Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Vendégház nyílt Kossuth szálláshelyén

Szentes - A 4-es helyrajzi számot viseli Szentesen az a Hajdú Lajos utcai épület, amelyet tegnap ünnepélyesen avattak vendégházzá.
A több mint 200 éves ház egykor a mindenkori főbíró lakhelye volt, egészen addig, míg Boros Sámuel, Szentes első polgármestere meg nem kapta a várostól. Nem véletlen tehát, hogy az alföldi toborzóútján Szentesre látogató Kossuth Lajos ebben a házban éjszakázott 1848. október elsején. Korabeli levelek alapján feltételezhető: egy évvel később Vörösmarty Mihály is vendégeskedett itt, pincéjéből valaha alagút vezetett a református templom és a Kurca irányába is.

– Ez a vendégház a civil kurázsi példája – mondta Szin Imre, a működtető társaság ügyvezetője, utalva arra, hogy magántőkéből építkeztek. Hogy a megújult külső minél inkább illeszkedjen a városképhez, igyekeztek XIX. századi hangulatot kölcsönözni az épületnek: a falat fehérre, az ablakkereteket zöldre festették, és kézi kovácsolt kilincseket szereltek az ajtókra.

Tegnap ünnepélyes keretek között avatták fel a Szin-es Vendégházat. 1849-ben Vörösmarty Mihály is járhatott itt. A szerző felvétele
Tegnap ünnepélyes keretek között avatták fel a Szin-es Vendégházat.
1849-ben Vörösmarty Mihály is járhatott itt. A szerző felvétele

Az L alakú épületben 5 szobát rendeztek be. Március 10-én a nagyközönség előtt is megnyitják az épületet, hogy bárki megnézhesse a megújult házat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltiltották a szentesi álfideszest

Eltiltotta a további jogsértéstől, de nem jelenti fel a választási bizottság azt a helybeli férfit, aki pénteken kitöltetlenül kérte az ajánlószelvényeket a Fideszre hivatkozva. Tovább olvasom