Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Város lesz-e Fábiánsebestyén?

Fábiánsebestyén - Még nem tudni, lesz-e új városa Magyarországnak. Januárban 23 település adta be várossá nyilvánítási pályázatát, ám márciusban megváltoztak a feltételek, amelyek visszamenőleg is érvényesek. Többek között a 10 ezres lélekszám és a tanuszoda is feltétel. A módosítás miatt kicsi az esély, hogy Fábiánsebestyén várossá váljon.
 A legkisebb városok

Magyarországon a legkisebb város az ezerfős Pálháza, második Őriszentpéter 1167 fővel. A világ legkisebb városa pedig a Horvátországi Hum, ahol 23-an élnek.

Január 23-áig, Fábiánsebestyénnel együtt, 23 magyar község pályázott a városi rang elnyerésére. Akkor még nem sejtették, hogy megváltoznak a feltételek. A módosított kormányrendelet 2015. március 25-én lépett életbe, és visszamenőleg érvényes, vagyis a mostani pályázókra is.

Míg a korábbi szabály szerint a községek képviselő-testületeinek részletes értékelést kellett készíteniük településük fejlettségéről, addig a módosító rendelet tételes és mérhető feltételeket szabott meg a városi fejlettségi szint megállapításához. Egyebek mellett: a lakosságszámnak el kell érnie a 10 ezret. A csatornázottság minimum 60, a belterületi szilárd utak aránya 90 százalékos kell, hogy legyen. A teljes közművesítettség aránya el kell, hogy érje a 60 százalékot.

Előírás az alap- és középfokú oktatási intézmény, a rendőrkapitányság vagy helyi rendőrőrs, a hivatásos vagy önkormányzati tűzoltóság léte, a megfelelő egészségügyi alapellátás, de még a tanuszoda vagy legalább többfunkciós uszoda is feltétel.

Mint megírtuk, Fábiánsebestyén idén immár másodszor adta be várossá nyilvánítási pályázatát. Két évvel ezelőtt a csatornázottság hiánya és a kevés turisztikai szálláshely miatt utasították el a kérelmüket. A településen tavaly elkészült a csatornahálózat és a szennyvíztisztító telep. A szálláshelyek száma is gyarapodott, annál is inkább, hiszen idén világbajnokságot is rendeznek a településen. Az új feltételek véget vetnek a reménykedésnek, hiszen a tízezres lélekhatárt biztosan nem tudják átugrani. Fábiánnak jelenleg mintegy 2000 lakosa van.

Kevesen vannak. A lélekszám lehet Fábiánsebestyén várossá válásának  fő szabálya - a menet közben megváltozott feltételek szerint. Fotó: Kovács Erika
Kevesen vannak. A lélekszám lehet Fábiánsebestyén várossá válásának fő szabálya - a menet közben megváltozott feltételek szerint. Fotó: Kovács Erika

– A régi feltételekkel adtuk be a pályázatot, azoknak, úgy érezzük, maximálisan megfeleltünk. Hogy menet közben változtak a szabályok, és azok a jelenlegi pályázatra is érvényesek – ez nonszensz. Igazságosabb lett volna, ha a módosításokat csak a következő pályázatnál léptetik érvénybe. Magyarországon sok olyan város van, ahol tízezernél kevesebben élnek, tanuszoda, sportcsarnok sincs mindenhol. Mást nem tehetünk, tudomásul vesszük, hogy ez van. Ha a későbbiekben változnak a feltételek, újra elgondolkodunk, hogy induljunk-e a városi címért – nyilatkozta Kós György, Fábiánsebestyén polgármestere.

Az értékelőbizottság, úgy tudjuk, egy pályázót sem támogatott, de a végső döntés nem az ő kezükben van. A Miniszterelnökséget vezető miniszternek június 30-áig kellett javaslatot tennie a köztársasági elnöknek, hogy melyik település kapja meg a városi rangot. A miniszter számára nem kötelező a bizottság véleményének figyelembevétele. Hogy hogyan döntött a pályázatokról Lázár János, erről nincsenek információk. A Miniszterelnökségi Sajtóirodától csupán az eljárás menetéről kaptunk tájékoztatást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják a Fábiánsebestyén és Szentes közötti utat

Csaknem egymilliárd forintból felújítják a 4642-es jelű Gyomaendrőd-Nagyszénás-Szentes összekötő út… Tovább olvasom