Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Visszavennék a gimit a szentesiek

Szentes - Aláírásgyűjtés kezdődött Szentesen, a kezdeményezők kérik, hogy a város vegye vissza a megye fenntartásából a Horváth Mihály Gimnáziumot. A polgármester szerint ez megegyezés kérdése.
A megyei alelnök szerint az akció csak figyelemelterelésre jó. A jövőre 150 éves intézmény élére hamarosan új igazgatót választanak.

Az aláírók azt kérik a városi önkormányzattól, vegye vissza a megye fenntartásából az idén 149 éves Horváth Mihály Gimnáziumot, és adja vissza önállóságát. A megyei önkormányzat ugyanis összevontan működteti középiskoláit. Az egyik kezdeményező, Kerekes Istvánné, a gimnázium nyugdíjas tanára emlékeztetett arra, hogy a kormány a pedagógusok életét érintő változtatások előtt köteles a szakszervezetekkel egyeztetni, ez Szentesen az összevonáskor a megye részéről elmaradt. A gimnázium csaknem százötven évig volt önálló, legyen ezentúl is az – mondta.

Jövőre lesz 150 éves a Horváth Mihály Gimnázium. Fotó: Tésik Attila
Jövőre lesz 150 éves a Horváth Mihály Gimnázium.
Fotó: Tésik Attila

Az aláírásgyűjtés támogatója, a Szegeden élő Martinkovics Katalin a szentesi gimnáziumban kamaszként olyan felnőttekkel találkozott, akiket elfogadott és tisztelni tudott. A drámatagozaton fiatalon megtanult dönteni, felelősséget vállalni, a véleményét megfogalmazni és másokét tiszteletben tartani. „Akkoriban sokan úgy vélték, hogy mi burokban élünk, mert a világ nem ilyen. Valóban, a világ nem ilyen, de ilyenné kellene válnia" – fogalmazott. A volt drámais diák szerint – aki a nemzetközi színházi fesztiválokat szervező MASZK Egyesület alelnöke – az iskolának mint szellemi bázisnak az önállóságát vissza kell adni. A gimnázium volt növendékei közösségi portálokon is gyűjtik az aláírásokat, emellett Szentesen a Hazavár üzletben, a gimivel összevont közgazdasági szakközépiskolával szemben, valamint a Művészetek Házában lehet hozzáférni az ívekhez. Eddig több százan írták alá az íveket – pontos számot nem tudtak mondani, még nem számolták meg.

A kezdeményezésről Szirbik Imre polgármester lapunknak úgy nyilatkozott: rendkívül megtisztelő, hogy az aláírók az iskola jövőjét a város kezébe kívánják letenni. A polgármester úgy látja, érdemes erről beszélni, elsősorban szervezési és anyagi kérdéseket vet fel a kezdeményezés. Kérdésünkre válaszolva elmondta, a város csak választási ciklus elején mondhat le a középiskola fenntartásáról, ekkor a megyének kötelezően át kell vennie a feladatot. Ciklus közepén azonban a megye lemondhat az iskoláról, ha a város azt kéri – az átszervezés azonban csak két tanév között történhet meg. A megyei önkormányzat az állami normatíván felül évi negyvenmillió forinttal járul hozzá a gimnázium fenntartásához, erről a pénzről kell valójában dönteni. Szirbik szerint az iskola átvétele a megyétől pusztán megegyezés kérdése.
Az összevont intézmény élére egyébként hamarosan új vezetőt választ a megyei közgyűlés, a pályázatok leadási határideje április 11.

