SZIN Szeged

2008.08.25. 14:34

Kaukázus a SZIN-en: Szalai Éva egy felsőbb rend

Szeged, SZIN 2008 - Augusztus 30-án koncertezik a SZIN nagyszínpadán a tatabányai Kaukázus. Mintha Szent Péter ajtaján zörgetnénk – mondta Kardos-Horváth János énekes arról, hogy Szegeden a legfontosabb helyszínen léphetnek fel. Kiderült az is: Szalai Éva egy felsőbb rend.

Gonda Zsuzsanna

– A SZIN idén megpróbál öko lenni (visszaváltható söröspohár, kerékpártárolók, kerékpárjavító műhely, riksa taxi) Mit szóltok a kezdeményezéshez?
– Igen, ez kell! Az én cselekvési tervem: a kedves fesztivállátogatók próbálják meg mindig ugyanabba a műanyag pohárba kérni az italukat! Egy fesztivál nagyon nagy buli, de óriási mennyiségű szemét-gyár! Érdemes megnézni egy-egy koncert után a nézőteret. Mindenkinek egy poharat!

– Az öko-fesztivál divatfogás vagy követendő példa?

– Kifejezetten hasznos lenne mindenkinek ha divatba jönne. Ha az ökotudatos gondolkodás divat lesz, akkor azt hiszem múzeumba kerül a városi terepjáró, a csokismuffin, a hitelhirdetés, az egocentrius, agresszív marketingpolitika és az amerikai álom.

– Hogyan készültök Szegedre?

– Most leszünk először fesztiválos nagyszínpadon. Legalább olyan ez nekünk mintha magának Szent Péternek az ajtaján zörgetnénk…

A Kaukázus zenekar

A Kaukázus zenekar
– 2007-ben egy marihuána-legalizáló bulin találkoztam veletek Szegeden. A témában változott a véleményetek?

– Ez nem olyan amiben az ember cserélget. A Kaukázus egy zöld valami felé indult el, de ez a valami nagyon sokrétű. A szabad szoftver és zeneletöltés ugyanúgy benne van, mint az autonómiára való törekvés, az ésszerű energiafelhasználás, maga a tudatosság is. A drogliberalizáció a „zöldségnek" viszonylag kis szelete, a tömegtájékoztatás felelőssége lenne, hogy ne hírnek csúfolt botrányokat nézzünk, hallgassunk, olvassunk, hanem azt ami valójában történik velünk, körülöttünk. Az biztos, hogy rengeteg mindenre nem vagyunk felkészülve, ezért nem szabad hidegzuhanyként nyakunkba önteni egy melegfelvonulást vagy kender-ügyet. Világos, közös célok és az odajutás lépései viszont igenis nélkülözhetetlenek!

– Ezen a bulin azt meséltétek, hogy egy szegedi szórakozóhely lemondta a fellépéseteket a vörös csillagos akkori honlapotok miatt. Ma már válogathattok a felkérések között. Mennyire változott meg az életetek ez idő alatt?

– Sokat hívnak, sok koncert van, ez azt is jelentheti, hogy a zenekar valamiért most érdekes az embereknek. Mivel konkrétan nem tudjuk hogy miért, ezért a Kaukazus ilyen széles körű beindulása számunkra inkább hasonlít egy bandzsi-dzsamping ugrásra, mint előre megtervezett időszakra. Írtunk dalokat, feltettük a netre, letöltötték, meghallgatták az emberek és most ezeket szeretnék meghallgatni élőben is. Mi rájuk vagyunk kíváncsiak, ők meg ránk.

var so = new

SWFObject("http://csp.picsearch.com/players/mediaplayer.swf?customimage=http%3A//csp.picsearch.com/img/z/_/K/y/thumb_z_Ky2MZOx-4orshw4YY_8Q/4.jpg&playlist=http%3A//csp.picsearch.com/playlist%3Fauth%3DWVy3x-xxdMpbgieSbLDJwDf_uMAzGZHv4NGkiml8me4CIPlaz1p8hPLQzyNCoGq58NqTymkbiFFhyEzbUGEcod7y-fxXFPAm38-UQXPbbpia_letwUy83Mwe57Y19ZKlez24qaRCGwq_LpEoXY_taZ73QZS6HJUwjx3THyaQXHmOrY1Bhf05dw8H_XdXFgB9ErpXlo0rmOo&fullscreenpage=fullscreen%3Fpermaid%3Dz_Ky2MZOx-4orshw4YY_8Q&fsreturnpage=main%3Frequest%3Dframe%26permaid%3Dz_Ky2MZOx-4orshw4YY_8Q&repeat=list&allowfullscreen=true&", "mediaplayer", "320", "277", "8", "#F5F5F5");

so.addParam("quality", "high");

so.addParam("width", "320");

so.addParam("height", "277");

so.addParam("allowScriptAccess", "always");

so.addParam("allowFullScreen", "true");

so.write("z_Ky2MZOx-4orshw4YY_8Q");

// ]]>


A Kaukázus Teszkó című klipje
– Sok Szalai Éva jelentkezett nálatok mostanában?

– Konkrétan nem, de az megdöbbentő, hogy hányan magukra értették. Talán azért mert megtörtént esetek mozaikjaiból adódik össze a dalszöveg. Az én olvasatomban Szalai Éva nem kizárólag egy nőszemély, hanem egy bizonyos felsőbb rend, amihez fohászkodom ezzel a dallal.

– És a Tesco? Reagált hivatalosan vagy nem hivatalosan?

– Egyszer egy rádióműsorban felhívtuk a Tesco szóvivőjét, aki végül is gratulált. Elmondta, hogy ő fiatal korában Bizottságot hallgatott, és sok tekintetben a Kaukazus zenekar – szellemiségben, szövegvilágban, függetlenségében – arra emlékezteti. A vállalat örül annak ha a szlogenje beépül az emberek szókincsébe, ugye nyelvében él a nemzet…

– Milyen CD-t vettél utoljára?

- Szűz vagyok, augusztus végén van a születésnapom, aminek az ajándékozós részét idén önkényesen előre hoztam és megleptem magam egy Rejtő Jenő Összes MP3 hangoskönyvvel. Persze egy hangoskönyv nem igazán adja vissza az olvasás élményét, de új műfaj, valahol a dalok és a hangdokumentáció között.

– Melyik számot töltötted le utoljára?

– Manu Chao: Politik kills.

*

A Szegedi Ifjúsági Napok augusztus 27-31. kerül megrenedzésre az Újszegedi Partfürdőn.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!