Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Visszavenné a gimnáziumot Szentes

Szentes - Pályázatot írt ki a szentesi gimnázium és szakközépiskola vezetésére a megyei önkormányzat. Úgy tudjuk, az igazgatói székre többen is pályáznak.
A megyei önkormányzat pályázatot írt ki a szentesi gimnázium és szakközépiskola vezetésére. Az iskola iránt elkötelezettek azt kérik a szentesi önkormányzattól, hogy vegye vissza a Horváth Mihály gimnáziumot a megyétől. A város visszavenné, a megye nem szívesen adná. Úgy tudjuk, hogy az intézmény megbízott direktora, Inokai-Tóth László nem pályázik az igazgatói székre.

A jelenleg megyei fenntartásban működő, integrált szentesi oktatási intézmény, a Horváth Mihály Gimnázium és Szakképző Iskola, valamint tagintézménye, a Boros Sámuel Szakközépiskola és Szakiskola vezetésére pályázatot írt ki a megyei önkormányzat. Úgy tudjuk, hogy az igazgatói székre többen is pályáztak.

– A pályázók személye nem nyilvános, azt sem lehet megmondani, hányan nyújtottak be pályamunkát, tekintettel arra, hogy egyikük valószínűleg visszavonja – tájékoztatott Varga Márta. A megyei önkormányzat szóvivője elmondta: a megyei közgyűlés június 19-i ülésén dönt ebben a kérdésben, az új igazgatót pedig augusztus elsejétől nevezik ki öt évre. Lapunk értesülése szerint a tavaly egy évre megbízott igazgató nem pályázik. Szerettük volna erről megkérdezni Inokai-Tóth Lászlót, de azzal hárította el érdeklődésünket, hogy nem ér rá.

Tóth Tibor, a gimnázium matematika szakos tanára viszont pályázik az összevont intézmény vezetésére. Érdeklődésünkre annyit mondott: a közgyűlésen született döntés után tiszta helyzet áll elő, akkor beszélhet az új igazgató az elképzeléseiről. Információink szerint a csongrádi Magyar Lászlóné is benyújtotta pályamunkáját. A csongrádi Bársony István Mezőgazdasági Szakközépiskola volt tanárát nem sikerült elérnünk sem személyesen, sem telefonon.

Szentesi gimnazisták, cseppet sem drámai hangulatban. Fotó: Tésik Attila
Szentesi gimnazisták, cseppet sem drámai hangulatban.
Fotó: Tésik Attila

Eközben aláírásgyűjtés kezdődött annak érdekében, hogy a megye helyett Szentes legyen a gimnázium fenntartója. Az akció egyik kezdeményezője Kerekes Istvánné, az iskola nyugdíjas tanára volt. Az összefogás eredményeként 3100 aláírás gyűlt össze, az íveket Bácskainé Fazekas Márta adta át Szirbik Imre polgármesternek. A gimnázium francia szakos tanára lapunknak azt mondta, szerinte az iskola szellemi hagyományainak őrzéséhez biztonságosabb körülményeket tud nyújtani a város. Szirbik Imre megyei képviselőként és polgármesterként lapunknak úgy fogalmazott: személyes felelősséget érez az ügyben. Ezért tárgyalásokat kezdeményezett a megyével.

Kovács Kálmán alelnök a kialakult helyzetről azt mondta, a jogszabályok betartása mellett a megye leghamarabb 2009-ben adhatná vissza az iskolát a városnak. Elmondta, hivatalosan eddig még nem keresték meg Szentesről, ezért pontosan azt sem tudja, mit akar a város – a közgazdasági iskolával együtt vagy anélkül akarja visszavenni a gimnáziumot. Hangsúlyozta, Szirbik a megyével szemben semmiféle igényt nem támaszthat.

Kovács Kálmán lapunk kérésére reagált arra a városban keringő szóbeszédre, mely szerint a megyén úgy gondolják, hogy a szentesi gimnázium „liberális fészek". Az alelnök nem hallott ilyesmit, álláspontja szerint az iskola elsődleges feladata, hogy megfeleljen a nevelő, oktató szerepének, a HMG országos szintű gimnázium, a megye felelősséget érez iránta. Martonosi György, a megyei közgyűlés oktatási bizottságának elnöke szerint szakmai szempontból teljesen mindegy, hogy a város vagy a megye működteti-e a szentesi gimnáziumot. Úgy gondolja, pénzügyi szempontból viszont a közös finanszírozás volna kedvező a többi oktatási intézmény esetében is, a fenntartás a megyei költségvetés számára is „nyűgös".

Alföldi Róbert: Legyen az eredeti állapot!

Alföldi Róbert szerint a szentesi gimnáziumnak meg kellene maradnia az eredeti állapotában, mely biztosítja az itt kialakult minőség további létét, alkotólégkörét annak a pedagógiának, amely már bizonyított. Olyan személy ne legyen az igazgatója, aki nem akarja vagy nem tudja tiszteletben tartani az intézmény szellemi hagyományait. A Nemzeti Színház leendő főigazgatója lapunknak kijelentette: a hírekkel ellentétben ez az iskola nem „liberális tűzfészek", ez egy rossz pletyka. A gimi sokkal inkább egy különös, egyedi intézmény, ahol felnőttként kezelik a gyerekeket, ahol önálló lényekké válhatnak, olyan felnőttekké, akiknek valódi, megélt érték marad a szabadság. Egyféleképpen gondol az iskolára mindenki, aki itt végzett, függetlenül attól, hogy nagykorúként hova szavaz – hangsúlyozta.

Olvasóink írták

 • 3. egytanuló 2008. május 30. 15:51
  „A mai nap folyamán rájöttem, hogy egy ember mennyi dolgot tönkre tud tenni!!! Remélem ez következményeket von maga után kedden.”
 • 2. Szentesi 2008. május 11. 18:15
  „Furcsa ez a jelenlgi megbízott igazgató, soha nem ér rá nyilatkozni. Vagy nagyon fél, vagy nagyon pökhendi, vagy fogalma sincs róla, hogy mit csinál, de egyik sem jó egy ilyen beosztásban. Akkor meg mi a fene alapján nevezték ki akár egy évre is? Csak hogy ne az vezesse az iskolát, aki addig, és értett is hozzá? A lóláb előbb utóbb kilóg!”
 • 1. városlakó 2008. május 10. 15:17
  „Ha " nyüg" a gimnázium a megyének akkor miért is nem akarja visszaadni a városunknak? Ja kérem szépen ez politika, mert csak fideszes elkötelezettségű lehet a vezér-hiszen ezt az okormányzati választáson megmondták és be is tartják!
  Lásd a kórház esetét is! Kétszer annyi már az adósága mint volt, mit is csinál akkor a megyei önkormányzat?! Ez vár a gimire is!
  Mindegy hogy ért-e hozzá vagy sem az a lényeg hogy pártkatona legyen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt a deszki kórházból

Szentes - A Szentesi Rendőrkapitányság egy 16 éves, súlyos beteg lányt keres. Lakatos Bianka április… Tovább olvasom