Kovács: 2009-nél hamarabb nem vehető vissza

A megyei közgyűlés oktatási ügyekért felelős alelnökének is van határozott véleménye a Horváth Mihály Gimnázium ügyében. Kovács Kálmán lapunknak azt mondta, úgy látja, Szirbik Imre el akarja terelni a figyelmet a kormányzati politikát érintő kérdésekről. Szerinte a gimnázium ügye álprobléma, és a polgármester az iskolát saját politikai céljai érdekében szeretné felhasználni. A város 1999-ben leadta a gimit, az alelnök szerint leghamarabb 2009-ben veheti vissza. A megye a takarékoskodás mellett is a jó gazda gondosságával megközelítőleg 54 millió forintot áldozott rá. Kovács szerint az iskola önállósága megmaradt, a tantestület változatlan, a diákok megkapják a képzést. Korábban szentesi fideszes képviselő mondta sajtótájékoztatón, hogy Szentesnek hosszú távon az az érdeke, hogy a megyétől visszavegye intézményeit.

Olvasóink írták

 • 8. Faste 2008. április 11. 18:43
  „Szirbik elvtársnak a parlamentben kellett volna egyezkedjenie. Ott nem tette meg, csak szavazott. Megcsinálta, hát viselje!”
 • 7. Egy Volt Diák 2008. április 11. 12:08
  „Kedves Inigó! Azért lenne önálló az iskola, mert akkor nem a Közgével képezne egy iskolát, mint most. Ugyanis most a HMG és a Közgé egy iskola! A megyénél kétszer szerepelt a az a javaslat, hogy a megye adja vissza az önállóságát (tehát válassza le róla a Közgét újra), de először nem volt hajlandó a Megye ezt az egyébként már napirendbe illeszett kérdést tárgyalni, másodszor pedig leszavazta - megjegyzem úgy, hogy semmilyen szakmai véleményt nem kért ki ezzel kapcsolatban, holott a javaslatban szerepelt, hogy az önállóságot azért kérik, mert azzal szakmailag kerülne újra helyre az intézmény. (Gondolj csak bele: a Közgében szakképzés folyik, a HMG-ben gimnáziumi képzés, az már önmagában "fából vaskarika", ha ezt a két egymástól eltérő képzési formát együtt akarják működtetni, pl. minden pályázaton egy intézmény egy programmal vehet részt: kizárja egyik a másikat a pályázatból!).
  Szóval, a megye nem akarja visszadni az önállóságot, pedig pl. a makói gimnáziumnak meghagyta az önállóságát - milyen érdeket sejtsen emögött az, akinek csak az a kérdése, hogy vajon Makón miért így van biztosítva a szakmaiság, Szentesen meg miért emígy? - netán sejtsünk mögötte politikai szándékot: Makón narancssárga a gimiigazgató, itt meg független volt? (merthogy sajnos a politkában manapság az "Aki nics velünk, az ellenünk van"-elv érvényesül!)
  Még van egy érvem: a megye Szentestől nagyon messze van. A megyének a HMG csak egy a sok középiskola közül. Minden téren érezzük, hogy egyre nehezebb fenntartanunk a rendszereinket - ebben a helyzetben a város lehet jó gazdája a giminek, mert a része, mert 149 éve a város egyik fő művelődési centruma, mert attól (is) város egy város, hogy van gimnáziuma, mert a városlakók nagy része ott tanult vagy a gyerekét oda íratta, mert a rendezvényein a diákjai adnak műsort, mert az iskolából kikerült "nagyok" (művészek, NASA-tudós, egyetemi tanárok, stb.) a gimivel együtt Szentest tekintik meghatározónak a pályájukon, stb. Mindez a megyéhez nem kötődik, tehát ha már csak ezek az érvek lesznek amellett, hogy ez az iskola megmaradjon, akkor a megye könnyedén lemond róla, a város pedig semmiképp.
  Ha tényleg pártatlan vagy és külső szemlélő, akkor el fogsz gondolkodni ezeken az ÉRVEKEN! Üdv!”
 • 6. Fellini 2008. április 10. 18:29
  „4.
  A tények makacs dolgok. 40milla az negyven milla. Az szdsz pedig
  suli gyilkos pl szülővárosomban több , 100 évnél öregebb sulit nyirt ki(Bp). A szocik meg forognak a sz....-ban.
  Persze Szentes 2009-től simán müködtetheti a gimit,ha az oktatási
  minisztert Pokorni Zolinak hivják. Ebben csak ennyi a politika.
  Szándékosan ki van éheztetve az oktatás és az eü.”
 • 5. Inigo 2008. április 10. 18:21
  „(Nem nyilatkozok, csak kérdéseket teszek föl, a cikk témájában.)

