múzeumban, Koszta József hagyatékával. Győztek. Fotó: Segesvári Csaba

A méltányossági kérelemhez mellékelték Koszta József végrendeletét is, amelyben a festményeit, a földjét és a tanyáját is a városra hagyta azzal a kikötéssel: Szentes mindenkori polgármestere gondoskodjon a feleségével közös nyughelye gondozásáról. A szentesiek beadványára azonban hónapok óta nem érkezett válasz a nemzeti kegyeleti bizottságtól.

Radnainé Fogarasi Katalin megkeresésünkre pozitív döntésről számolhatott be tegnap. A tizenegy tagú grémium az új határozat meghozatalakor a festőművész hozzátartozóinak támogató levelét, és Koszta végakaratát vette figyelembe. A titkár azt is közölte: már értesítették a Kerepesi temető illetékeseit a döntésről, és a szentesi polgármesternek is küldik a levelet. Egyetlen kikötést fogalmazott meg a kegyeleti bizottság: Koszta József síremlékét nem hozhatják el a Kerepesiből.

Lapunk hozta a hírt

Lapunktól tudta meg Szirbik Imre polgármester, hogy a nemzeti kegyeleti bizottság hozzájárult Koszta József földi maradványainak hazahozatalához. Örömmel nyugtázta: a grémium méltányosnak tekinti a város kérelmét.

– Nagyszerű, jól van, akkor mégiscsak sikerült – mondta a jó hír hallatán Koszta Erzsébet, hozzátéve: rögtön tudatja a kedvező fordulatot a család többi tagjával. Az Együtt Szentesért társelnöke, Széchenyiné Csergő Judit és a Tájak, korok, múzeumok elnevezésű mozgalom Koszta-klubjának vezetője, Lantos Imre úgy reagált, hogy a civil kezdeményezésnek meglett az eredménye, aminek végtelenül örülnek. Széchenyiné szerint a lakosság és a civil szervezetek, az önkormányzattal együtt, mindent elkövetnek azért, hogy méltó emléket állítsanak majd Koszta Józsefnek és feleségének a Kálvária temetőben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenöt családhoz megy el idén a Mikulás Szentesen

Szentes - A rendes Mikulások már tegnap este munkába álltak, de még ma is várják őket a gyerekek. Az… Tovább olvasom