Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Üresen maradtak a székek a fúvósok koncertjén Szentesen

Laza politikai határvonal mentén szakadt ketté a kultúra Szentesen. A két nagy párthoz közel álló szimpatizánsok és szerveződések programjain megfigyelhető a jelenség: a másik oldal alig képviselteti magát.
Egyre inkább megfigyelhető Szentesen: a szocialisták és a fideszesek kifejezetten a hozzájuk közel álló egyesületek vagy szimpatizánsok rendezvényeit látogatják. A város kulturális életének szereplői szerint a helyzet nem súlyos, de nem is örvendetes. A Szentesi Zenebarátok Egyesülete által tartott és a városi fúvósok kezdeményezésére létrejött hagyományos koncertre például megint kaptak meghívót a jobboldali képviselők, ám üresek maradtak a számukra fenntartott székek. A koncertet az önkormányzat támogatta. Mihály Béláné, a városháza művelődési irodájának vezetője azt mondja, sajnálja, hogy a zenei eseményt nem tisztelték meg jelenlétükkel a meghívottak. Az önkormányzat kulturális programjai a szentesieknek szólnak, sok esetben ingyenesek, éppen azért, hogy többek számára elérhetők legyenek.

A koncerten a jobboldaliak közül egyedül Karikó-Tóth Tibor jelent meg, aki tagja a fellépő Bárdos Lajos Vegyes Karnak. A képviselő-testület polgári frakciójának vezetője úgy látja, talán éppen a kultúra az életnek az a területe, ahol semmiféle eredményt nem hoz az elkülönülés. A maga szemszögéből akár meg is sértődhetne, amiért társai nem hallgatták meg a produkciót, de ezzel nem foglalkozik. Szerinte a jobboldaliak és a baloldaliak egyaránt jól teszik, ha látogatják egymás rendezvényeit, hiszen közvetlen képet kapnak arról, hol tart a másik.

Kruzslicz Pál szerint a populáris rendezvényekre elmegy a város színe és visszája, nem érdekes, kinek milyen tagkönyv lapul a zsebében. A színházi előadások, kiállításmegnyitók, ismeretterjesztő előadások hosszmetszetét adják Szentes kultúrájának. A fideszesek és a szocialisták eseményein az ellentábor legfeljebb „egy kicsit megnézi egymást" – mondja a művelődési központ igazgatója.

– Mindenkinek lelke rajta, hogy kinek mennyiért lép fel – fogalmazott Rakk László a pártokat népszerűsítő rendezvényekkel kapcsolatban. Az Életjel Kulturális Egyesület elnöke úgy véli, egy dzsesszzenész vagy író fellépése rossz árukapcsolás a politikai eszmék eladásának témakörében, mely legfeljebb a láng megtartására elegendő. Rakk László hozzátette: egyáltalán nem látja értelmét az elkülönülésnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Báli forgatag a szentesi volt vármegyeházán

Kulturáltan báloztak a szentesiek és vendégeik a magyar kultúra napjának előestéjén, a felújított… Tovább olvasom