Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Vadak vesztőhelyévé váltak a fóliás öntözőcsatornák

Szentes - Eddig 48 vad pusztult bele abba a befóliázott öntözőcsatornába, ami tavaly készült el Szentes határában. Az illetékes vadásztársaság nem tesz feljelentést, megoldást szeretne, mert ha aszályos lesz a nyár, még több vad veszhet bele a 3 méter mély árokba.
December dereka óta 11 őz, 5 mezei nyúl, 10 róka, 9 borz, 8 görény, 2 menyét, 2 sündisznó és egy patkány pusztult bele abba a Szentes környéki öntözőcsatornába, ami a tavalyi év végére vastag fóliaborítást kapott. Az állatok, ha már belementek, nem tudnak kimászni belőle. Az illetékes Új Barázda Vadásztársaság tagjainak 6 őzet sikerült időben kimenteniük a 3 kilométer hosszú, 2–3 méter mély árokból, de mára nekik is nyomuk veszett: a területről teljesen eltűntek az őzek és a ragadozók. A vadászok szerint annak tudható be a nagy veszteség, hogy a csatorna keresztezi a vadak útvonalát. A szörnyű halál mellett további gondot jelent, hogy – bár az állatok idővel alkalmazkodnak, és felismerik a veszélyforrásokat – nyáron, aszályos időszakban a vízzel telt árok odacsalja a vadakat, és akkor még több pusztulhat el.

Ember és vad számára egyaránt veszélyes lehet a befóliázott öntözőcsatorna. Fotó: Bíró Dániel
Ember és vad számára egyaránt veszélyes lehet a befóliázott öntözőcsatorna.
Fotó: Bíró Dániel

– Nem rendőrségi feljelentésen, hanem a megoldáson gondolkozunk, mert ez a vadpusztulás más, befóliázott csatornaszakaszokon is előfordulhat. Átjárókat és kijárókat szeretnénk létesíteni mihamarabb – nyilatkozta lapunknak Kovács György, a vadásztársaság elnöke.

– Teljesen elfogadott és jogszerű, hogy ott, ahol nagy a vízveszteség, fóliával bélelik az öntözőcsatornát. Korábban egy 500 méteres szakaszon végeztünk hasonló átalakítást, ott is elpusztult néhány vad, de idővel elkerülték azt a részt. Most mi is segítünk a vadásztársaságnak, hogy megoldást találjunk a problémára – mondta Ugrai Bálint, a Szentes környéki Vízgazdálkodási Társulat vezetője. A társulatnak az Árpád Agrár Zrt.-vel közös beruházása volt az árokszakasz szigetelése. Ugrai Bálint hozzátette, a most befóliázott szakasz emberek számára is veszélyes, ezért ki is fogják táblázni, nehogy bárki fürdeni akarjon a csatornában. Másutt, ahol van pénz rá, a fóliára betonburkolat is kerül, de Szentesen erre nem volt lehetőség. A város határában egyébként még 10 kilométer hosszú csatornaszakaszon lenne indokolt a fóliázás, mert szivárog az öntözővíz.

Több mezei nyúl is belepusztult már a befóliázott csatornába. Fotó: Bíró Dániel
Több mezei nyúl is belepusztult már a befóliázott csatornába.
Fotó: Bíró Dániel

Felhívtuk a területileg illetékes Körös–Maros Nemzeti Park igazgatóságát, ahol elismerték, egyre nagyobb veszélyt jelent a hazai vadállományra az árkok befóliázása, de ez a fajta szigetelés teljesen jogszerű. Mivel védett állat is van a Szentesnél elpusztult vadak között, vadvédelmi bírság kiszabása várható, de hosszabb távon abban látják a megoldást, ha az ilyen árokbélelések előtt vadrámpák építésére köteleznék a beruházó szervezeteket. Kerestük az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget, hátha meg tudják mondani, milyen következményei lehetnek ennek az esetnek, illetve mivel lehetne elejét venni az effajta vadpusztulásnak. A hivatal időt kért a válaszadásra.

Olvasóink írták

 • 5. öregvegyész 2010. május 01. 18:21
  „Ha ez igaz, akkor nem csodálkozom, csak kérem keljen át a csatorna közepe táján gumicsizmában,mondjuk tíz méteren belül, természetesen segédeszköz nélkül. Kíváncsi lennék mennyi időt menne.”
 • 4. Zsoldos 2010. április 29. 22:16
  „Kovács György a Vadásztársaság elnöke!
  Kovács György a Vízgazdálkodási Társulat elnöke!
  Kovács György az Árpád Zrt. növénytermesztési igazgatója!
  Lehet, hogy tényleg nem jelenti fel saját magát?”
 • 3. niemand 2010. április 27. 15:14
  „A vadakat is védik ugye? Különben nagy az Isten állatkertje, befér az emberszabású "homo sapiens" is..........”
 • 2. rotátor 2010. április 27. 14:51
  „Az illetékes hatóság tegyen feljelentést vadkár miatt. Akarom mondani a vadállomány pusztulása miatt.”
 • 1. öregvegyész 2010. április 27. 12:09
  „El vagyok képedve! Ha ez jogszerű akkor az aktuális jogalkotó egy nagy marha. Ilyet még nem mondtam ugyan senkire és most is szégyellem kimondani.A talaj élőlény indokolatlanul letakarni bűntény. Meg kellene nézni egy kicsit közelebbről. Nem mellékesen szólva itt Ujszegeden is az ujgazdagok félholdas területeket betonoznak le. Nem kellene ennek határt szabni,hiszen ez kb ugyanaz mint a beépithetőség, vannak helyek ahol ez ugye nem 100%-os. Szeretném ha környezetvédelmi szakemberek is megvizsgálnák közelebbről ezt a jogszerűséget!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vadak vesztőhelyévé váltak a fóliás öntözőcsatornák

Eddig 48 vad pusztult bele abba a befóliázott öntözőcsatornába, ami tavaly készült el Szentes határában. Tovább olvasom