  Hogyan segíthet mindenki - hogyan segíthetek én - előteremteni az évi 40 milliót?
  Miért nem lenne kiszolgáltatva a politikának a gimnázium, ha a városi önkormányzat lenne a fenntartó?

  Inigo (nem párttag és külső szemlélő)”
 • 4. szentesi nem párt tag 2008. április 10. 16:18
  „Fellininek és Ingonak!!!!!!!!!
  Teljesen egyértelmű a nyilatkozatok alapján,hogy melyik oldalhoz
  tartoztok.Természetesen ez mindenkinek joga van a hovatartozást illetően.
  Nekem mint külső szemlélőnek az a véleményem,hogy nem politizálni kellene(az Igazgató cseréknél sem),hanem mindenkinek segiteni a
  fenntartáshoz szükséges 40 milliót megteremteni.
  Végül de nem utolsó sorban az sem volna káros,ha az "ÖREG"HMG
  tovább élvezné a város gondosságát,nem lenne kiszolgáltatva a politikának.”
 • 3. Inigo 2008. április 10. 14:57
  „Ha a gimnázium fenntartója a város lesz, és nem a megye, az miért jelent számára függetlenséget, és mitől lesz önálló?
  Honnan teremtené elő a városi önkormányzat az évi 40 milliót az iskola fenntartásához, amikor a helikopterállomáshoz is csak 15 milliót tudott adni?”
 • 2. Fellini 2008. április 10. 13:17
  „A tény semmelyik oldalról nincs elferditve.2009-től visszaveheti
  a város a sulit.A megyénél megmarad 40-54 millió amit más iskolára
  vagy szoci otthonokra költhet.Arról kell megeggyezni,hogy
  a hátra lévő 1évre ki legyen a tagintézmény vezető.Aláirásokat
  1évért kár gyüjteni.(Makón 20-25 évért gyüjtik).
  Magán véleményem szerint a város a jelenlegi állami normativa
  mellett nem tudja ezt megoldani de ez már jelenleg tényleg a szocik
  kakája.”
 • 1. érintett diák 2008. április 10. 11:30
  „Az újságokban megjelenő cikkeknek objektívnek kellene lenniük. Ez mégsem az. Ráadásul újabb és újabb ellentét forrása lehet, mint az előzőek, amik a gimiről szóltak. Nem értem, miért kell ezt a témát a végtelenségig feszegetni, s ha ez a hírt valóban közölni kell, miért nem lehet egyszerűen, röviden, csak a közérdekű tényeket leírva...
  A polgármester pedig nem használja fel a gimnáziumot semmire. Elindult egy tőle független aláírásgyűjtés, hogy újra legyen szabad az iskola. A kezdeményezőknek semmiféle politikai meggyőződése vagy taktikája nincs benne, egyszerűen szeretnék visszakapni az iskolájuk régi függetlenségét.(mint mi diákok véleményem szerint mindannyian) MIUTÁN AZ ALÁÍRÁSGYŰJTÉS ELINDULT, a polgármester ezzel szimpatizálva nyilatkozott. De ezen kívül magához az aláírásgyűjtéshez nincs köze. Egy pár mondatos nyilatkozattal hogyan tudna bármit is elfedni. Épp elég, ha a politikusok az országházban tépik egymást a fejünk felett, miért kell ennek kicsiben, itt Szentesen is lezajlania?
  És mennyiben valósak az itt elhangzottak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csabán lesz az ideiglenes dél-alföldi légibázis

Szentes - A békéscsabai repülőteret ajánlotta fel ideiglenes légibázisnak szerdán Domokos László, a Békés megyei közgyűlés elnöke. Tovább olvasom