Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Vészesen fogy Lara ideje

Szentes - Ma hat hónapja, hogy Bóta Lara Szonja műszívvel él. A 21 hónapos szentesi kislány versenyt fut a halállal, hiszen fél év után a lehetséges szövődmények kialakulásának esélye komoly mértékben növekedhet.
Lara életét csak egy új szív mentheti meg, ám egyelőre nem találtak donort. A kislány élni akar! Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy sokat javult az étvágya az utóbbi hetekben, a súlya is gyarapodott.

Amióta nemcsak itthon, hanem a legtöbb európai országban keresik az új szívet a transzplantációra váró szentesi Bóta Lara Szonjának, többször felvillant már a sokat szenvedett kislány gyógyulásának esélye, de a donorszervről sajnos mindannyiszor kiderült: nem megfelelő a 21 hónapos csöppségnek. A gondot a beültetésre váró szív mérete vagy pedig a donorral való vércsoport különbség okozta. Így ezek a szervek más kisbetegek életét mentették meg.

– Lara jól van, egyre többször és hosszabb időre vehetem az ölembe, bár ez még egy kicsit szokatlan a számomra – mondta a hat hónapja műszívvel élő kislány édesanyja, Csentes Éva. – Ilyenkor mesét nézünk, vagy békésen alszik a karomban – tette hozzá a gyermekét egyedül nevelő fiatal nő, aki egyre nehezebben bírja a várakozással terhes napokat. Ha Larára pillantok – mondta –, mindig új erőt kapok a folytatáshoz, a kislányom élni akarása maga a csoda!

Csak reménykedni lehet abban, hogy hamarosan lesz Larának megfelelő méretű és vércsoportú szív. Fotó: Tésik Attila
Csak reménykedni lehet abban, hogy hamarosan lesz Larának
megfelelő méretű és vércsoportú szív. Fotó: Tésik Attila

Az új szívre váró csöppség kedélyállapota ugyan változó, de ez érthető, hiszen a nap 24 órájában gépek veszik körül a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet gyermekosztályán. Étvágya viszont az utóbbi hetekben sokat javult, amelynek fényes bizonyítéka, hogy a novemberi műszívbeültetéskor még 6,5 kilogrammos kislány súlya mára közel 9 kilogrammra gyarapodott.

Mint arról lapunkban már többször beszámoltunk, Lara két és fél hónapos volt, amikor először bekerült a szentesi Dr. Bugyi István Kórházba. Onnan a szegedi gyermekklinikára vitték, ahol megmentették az életét. Innen szállították át a fővárosba, ahol már hosszú hónapok óta kezelik. A 2008. november 26-i 8 órás műtét során beültetett műszív azonban csak ideiglenes megoldás, optimális esetben fél éven belül kellene donorszívet találni a kislánynak.

Csentes Éva hónapok óta áll kislánya betegágya mellett. Fotó: Tésik Attila
Csentes Éva hónapok óta áll kislánya betegágya mellett.
Fotó: Tésik Attila

A hat hónap ma telik le, de ez nem azt jelenti, hogy a kislány már menthetetlen. Szatmári András, az országos kardiológiai intézet gyermekszív központjának szakmai igazgatója elmondta: fél év után a lehetséges szövődmények kialakulásának esélye komoly mértékben növekedhet. Ezek a fertőzések vérzést idézhetnek elő, és emellett vérrög keletkezhet. A szentesi kislánynál korábban már jelentkezett ilyen szövődmény: február végén egy fertőzés miatt összeomlott a keringése, és újra kellett éleszteni. Az igazgató hozzátette: nincs olyan meghatározott dátum, amelyen belül muszáj érkeznie a donorszívnek.

Kritikus órák, percek

Annak a donornak, aki a szívét adja Larának, hat hónapos kor felett a szentesi kislánnyal azonos vércsoportúnak kell lennie, valamint testsúlyban és magasságban is megközelítőleg egyezniük kell. A szerv kiemelését követően a beültetésre a következő 4 óra áll rendelkezésre, egy ilyen beavatkozás viszonylag rövid: 1,5-2 órás operáció. Az életmentő szívátültetés után a betegnek több hetet a kórházban kell még töltenie, fennállhat ugyanis a szerv kilökődésének veszélye. A rendszeres kontrollvizsgálatok mellett pedig élete végéig gyógyszereket kell szednie. Azt, hogy egy szívtranszplantáción átesett ember hány évet fog élni, nem lehet előre megjósolni, de a felmérések szerint a műtétet követően hosszú évtizedekig is élhet.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. bambinaXX 2009. május 31. 15:25
  „Adja Isten, hogy jobban legyen!! és teljesen meggyógyuljon!!”
 • 25. trixi11 2009. május 31. 15:07
  „http://index.hu/tudomany/blog/2009/05/31/ujabb_sikeres_muszivbeultetes_es_szivtranszplantacio/”
 • 24. trixi11 2009. május 31. 15:03
  „Na végre! :))
  Csak azt nem tudom itt miért nem írnak róla? A teletexten csak annyi van , hogy egy másfél éves kislány kapott 184 nap műszíves élet után új szívet!”
 • 23. SBetti 2009. május 31. 13:54
  „JÓ HÍR!

