Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Védett területek Szentes környékén

A kormány rendeletben rögzítette, mely területek szerepelnek a Natura 2000 programban: több ezer hektár Szentes környéki föld és vízpart tulajdonosai kapnak támogatást azért, mert értékes madarak fészkelnek a vidéken.
A Tisza hullámterében is értékes élőhelyek találhatók. Fotó: Tésik Attila
A gazdálkodóknak a Natura 2000 területeinek kijelölését követően lényegében nem kell változtatniuk a termesztési módszereiken, hiszen éppen a természetbarát művelésnek köszönhetően alakultak ki és maradtak meg az élőhelyek. A Szentes környéki földek és vizek szerves részét alkotják annak a területnek, amely immár szerepel a Natura 2000 programban – az országban mintegy kétmillió hektár érintett. A természetvédelmi értékek feltárása Phare pénzekből valósult meg, a végső kijelölést szakmai vita előzte meg – az érintett területek nemrégiben kaptak földrajzi számot. Így Szentesen és környékén gyepek, az Alsó-Tisza hullámtér, a cserebökényi puszták, a Hármas-Körös, a Kurca és Lapistó-Fertő szerepel a sorban.

A tulajdonosoknak kilencven napot adott a kormány arra, hogy észrevételt tegyenek – ha a tervben szereplő terület szerintük nem értékes madártani szempontból, vagy jelezhetik, újabb területeket kellene bevonni a programba. A végső kép immár kialakult, a kormány a jövő évben határozza meg, hogy milyen mértékű támogatást milyen feltételek mellett ad a gazdáknak – fogalmazta meg Gombos András, a környezetvédelmi tárca államtitkára. Személyes becslése szerint országosan körülbelül tizenötmilliárd forint lesz a támogatás összege. A kiemelt értékű területeken gazdálkodók pénzt kapnak majd azért, mert madártani szempontból fontos vidékeken művelik a földet. A magasabb szint természetesen kötelezettségekkel is jár a jövőben. Ha például egy területen fészkel túzok, és ott egyébként lucerna nő, akkor a növényt májusban még nem, csak júniusban, a költési időszak végén szabad lekaszálni.

Elsősorban előnyt jelent tehát a Natura program, amelynek megvalósításában és a támogatások rendszerezésében az érintettek a földművelésügyi hivatalokhoz fordulhatnak, és a falugazdászok segítségére számíthatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Svéd Ablak ma már magyar üzem

Rossz hírnevet és veszteséget vett át egy évvel ezelőtt a szentesi Svéd Ablak 2002 Kft. új… Tovább olvasom