  ÚJ SZÍVET KAPOTT MA HAJNALBAN LARA!!!”
 • 22. pillecukor 2009. május 28. 15:26
  „másnak is ugyan úgy és ugyan azt jelent egy szív, mint Larának vagy bárki másnak.
  nem szabad várni egy másik gyermek halálát, csak azért hogy ő megmenekülhessen.”
 • 21. szisszka 2009. május 27. 17:23
  „Drága kicsi Lara ! Adjon az isten kitartást addig míg nem lesz donor!!Gyönyörű kis pici lány vagy ellőtted az élet élned kell!!”
 • 20. westwood 2009. május 27. 15:19
  „Igen én is szeretném hogy új szívet kapjon, viszont nem morbid dolog picit, valamilyen más csecsemő halálát várni?
  másrészt meg, fene tudja,hogy mennyire károsodott bármilye is a kislánynak, durva de azt kell mérlegre tenni, megéri-e neki új szívet adni.
  Tudom ha neadjisten az én gyerekemről lenne szó nem így állnék hozzá, viszont ha objektíven nézzük a dolgokat erre lyukadunk ki.”
 • 19. PankaSopron 2009. május 27. 06:20
  „sevenof9
  Nem gondol arra, de az orvosok gondolnak, és megkérdezik a szülőket.”
 • 18. sevenof9 2009. május 26. 20:35
  „beuska,egy szulo baleset utan azonnal arra gondol,hogy lehetne meg a felig eletben levo gyermeket szetdarabolva szetkuldozgetni,hogy segitsen masokon. Ez olyan eletszeru.”
 • 17. Zejko 2009. május 26. 18:45
  „A szarhazi politikusok segithetnenek ,talan meg embernek is neznenk oket.”
 • 16. Zeppelin 2009. május 26. 18:01
  „Ha van Isten, nem engedi, hogy vége legyen!”
 • 15. Zeppelin 2009. május 26. 18:00
  „Tudom, hogy meg fogsz gyógyulni!!! Ebben biztos vagyok.”
 • 14. Sebus 2009. május 26. 17:33
  „Édes pici lány kitartás!!
  Le a kalappal édesanyád előtt!:-)”
 • 13. zenga 2009. május 26. 13:57
  „Drága pici lány szurkolunk Neked!!!! Az édesanyádnak minden elismerésem a kitartásáért!!!Nagyon együttérzek!”
 • 12. emzsr 2009. május 26. 12:57
  „Beus14: sajnos, nagyon sok kisgyerek, baba éppenséggel a beteg szíve miatt hal meg, tehát az ő szívük eleve nem lehet donorszerv...
  Annak meg tényleg kicsi az esélye - sajnos/hál´istennek -, hogy tökéletes állapotú szív, azonos vércsoport és méretek együtt összejöjjön. Ahhoz pl. egy baleset következtében elhunyt, máskülönben egészséges kisgyerek halála szükséges... "4 órán belül"...”
 • 11. Beus14 2009. május 26. 11:51
  „itt az a lényeg, hogy sajnos sok tragédia van és nem ajánlják fel a szervet. lett volna tuti több is, de nem ajánlotta fel senki. gondolom az orvosok sem erőltetik, szülők sem. ezen kellene változtatni a gondolkodásmódon és ez a lényeg, nem pedig más halálát várja az ember.”
 • 10. yxz 2009. május 26. 11:48
  „Beemrenek sajnos igaza van. Egy ugyanilyen aranyos, szüleinek a legdrágább kislánynak / kisfiúnak kell ahhoz meghalnia, hogy legyen új szív. Mindkettő hatalmas tragédia.”
 • 9. katcsi 2009. május 26. 11:33
  „gyogyulj meg kicsi Lara
  édesanyjját szivböl csodálom, sok eröt!!”
 • 8. Beemre 2009. május 26. 11:02
  „Csak a valóságot látom. Egyik ember gyógyulásához a másik halála kell! Ezt az oldalt valahogy mindig elfelejtik!
  Egyik család öröméhez a másik gyötrelmei kellenek!”
 • 7. papen 2009. május 26. 10:45
  „Giga: én is...”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját pályát kaphatnak a szentesi deszkások

Szentes - Négyévi küzdelem zárulhat eredménnyel, ha a szentesi önkormányzat elnyeri az új BMX- és… Tovább olvasom